Nejnovější

Ministerstvo životního prostředí není „dezertík“, který si přidáte k hlavnímu resortu

Foto: Ben Skála | Wikimedia Commons

Místopředseda lidovců Petr Hladík je zapletený do kauzy brněnských bytů. I když ho policie pouze prošetřuje, jeho spojitost s touto kauzou je přinejmenším problematická pro hlavu státu Miloše Zemana. Ten ho odmítá jmenovat ministrem životního prostředí. V době klimatické krize tak resort vede Marian Jurečka, který tak sedí na dvou křeslech najednou.

Zásah dne 18. 10., kdy policie navštívila mimo jiné i Hladíkovu kancelář, proběhl přibližně v době, kdy měl být Hladík navržen na post ministra životního prostředí. K tomu ale doposud nedošlo.

Premiér Petr Fiala ho po neustálém odkládání navrhl předminulý týden ve čtvrtek a minulý týden Hladík absolvoval schůzku s prezidentem. Už před ní to pro Hladíka nevypadalo nejlépe, jelikož Miloš Zeman se už dříve netajil svými výhradami k němu. Těch se držel i po schůzce a Hladíka nejmenoval.

Politolog Jiří Pehe se pro ČT24 uvedl, že Hladík může být rozbuškou pro střet mezi vládou a prezidentem. Je ale otázkou, jestli Zeman je skutečně tak nezásadový a odmítl jmenovat neobviněného Hladíka, když mu stejný akt nečinil problém v případě trestě stíhaného expremiéra Andreje Babiše, nebo si jen nakonec mandátu chtěl ještě trochu zazlobit a naposledy ohnout Ústavu.

Nedá se ale úplně říct, že by si předseda lidovců Marian Jurečka vzal prezidentovo rozhodnutí k srdci. „Nevidím žádné zásadní důvody, proč pan prezident Petra Hladíka odmítá jmenovat. Hladík je kompetentní v oblasti životního prostředí, tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán.“

Jurečka vede ministerstvo práce a sociálních věcí. Současně ale také zahřívá židli Hladíkovi na ministerstvu životního prostředí, což mu posvětil i premiér Fiala. Bohužel tak vyvstala situace, kdy v době klimatické krize ministerstvo vede člověk, který úplně nezvládá ani svůj původní resort.

Právě KDU-ČSL dříve kritizovala Babišovu vládu za dvojministra Hlavlíčka na dopravě a průmyslu. Jurečka toto srovnání uklidňoval názorem, že situace není na dlouho a že je to naprosto rozdílný příběh.

Už v říjnu, kdy se kauza začala řešit a pronikla do mediálních sfér, Jurečka i s Hladíkem tvrdili, že „jmenování je v řádu několika týdnů“. Skutek utek, a to skoro až do nového roku. A kdo ví, kam dále bude utíkat, když Zeman Hladíka odmítl.

Vypadá to tak, že bude utíkat až k novému prezidentovi či prezidentce. Lidovci se totiž Hladíka nechtějí vzdát a drží se ho zuby nehty. A vůbec nevadí, že prozatím nemůže být ministrem. Proto bude alespoň náměstkem. Skutečně „rozdílný příběh.“

Potřebujeme ministerstvo životního prostředí

Je potřeba, abychom měli ministra životního prostředí, pro kterého bude řešení klimatické krize a ekologické problémy jako prioritu. A je také důležité ho mít co nejdříve. Měl by pracovat na tom, aby Česká republika mohla naplnit svoje závazky Evropské unii v oblastech Green Dealu. Že času není nazbyt dokazovaly i klimatické hodiny nad Prahou.

Ministerstvo životního prostředí není žádný „dezertík“, který si přidáte k hlavnímu resortu, kdybyste náhodou měli ještě místo. V momentální době je jeden z těch nejdůležitějších. Je sice pravda, že v posledních letech nebyl tolik výrazný, ale je na čase to změnit.

Je potřeba pochopit, že ministerstvo životního prostředí si zaslouží vlastního ministra, který mu bude věnovat plnou pozornost. A taky ministra, kolem kterého nebudou neustále nějaké tahanice.

Klimatická krize se dotýká nás všech, ať si to připouštíme, nebo ne. A pokud to budeme přehlížet, tak s takovou nebudeme ani ministerstvo životního prostředí potřebovat. Ono totiž žádné životní prostředí nebude.

Z toho důvodu je nutné si uvědomit, že ministerstvo životního prostředí tu opravdu není jen tak do počtu. Snad si to uvědomuje i sám Hladík, když o post tolik stojí.

Neprůchodný Hladík

Hladík nebyl nijak obviněn, byl pouze vyslýchán a policie mu zabavila mobil a notebook. Kromě toho také Hladík poskytl policii přístup do mailu.

Hladíkovo chování je vzhledem k okolnostem porovnáváno s bývalým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Petrem Gazdíkem. Ten post zastával v době, kdy mu byl prokázán vztah s člověkem z kauzy Dozimetr. Konktrétně s Michalem Redlem. Gazdík z funkce odstoupil i přesto, že se ho kauza nijak více netýkala.

Vládní koalice tak nepochopitelně bagatelizuje kauzu Hladík i přes možný střet zájmů. Jurečka sice tvrdí, že ve straně mají i jiné schopné lidi pro tuto funkci. Proč tedy tyto schopné lidi nenavrhli lidovci namísto Hladíka a nezkrátili toto politické martýrium? Proč to musí být zrovna Hladík, který navíc post sám v minulosti odmítl z rodinných důvodů?

Politolog Lubomír Kopeček uvedl pro Český Rozhlas 2, že je podle něj Hladíkovo jmenování odvážný krok. „Petr Hladík na sebe nyní přitáhl obrovskou mediální pozornost v nepříznivém kontextu, což pochopitelně jeho reputaci dost snižuje,“ říká. Navíc podle průzkumů většina lidí Hladíka za ministra ani nechce.

Vzhledem k tomu, že poslední téměř tři měsíce jsme se o Hladíkovi mohli dočíst v celkem negativním kontextu, není se čemu divit. A pro Hladíka asi ani nebude jednoduché se v blízké době blýsknout v pozitivním světle a změnit o sobě veřejné mínění. Zvláště když už jeho nástup bude s křížkem po funuse.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*