Nejnovější

Léky jako nedostatkové zboží. Sto tisíc balení přijde každým dnem, tvrdí Válek

Foto: Neznámý| Wikimedia Commons
Problém s nedostatkem léků trápí Českou republiku už několik měsíců a jeho řešení je v nedohlednu. Počet nachlazených či nemocných lidí strmě stoupá a s ním i poptávka antibiotik. V posledních dnech je především nedostatek Nurofenu pro děti.

Nedostatek léčiv se podle ředitelky Státního úřadu kontroly léčiv (SÚKL) Ireny Storové týká celého evropského trhu. V českých lékárnách chybí zejména oční kapky, sirupy nebo čípky pro děti. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se čeká na dodání několika tisíců balení. Pro případ akutního použití radí rodičům hledat léčiva na internetu.

„Pokud obvoláte sto lékáren, určitě narazíte na řadu společností, kde bude k dostání,“ radí ministr zdravotnictví Válek. Zároveň i přiznává chybu ve vlastních řadách a očekává zlepšení. „Očekávám daleko proaktivnější strategii jak od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, tak od příslušného nadřízeného orgánu na ministerstvu,“ dodává.

S problémem chybějících léčiv se setkávají zejména lékárny v maloměstech. Zde bohužel dodávka trvá poněkud déle a naskladněné zboží neodpovídá poptávce, která je bohužel v posledních týdnech obrovská. „Bylo nám slíbeno, že léky dojdou v týdnu mezi 19. až 23. prosincem a opravdu se tak stalo. Patřičně léky, hlavně sirupy pro děti došly 22. prosince,“ přibližuje situaci v kopřivnické lékárně Dr.Max lékárník Lukáš Muras.

Podle Murase se situace lepší každým dnem, přesto ale pořád není v normálu a předpokládá, že dlouho nebude. „Na začátku opravdu nebyla žádná léčiva na srážení horečky v sirupové formě, hlavně pro děti do věku 6 let. Co se týče antibiotik, o které nám píšou doktoři, je to ten stejný příběh,“ dodává Muras.

Ministr dále v rozhovoru pro Seznam zprávy uvedl, že za současné problémy může odvolání náměstka Toma Philippa. „Tehdy byl na ministerstvu velmi silný úsek farmacie. Aby mohli moji předchůdci tohoto odborného náměstka zlikvidovat, tak to šlo jedině reorganizací a likvidací jednoho odboru“ uvádí ministr Válek.

„Bezesporu udělám vše pro to, aby se to vymáhalo po vinících. V budoucnu se to nesmí opakovat,“ dodává.

Kdo za to všechno teda může?

Příčin současného nedostatků je celá řada. Podle SÚKL je nejčastější důvod výpadek ve výrobě a zpožděná dodávek. „Na vině je také koncentrace výroby v několika závodech na světě. V okamžiku, kdy dojde k výrobnímu problému, třeba je chyba ve výrobní šarži a musí se znehodnotit, nastane výpadek v lécích po celé Evropě,“ říká prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Na vině je podle lékařské komory i covidová pandemie, která momentálně řádí v Asii. Právě v Číně nebo v Indii se nachází mnoho továren na výrobu léčiv. „V Evropě potom tyto léky chybí jen z toho důvodu, že se třeba v Číně zavře přístav,“ upřesňuje viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Foto: M Joko Apriyo Putro, Wikimedia Commons

Dalším problémem je i to, že volně prodejné léky nejsou regulovány státem. Což znamená, že si lidé mohou nakoupit několik balení najednou a stát dodávku nikterak neovlivní. Tento krok ministerstvo nedoporučuje, protože většina léků je čtvrtletní spotřeby a tak se nepoužitá balení zbytečně vyhazují.

K řešení problému by měla pomoct i novela zákona, kterou ministr Válek zmiňoval v tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Novela by měla obsahovat zařazení například právě zmiňovaného Nurofenu do řad léků podávaných na předpis, a ne pouze k volnému prodeji. Jediným problémem však je, že o změnu musí zažádat dodavatel. Válek, ale informoval, že má v plánu pozvat vedení některých firem.

Co dělat když léky nejsou?

Doktoři si v této situaci sami neví rady a tak doporučují rodičům například lámání tablet na poloviny nebo čtvrtiny. „Co se týče srážení teploty, tam mohou rodiče používat takzvaně fyzikální prostředky. Teď se nejvíce hovoří o ťapkování tělíčka houbou namočenou ve vlažné vodě nebo se ještě používají zábaly,“ uvádí v rozhovoru pro Český rozhlas předsedkyně odborné společnosti dětských praktických lékařů Alena Šebková.

Populární jsou mezi rodiči i tzv. babské rady. Podle některých je nejlepší v boji proti horečce či chřipce čaj, jiné zase doporučují horké koupele. Takových a mnoho dalších rad najde internetově znalý člověk tisíce. Otázkou pak zůstává efektivita některých z nich.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*