Nejnovější

Zprávy o konci Green Dealu byly podle ministerstva nepravdivé. Ruská invaze ho posílila, říká mluvčí

Richard Hurd | Wikimedia Commons

Tisková mluvčí Ministerstva životního prostředí Kateřina Filipová poskytla naší redakci rozsáhlé odpovědi na otázky týkající se Green Dealu a poválečné obnovy Ukrajiny. Podle ní Zelené dohodě pro Evropu ruská invaze v konečném důsledku spíše pomohla. Česko se navíc bude angažovat v poválečné obnově Ukrajiny v oblasti životního prostředí.

Zelená dohoda pro Evropu byla po ruské invazi na Ukrajinu v ohrožení. Hrozilo odsunutí této politiky z priorit Evropské unie, nyní se však podle aktuálních informací Ministerstva životního prostředí ukazuje pravý opak.

„Ačkoliv se těsně po začátku války hovořilo o tom, že priority v oblasti snižování klimatické neutrality a dekarbonizace ekonomiky budou odsunuty z priorit EU, ukazuje se, že je to naopak. Právě Zelená dohoda představuje řešení, jak se zbavit nebezpečné závislosti na ruských fosilních palivech, a proto je třeba ji urychlit,“ reagovala mluvčí resortu životního prostředí Kateřina Filipová na otázku naší redakce, jestli se podaří naplnit kvóty určené pro úspěšné naplnění tzv. Green Dealu.

Klimatická neutralita do 2050 platí

„Evropská Zelená dohoda se prolíná napříč zásadními prioritami českého předsednictví EU. Zmínit můžeme například závazný cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. K tomu je zapotřebí, aby se stávající úrovně emisí skleníkových plynů v příštích desetiletích výrazně snížily, konkrétně do roku 2030 alespoň o 55 % proti roku 1990,“ vysvětlila Filipová.

Evropská unie proto připravila balíček 13 legislativních nařízení FIT FOR 55, který mění stávající směrnice a nařízení. „Aktuálně probíhají jednání na tzv. trialozích mezi zástupci Evropského parlamentu, Rady EU a Evropské komise, kde se dojednává konečná podoba legislativy. Naším cílem je dosažení maximálního možného pokroku během českého předsednictví,“ pokračovala mluvčí.

Ukrajina se chce navíc vydat směrem ke splnění podmínek Green Dealu,
i když není členem EU. „Už během války chceme implementovat reformy týkající se evropského Green Dealu. Co se týče implementace Asociační dohody mezi Ukrajinou a EU z roku 2014, tak se nám zatím podařilo naplnit 61 % závazků v oblasti životního prostředí. Do roku 2023 chceme být již na 75 %,“ kalkuloval ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilets.

Poškození ukrajinské přírody je alarmující

Právě Filipová naší redakci poskytla k nahlédnutí prezentaci jejího ukrajinského protějška Striletse. Uvedl ji na neformálním zasedání ministrů životního prostředí, které v polovině července hostila Praha z pozice země předsedající Radě EU.

Podle dokumentů ukrajinského resortu zemědělství bylo během války vypáleno 2 500 raket. „Patnáct jaderných bloků je na Ukrajině v přímém ohrožení. Rusové zaútočili na čtyřicet skladů ropy,“ nastínil v prezentaci Strilets. Dodal, že kvůli ruským vojenským aktivitám v Černém moři umírají delfíni. Jejich mrtvá těla se pak objevují na plážích Bulharska a Turecka.

„Ruské vojenské aktivity také spálily jeden z našich unikátních reliktů prastarého lesa Kinburn Spit. Okupanti také zamezují financování přírodní rezervace Askanija-Nova, která je nejstarší stepní rezervací na světě,“ pokračoval šéf ukrajinského resortu životního prostředí. Podle něj je pod přímou hrozbou 20 % chráněných území Ukrajiny.

Česko s obnovou přírody pomůže

Česká republika a Ukrajina v Praze 13. července v rámci neformálního zasedání Rady EU podepsaly memorandum o spolupráci. „Kromě řešení dlouhodobých problémů z oblasti životního prostředí se zde Česko také zavázalo Ukrajině pomoci právě při řešení dopadů války na tamější přírodu,“ řekla Filipová.

„Tento dokument byl pečlivě připravován mnoho let, nebyla to válka, co urychlilo jeho podpis. Dnes však čelíme ruské agresi a vidíme, že Česko nám může pomoci odminovat naše území, znovu vybudovat naše národní parky a udělat spoustu dalších dobrých věcí pro divokou přírodu. Ukrajinští vojáci chrání před Rusy nejen ukrajinský lid ale celou Evropu. A moc mě těší, že paní ministryně Anna Hubáčková to chápe a chce nám pomoci. Dokazuje to, že Češi vědí, že příroda nezná hranic,“ popsal ukrajinský ministr.

Podle českého resortu životního prostředí se pomoc při obnově bude týkat také vývoje technologií šetrných k životnímu hospodaření. „Půjde také
o asistenci při hospodaření s vodou a ochranu před povodněmi až po nakládání s odpady a ochranu ovzduší. Obě země budou také spolupracovat v ochraně přírody nebo nerostných surovin,“ zní z ministerstva.

Dalšími tématy spolupráce jsou prevence znečistění, snižování emisí skleníkových plynů, odstraňování starých ekologických zátěží a čištění kontaminovaných míst. „Toto uzavřené memorandum je výsledkem více než šestiletého dialogu obou států, s přestávkami se připravovalo od roku 2016,“ uzavřel český resort životního prostředí.

Jakub Jurek (Články)
Věnuje se zejména postsovětskému prostoru a kauzám napříč politikou.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*