Nejnovější

9 hrozných: Jak první jsem věděl, že Tomáš Zima by měl vyhrát

Tomáš Zima, foto: Amálie Honová

Borec nakonec nebo zvířátko pro lepší náladu. Říkejte si tomu, jak chcete. Já tomu říkám promarněná šance na skutečně důstojného prezidenta. Tomáš Zima sice nevede v předvolebních průzkumech. Nejsme ale mainstreamové médium, abychom z toho vyvozovali nějaké důsledky, a proto poskytneme prostor i tomuto kandidátovi.

Kvůli mediálnímu zahlcení, které produkují kauzy svaté trojce prezidentských kandidátů, kdekdo mohl přehlédnout poklad, který se ukrývá na opačné straně pelotonu. Přestože Tomáš Zima i den před volbami bojuje v průzkumech o jedno celé procento, věřím, že je pro toto zemi tím nejlepším možným prezidentem. Zima se totiž nejvíce blíží ideálu českého prezidenta, kterému byl i na míle vzdálený všemi zmiňovaný Masaryk nebo Havel. Zima je totiž člověk jako my.

Zima nepotřebuje k relaxovat meditací nebo buržoazní jógou. Právě naopak jako pravý lidová kandidát si „čistí hlavu u vaření a grilování“. Po jeho zvolení bychom se tak mohli dočkat při vítání zahraničních delegací ve Vladislavském sále domácího rautu nebo rovnou garden párty v oboře Lány.

Nemusíte se ale bát, že by od z obory vyhnal tamní jeleny. Zima má rád zvířátka. Jako první například věděl o narozen malé Moji. Jeho vztah k ní pak už jen podtrhuje, že v jeho kanceláři v pražské fakultní nemocnici najdete více fotek této roztomilé gorilky než jeho manželky. Nebojí si ani ušpinit ruce a pří rozhovoru pro Houpacího osla se svěřil, že „někdo jezdí na motorce, někdo na internet přidává spálené rohlíčky a někdo vyšetřuje moč“ gorilám. Doslova zlaté české ručičky.

Zima, zima, zima všude je

To souvisí i s jeho pracovitostí. Není jako již zmiňovaný věčně v lihu naložený Havel nebo Andrej Babiš, který neplní své povinnosti v poslanecké sněmovně a místo toho kempuje v obytňáku. Zima ani na dovolení neodpočívá a počítač si bere vždy sebou. U stolu nebo na trávě v parku Zima vždy pracuje. Je tak jisté, že by se pak už nemohl nikdo vysmívat Pražskému hradu, že prezident má takzvané „pižámkové dny“.

Jeho kancelář by se tak navíc nemusela omezovat pouze na neekologicky vytápěné prostory Hradu. Klidně by mohl mít zelenou kancelář na Letné. Navíc s jeho kandidaturou se nemusíme bát, že by se během krize projevilo elitářství české politiky. Zima bude u nás doma, v práci i ve školách. Stejně tak bude zima i na Hradě. Když upínat opasky, tak všichni!

K tomu všemu Zima imponuje i svou zručnost a multioborovým talentem. Krom toho, že je lékařem a bývalým rektorem Karlovy univerzity projevil i značné grafické vlohy. Média mají tendenci na všechno plivat, ale ukažte mi jiného kandidáta, který si kampaň udělal ám a pravděpodobně ještě na koleni v parku. Tím se jistě nemůže pochlubit agenturami vyfabrikovaná Nerudová ani Pavel.

Všichni se ptají, jak spojit rozdělenou společnost. Opomíjejí zřejmé řešení, které se ukrývá právě v osobnosti Tomáš Zimy. Je sice intelektuál ověšený řadou titulů, přesto zůstává lidový a před kavárenským vysedáváním dává přednost grilovačce. Věří ve změnu klimatu, ale není ekofanatik, který by stávkoval na škole, přesto protestujícím studentům pokorně zatopil. Bojoval by za lidská práva, ale prvé řadě by zajistil dobré a výhodné obchodní podmínky s Čínou. Podporoval by Ukrajinu, ale bral by ohledy domácí situaci.

Jak lze vidět Zima by mohl propojit dříve znepřátelené tábory, jako žádný jiný vyhraněný kandidát. Je pak s podivem, že tento bohatý výčet dokonalých vlastností neoslovil více voličů. Největší záhadou voleb, kterou by se měli zajít politologové a poltičtí analytici, tak vězí pod jedním procentem. Škoda jen, že tak kvalitního a hlavně lidského kandidáta už nenajdeme.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*