Nejnovější

Byznys v kostele snadno a rychle. Hladík brzo usedne na ministerstvo životního prostředí

Foto: Ben Skála | Wikimedia Commons

A je to tady. Petr Hladík za nedlouho obsadí post ministra životního prostředí. Jeho plány zní skvěle, jenže to možná nebude dost na odčinění minulosti, která ho v hávu kauz ráda dobíhá. Neukousne si Petr Pavel jeho jmenováním první hořké sousto?

Po neustálém odkládání byl Hladík na post ministra ŽP navržen Fialou na konci roku. K zaškobrtnutí došlo u Zemana, který Hladíka odmítl do resortu obsadit. Čekalo se tedy na nového prezidenta. Ten přislíbil jmenování den po své inauguraci. Ale jestli nebude lepší si to ještě rozmyslet.

Odkládání Hladíkova jmenování bylo skrz napojení na kauzu brněnských bytů. Hladík se k tomu vyjadřuje s tím, že „má čisté svědomí“ a v celé kauze „figuruje jako svědek.“ V povolení k prohlídce Hladíkovy kanceláře, kterou mají k dispozici Seznam Zprávy však stojí, že je v pozici podezřelého. I v rozhovoru pro zmíněné médium Hladík zmínil, že ho policie prošetřuje. No tak já nevím. Celkově se Hladík do svých výpovědí zamotává. Jak se to říká – poraněná husa kejhá nejvíc a Hladík kejhá znamenitě.

Kauza brněnských bytů není jediná podezřelá věc, u které se Hladík nějakým způsobem ochomýtá. Další je možný střet zájmů s Martinem Unzeitigem. Je mi to ale náhodička, že vždycky, když má být Hladík jmenován, vyplouvají na povrch samé kauzy. Nejspíš Hladíkovo prokletí. Kdyby měl opravdu čisté svědomí, tak jak tvrdí, neplavaly by nám mrtvé ryby na hladině.

Martin Unzeitig je člověk, od kterého si Hladík koupil dům, ve kterém teď momentálně žije. Taky od něho nechal odkoupit cestu u školky v obci, kde oba žijí. Do tohoto kupčení byl zatáhnut i otec Martina Unzeitiga – Vít Unzeitig. A tady začíná ta zábavná část.

Na odkup cesty byl stanoven posudek, který byl schválen radními magistrátu. Cesta ale byla vykoupena za zhruba dvojnásobnou cenu. K tomu se Hladík vyjadřuje tak, že se mu ozval pan Vít Unzeitig s tím, že cena je příliš nízká. Když třetinový podíl prodával před deseti lety, dostal za to více peněz. Vít Unzeitig naopak tvrdí, že o ceně nikdy nejednal a že mu byla nabídnuta jedna jediná, a to ta výsledná. Jeden tak a druhý onak. Ještě kouzelné na tom je, že není jasné, kde všude o tomto odkupu jednali a jestli se jednalo o oficiální schůzky. Hladík zmínil zprvu dvě jednání i za přítomnosti úředníků, zatímco Unzeitig tvrdil, že setkání bylo více. Chtělo by to pořádky v diářích, pánové.

„I po kostele po mně lidé něco chtějí a něco řeší.“

I přes to, že Hladík tvrdí, že o víkendu nepracuje, při vyrukování s fyzickým důkazem od Seznam Zpráv musel uznat, že tomu tak úplně není vždy.

V rozhovoru se vyjádřil takto: „Vy asi nevíte, jak probíhá život politika. Když chodím celou sobotu po akcích, tak tam mezitím prostě potkám spoustu lidí, kteří se mnou chtějí něco řešit. Takže ano, i v kostele mě lidé potkávají a i po kostele po mně lidé něco chtějí a něco řeší.“

To jsou mi tedy věci. Kuplíření v kostele. Asi mají za to, že je to i s posvěcením. Nezapomínejme, co se stalo s obchodníky, co si udělali z kostela tržnici. Kdo jim převrhal stoly a vyhnal je? Aby vyšší síly nepřevrhly pomyslné stoly i Hladíkovi s Unzeitigem. Ono k tomu možná není daleko.

A aby toho nebylo málo, nechybí nám v této příběhové smyčce krásné zacyklení. A to, že Martinu Unzeitigovi je pronajímán obecní byt v Brně, ke kterému nepřišel úplně čistou cestou. Vážně bych chtěla vidět výraz Hladíka, když to zjistil. Jak moc to bylo pro něho překvapení, jestli vůbec. Řekl však, že mu to přijde šílené, že takhle movitý člověk nemá co bydlet v městském bytě. Mně přijde šílená celá tahle situace.

Co kdybychom jmenovali úplně někoho jinýho?

Já bych se vás jenom chtěl zeptat, jestli náhodou není pan Hladík stíhaný? Podívejme se, kam jsme to dospěli, když se na tyhle otázky musí ptát premiér. Už v listopadu, kdy měl být původně Hladík jmenován, Fiala s navržením otálel. A asi taky věděl proč. Právě v té době si opatřoval informace od Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže.

Nakonec ho tedy navrhl a my teď čekáme jen na jeho uvedení do úřadu. Já bych s tím klidně ještě počkala, nebo jinak – navrhla bych úplně někoho jiného, u koho bychom si nemuseli klást otázky obdobného typu, jako jestli není stíhaný. Ovšem to by bylo taky na dlouho.

Podle rozhovoru pro Aktuálně. cz  má Hladík na to být dobrým ministrem životního prostředí. Vidí tento resort jako ministerstvo budoucnosti a tím odkazuje na to, že by chtěl více naslouchat mladým. To beru. Ministerstvo ŽP si zaslouží být pořádný hlavní chod místo dezertu, ne který už nemáte místo.

Dále se Hladík vyslovil k tomu, že by se zasazoval o komunikaci, zvláště vysvětlování, o čem opravdu je Green Deal. Má prý na to konkrétní plán, který přednese až bude ministrem. Tak to je cool, ale tak to mohl udělat i když byl náměstkem, no ne? Ale to by nám nemohl asi pak nic nabídnout jako ministr.

Nicméně Hladík má za to, že je důležité v rámci životního prostředí začít jednat a vypadá to, že mu na tom záleží. Jenže kdyby mu na tom opravdu záleželo, možná by si odpustil ty mocenské tahanice a moudře by ustoupil.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*