Nejnovější

Prehľad: Protestuje sa druhýkrát a podmŕza nám pod zadkom

Grafika: Natália Hazáková

Přehled sestavili Katarína Dovinová a David Hrubý

Pondelok: Dnes ráno sa budíme do najchladnejšieho rána tohtoročnej zimy. V Volaroch namerali až mínus 28 stupňov Celzia. Nový týždeň treba začať s chladnou hlavou, a presne toto je tá správna príležitosť. 

Minister vnútra Vít Rakušan na sociálnu sieť X napísal, že v Českých Budejovicích napadli človeka kvôli dúhovej vlajke, ktorú mal uviazanú okolo krku. Namiesto toho, aby ľudia v komentároch riešili a odsudzovali tento čin, riešili, prečo mal okolo krku vlajku. Ach tie priority…

Slovenská vláda po rokovaní oznámila osemnásť nových opatrení, ktoré majú zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu. Jedným z nich je napríklad zrušenie prvého septembra ako dňa pracovného pokoja. Ich navýšenie zisku príde však až o dva roky, keďže budúci rok tento sviatok vychádza na nedeľu. Nuž, kde je vôla, tam je cesta.

Utorok:  Prezident Petr Pavel začína svoju návštevu Královohradeckého kraja. Zahájil ju návštevou Detskej polikliniky Fakultnej nemocnice Hradec Králové, neskôr sa pozrie aj do perinatologického centra NEORES. Keď už chúdaťká deti musia zostať na poliklinike, užijú si aspoň milú návštevu. 

Vtákom roka 2024 sa stal rehok domáci. Česká spoločnosť ornitologická chce tak upozorniť na to, že aj bežne vyskytujúce sa druhy vtákov sú pre nás dôležité.

Středa: Česká republika dostala v minulosti nabídku od americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. Nabídku však bohužel nevyužije, protože na ní stát nemá peníze. Její cena by činila 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Evropská vesmírná agentura (ESA) loni v listopadu vybrala Svobodu do svého záložního týmu astronautů, který má 11 členů a v případě přijetí nabídky mohl být již druhým Čechem ve vesmíru. Bohužel stát víc než vesmírný výzkum preferuje koupit nejmodernějších amerických stíhaček, protože k čemu létat ve vesmíru, když můžeme u nás.

Až do pátku se může veřejnost rozloučit se zesnulým Karlem Schwarzenbergem. Jeho rakev je vystavena v kostele Panny Marie pod řetězem patřícím řádu maltézských rytířů. Bývalý ministr, diplomat a kandidát na prezidenta zemřel ve Vídni 12. listopadu ve věku 85 let. Jeho pohřeb i se státními poctami a poslední rozloučení proběhne v sobotu v katedrále sv. Víta. Měli jsme vás rádi, Karle.

Dnes večer v Německu začne 24hodinová stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB), kvůli které nevyjede několik tisíc spojů. Tyto stávky ochromí i dopravu do Německa z České republiky, protože při předešlých protestech bylo zrušeno např. několik spojů Praha-Berlín. Odbory se stávkou snaží přinutit dráhy ke zvýšení platů. Dráhy takové požadavky odmítají, protože by to podle nich zvýšilo náklady na personál o 50 procent. Jako kompromis navrhují zvýšení mezd o 11 procent a jednorázový bonus. Tak konečně můžou České dráhy shazovat svá 2hodinová zpoždění na Německo.

Čtvrtek: Tisíce lidí v Bratislavě protestovaly proti vládě Roberta Fica  a chystaným změnám, které hodlá vláda zavést. Shromáždění svolaly tři opoziční strany v reakci na rozhodnutí sněmovny, která navrhla zrušit úřad prokuratury (ÚSP), který dohlíží a na vyšetřování těch nejzávažnějších zločinů, nebo také korupčními kauzami z předchozí doby vlády Ficovy strany Směr-SD. Na pódiu u úřadu vlády vystoupil  šéf hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michal Šimečka a prohlásil, že vládní politici se zajímají jen o svou moc a beztrestnost a nejde jim o zemi. Společně s PS se demonstrace zúčastnili i Křesťanští demokraté. Taktéž Evropská komise a velvyslanectví USA vyzvaly Slovensko, aby nepokračovali ve změnách trestního zákoníku a aby nerušilo elitní složku prokuratury bez důkladného zvážení. Ficův pokus ponechat tajemství svých kolegů mimo oči veřejnosti tak nejspíš neprojde.

Na Německý úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) letos dorazilo přes 300 tisíc žádostí o azyl, což je zhruba o 60 procent víc, než za minulý rok. V roce 2022 jich bylo podáno bezmála 190 tisíc. Nejvíce žadatelů, ostatně jako každý rok, pochází ze Sýrie a letos jich bylo 96 tisíc. Po Syřanech se v Německu nejčastěji o azyl žádají také Turkové, Afghánci a Iráčané. Německo v reakci na popularitu nelegálního pašování lidí a migraci v polovině října obnovilo hraniční kontroly s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem. Nevím, kam se všichni vejdou, ale doufám že Německo nebude posouvat své hranice jako v minulém století.

Českého prezidenta Petra Pavla si veřejnost váží výrazně víc, než jeho předchůdce Miloše Zemana. Z šetření agentury STEM/MARK vyplývá, že lidé na Pavlovi nejpozitivněji hodnotí jeho vystupování na veřejnosti, politickou reprezentaci země a obhajování státních zájmů v zahraničí. Pozitivněji ho vnímají zpravidla lidé do 30 let a vysokoškoláci, naopak negativně ho vnímají lidé nad 60 let, voliči stran SPD a ANO. Možná by starší generace zaujal více, kdyby si udělal malý výlet na rybník s ikonickým žlutým člunem.

Piatok:  Zástupcovia lekárov a zdravotníkov sa stretli a podpísali dohodu, ktorá ukončí decembrový protest lekárov. Riešili nielen platy, ale aj vzdelávanie a pracovné podmienky. Stále to však nie je ružové, ale predsa len sme na lepšek ceste!

Prezident Putin potvrdil, že bude budúci rok kandidovať na prezidenta. Ruský národ pri tejto správe zajasal a všetci jeho protivníci preventívne zatvárajú okná. 

Česká vláda presunula svoje webové stránky pod novú doménu, neobišlo sa to však bez problémov. Viacerí návštevníci teraz majú problém s certifikátmi a otvorením webu. Lepšie je niečo, ako nič, no v niektorých prípadoch je polovičné nič ešte horšie.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*