Nejnovější

Co nám dal a vzal rok 2022

Ilustrace Emy Kašparové

Na konci každého roku je dobré se poohlédnout za tím minulým. Proto jsme si pro vás připravili přehled všech důležitých událostí. Za celou redakci Houpací osla vám přejeme hodně štěstí a zdraví do nového roku a doufáme, že s námi zůstanete i nadále. 

Leden: Je to oficiální! Dvacátá letá budou naše poslední. Hned, co jsme se vylízali z covidové pandemie, nás k zemi na kolena vrátil rok 2022. My jsme to věděli už hned na začátku. Když jsme se totiž probrali z novoroční kocoviny tak nás na důkaz zrůdnosti toho roku z televize vyděsil lidský spací pytel Miloš Zeman a jeho novoroční projev. Krom jeho běžných báchorek letos vyhrožoval druhým útokem na Dvojčata. Prorok ten člověk… – Joe Biden většinou působí jako váš lehce senilní děda, který vás opakovaně oslovuje jako Ditu. A to, i přestože se jmenujete Karel a ve vaší rodině žádná Dita ani není. I on se ale umí pořádně rozčílit. „To je ale pitomý zku***syn,“ pronesl Biden na adresu novináře Fox News. Diví se mu někdo? – Dali jsme vám kamarádíčkové dary, říkají si lobbisté. Ale Starostové přeci nejsou žádní zlodějíčci, takže všechny své dary vrátili. Škoda, že si to jen neuvědomili dříve. – V lednu také skončilo zlevněné jízdné pro seniory a studenty. V rámci boji s populismem teď jezdím domů, jen když dostanu v práci dýško. – Abyste si uvědomili jak šíleně dlouhý tenhle rok byl, tak největší lednovou kauzou se stalo neuznání výjimky pro Novaka Djokoviće z povinného očkovaní pro vstup na Australian Open. Tohle rozhodnutí se časem změnilo. Stejně je komické, že tehdy někdo vůbec řešil očkování. (JŠ)

Ilustrace Emy Kašparové

Únor: Začátkem února se na chvíli zapomnělo na ruské tanky kvůli Zimní olympiádě 2022 v Číně. Mnoho západních zemí se přidalo k politickému bojkotu akce. Česká republika taky nevyslala na zahájení žádné diplomaty. Peking nařčení z porušování lidských práv popřel. Koho zajímá pár tisíc mrtvých, sport je přece apolitický. – Rusko ohlásilo konec válečných cvičení, napětí i tanků na hranicích ale stále přibývalo. V Donbase vyvolalo agresi uznání nezávislosti republik. Putin konečně potvrdil „dezinformace“ a „hysterii“ západních zemí 21. února, kdy ve svém projevu zpochybnil státnost Ukrajiny. O tři dny později byla zahájena speciální vojenská operace, která měla demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu. Absurditu celé operace ani nebudu komentovat. (AK)

Ilustrace Emy Kašparové

Březen: Celý měsíc se nesl ve znamení války na Ukrajině. Dostávaly se k nám první zprávy o brutálním chování Rusů a my jsme spojili síly na pomoc příchozím Ukrajincům. Poprvé od šití roušek na začátku koronavirové pandemie jsme se jako společnost snažili ve velkém dělat něco prospěšného. No, kde jsou ty časy. Jinak ale na situaci nic moc pozitivního nebylo. Rusové mimo jiné 3. března obsadili jadernou elektrárnu v Záporoží. Zaměstnanci elektrárny tam zůstali, aby ji udržovali v chodu. Spoustu lidí to logicky trochu znervóznilo. Jaderné elektrárny na Ukrajině jsou podle všeho celkem citlivé téma. – Médii proběhl také příběh ruské moderátorky Mariny Ovsjannikovové. Ta během vysílání ruského Prvního kanálu protestovala proti válce na Ukrajině. Po kariéře postavené na podpoře Ruska to muselo překvapit nejednoho diváka. – 23. března zemřela pražská rodačka a první ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová. Byla cílem obdivu i kritiky, tak jako tak to ale dotáhla pěkně daleko. (AH)

Ilustrace Emy Kašparové

Duben: Hlavní zprávou měsíce je hořkosladké osvobození města Buča Ukrajinci. Radost byla brzy vystřídána hrůzami, odkrývanými v následujících týdnech. – Druhá chlebíčková aféra. Ve stejný čas, kdy světem otřásaly válečné zločiny, jilemnický zastupitel za SPD zdobil chlebíčky sýrovým Z. Rozhořčeným vedením města byl za to zbaven funkcí, ale policie přijala jeho vysvětlení, že šlo o výzdobu pro Zuzanu. Podle zbytku jeho FB příspěvků by o tom šlo sice pochybovat, ale tenhle espéďák z toho hezky „vybrousil“. To mi připomíná, kdy jste viděli v obchodě naposled Fernet Zetko? – Ve Francii si občané volili prezidenta. Sice poražené už nestínají, ale i tak byla situace vypjatá. Někteří Česi tamní volby pojali jako jakousi anketu, kam dál řadit Francouze. Extremisty? Špatně zařaditelné? Ruské patolízaly? Nakonec vyhráli špatně zařaditelní v čele s Macronem a jeho fetišem na silnou policii a pořádné obušky. (KL)

Ilustrace Emy Kašparové

Květen: Květen nám schystal triple kill. Nejdříve zemřel Radim Uzel, přední tvář ArginMaxu a sexistů. Den po něm ve sto dvou letech mecenáška umění Meda Mládková, v polovině května pak Josef Abrhám. – OSN přijalo první prohlášení týkající se války na Ukrajině, jenom zapomněli na označení invaze nebo válka. – V polovině května avizoval předseda kontrolního výboru ruské Státní dumy na svém profilu na Telegramu, že je Polsko první na řadě v denacifikaci po Ukrajině. Jak se říká u nás: „A pak ses po tom snu vzbudil se svým prstem v zadku.“ – Ke svému konci si pak květen málem zapsal čtvrtý zářez na pažbu, když byl do nemocnice převezen Dominik Feri. Spekulovalo se též o pokusu o sebevraždu. (VG)

Ilustrace Emy Kašparové

Červen: Americký nejvyšší soud zrušil ústavní právo na potrat. Interrupce tak sice nebyly přímo považovány za nelegální, ale rozhodnutí bylo na jednotlivých státech. Chvilku jsem si nebyla jistá, jestli máme červen v 21. století, nebo ve středověku. – Byl schválen příspěvek 5000 korun na dítě. Informace se týká rodičů s dětmi do 18 let a příjmy do milionu hrubé mzdy. – Nicméně jinak v Česku začaly docela brykule, jelikož se inflace vyšplhala na 16 %. To bylo dosavadní nejvyšší číslo od prosince 1993. Průměrná cena benzínu taktéž začala šplhat na nová a nová maxima. Konkrétně například 12. června to bylo 47,31 korun za litr benzínu. – Ve Velké Británii proběhla největší stávka za posledních 30 let. Protestů se zastavenými vlaky se zúčastnilo více než 40 tisíc železničářů a pracovníků metra. Zaměstnanci stávkovali za vyšší plat a udržení svých pracovních pozic. – A u Británie se ještě na chvilku zastavíme. Království oslavovalo 70 let vlády Alžběty II. na britském trůnu. Tak doufám, že oslavy stály za to. Ne že bych chtěla spoilerovat to, co se dočteš v zářijovém odstavci. (VJ)

Ilustrace Emy Kašparové

Červenec: O tom, že je toto nejteplejší měsíc v roce se přesvědčili i obyvatele ukrajinské vesničky Serhiivka, kterým muselo být pořádné horko po nočním raketovém útoku ruské armády. – Co se našich končin týče, zde bylo horko hlavně na červeném koberci. V Karlových Varech se totiž konal 56. ročník filmového festivalu, na kterém se objevily všechny známé tváře českého i zahraničního showbyznysu. – Na takzvaném „horkém křesle“ se v průběhu července ocitl i Boris Johnson. Teploty v londýnské Down Street byly zřejmě tak vysoké, že se ji premiér rozhodl opustit a na začátku měsíce rezignoval. – Důvody k oslavám, kromě Britů, měli i Slovinci. Slovinská vláda totiž legalizovala stejnopohlavní manželství. Přispěl tomu i ústavní soud, který označil nepřijetí sňatků za diskriminaci. – O důvod méně k oslavám měli bohužel přátele z Japonska, zde po atentátu zemřel bývalý premiér Šinzó Abe. – Když zabrouzdáme do sportovních vod, největší úspěch za měsíc červenec zaznamenaly tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, ty totiž vyhrály finále ženské čtyřhry ve Wimbledonu. – Zatímco jsme se radovali z triumfu tenistek, ve Státech se lidé a hlavně prezident Joe Biden radovali z prvního snímku z vesmírného dalekohledu. – Radostí bez sebe byl i prezident Miloš Zeman, který dostal prezidentskou medaili od izraelského prezidenta. – V polovině měsíce se nic zásadního nestalo, Rusko stále ostřelovalo Ukrajinu, došlo k různým demonstracím nebo se zvyšovaly úrokové sazby. – Ke konci měsíce se opět oteplilo, dokonce tak, že vzplanul les v Českém Švýcarsku. Požár trval dlouhých 20 dní, ale nakonec se vše povedlo uhasit. (OS)

Ilustrace Emy Kašparové

Srpen: Měsíc začal vskutku hezky. Talibán postříleli ženy a v Americe zase místo zbraní použili legislativu a zrušili Roe v Wade. Pro nás ženy to nebyl dobrý měsíc. – V srpnu jsme i slavili, a to v  rámci dalšího výročí, přesněji 54 let od okupace SSSR. To, že se jen přesunula o pár kilometrů dál na východ asi psát nemusím. Válka prázdniny neměla, a tak i v srpnu jsme zažili exploze z Krymu. – Andrej Babiš prázdniny neuznává a objevil se v hledáčku ve Francii a světe div se, bylo to za praní špinavých peněz. Sice teda nejsme známí díky naší svíčkové s karlovarskými knedlíky, ale když nic jiného, máme tady Jágra a AB, kteří to hravě zvládnou. – Problémem v srpnu byla i hrozba distanční výuky, která nám hrozila kvůli vysokým nákladům na energie. Uff to byly nervy…. – Na své si přišli i studenti v Americe. Prezident Biden jim před začátkem semestru udělal radost tím, že odpustil dluhy ze studentských půjček. Neříkejte, že jste nečekali háček. Odpuštěno bylo pouze těm, kteří měli roční příjmy nižší než 125 tis. dolarů. – Trošku té duhy do léta přililo Srbsko. Nečekejte jí ale moc. Pod Vučičem je úspěch i to, že Srbsko povolilo LBTG + lidem zorganizovat pride pochodu. – Na konci srpna nás opustila Hana Zagorová. Tak snad se šťastně vznáší v blankytném nebi. (AS)

Ilustrace Emy Kašparové

Září: Letošní září bylo ve znamení umírání a smutku. Hned ze začátku měsíce jsme se rozloučili s britskou královnou Alžbětou II. Tak jedno velké F pro královnu. – Zapomeňte na Alzheimera. Čeští vědci na šli lék. Asi. Zatím ho stále zkoumají, ale i tak je to úspěch. – Vstávání prostě není pro každého. To dokazují senátní a zastupitelské volby. Pro nejednoho voliče bylo vstávání k volbám smrtící, například v obci Hrušov v městském obvodu Slezská Ostrava pro jistotu nepřišel vůbec nikdo. – Povinnost brzkého vstávání začala také studentům. Kdyby ale studenti PřF na Univerzitě Palackého v Olomouci věděli, co je čeká, nejspíše by se ani z postele nezvedali. Vedení univerzity jim totiž nejspíš zařídí, aby neměli ani kde studovat. Studenti se proto rozhodli na univerzitní půdě demonstrovat. – Nejsou jediní, kdo má potřebu veřejně vyjádřit svůj názor. V Praze se například uspořádala protivládní demonstrace. Demonstranti sice nepřinesli žádná řešení, zato se ozbrojili velkými banery a čajem. – Září nebylo pro všechny smrtícím měsícem v roce. Například náš legendární skokan Svarta se konečně oženil. Tak doufám, že se svojí ženou budou mít šťastné manželství až do smrti. (KoŠtě)

Ilustrace Emy Kašparové

Říjen: V říjnu se podařilo odpálit a pak záhy uhasit Kerčský most. Ten Rusům dost usnadňoval přístup na Ukrajinu. Provoz je tam teď nějakým způsobem obnoven, tankem tam ale už snad nikdo neprojede. – Taky se u nás konal Pražský summit, který přivezl do Čech spoustu osobností z evropské politické scény. Setkání to bylo spíše přátelské, i když rozhovory o energiích nebo konfliktu na Ukrajině nejsou k čajíčku o páté moc ideální. Musíme i tak ale poznamenat, že Summit se Česku mimořádně povedl. A to se tam na chvilku ukázal i Zeman. – Když jsme u politiky, v říjnu proběhlo poměrně dost prezidentských voleb. Novou hlavu státu zvolili v Rakousku, Brazílii a Slovinsku. – Vtipná byla spekulace, která průběhla na začátku měsíce. Hojně se debatovalo a vtipkovalo o připojení Kaliningradu k Čechám. S odstupem času můžeme říct jen škoda. Mohlo nás být víc. – Měsíc říjen si taky vzal své oběti, jako třeba Angelu Lansbury. Že jí neznáte? Copak jste nikdy u babičky neviděli To je vražda, napsala?? – Pojďme si připomenout i ty oběti, které neměli tak hezký příběh. Jedno z nejdůležitějších a nejsmutnějších míst října byla Bratislava. Na začátku měsíce zde najelo auto do autobusové zastávky a usmrtilo 4 životy. Smutná série bohužel nekončí. V polovině listopadu zde byli před klubem Tepláreň zastřeleny dvě osoby. Útok byl plánovaný už týdny útočníkem na sociální síti. Ten pak spáchal sebevraždu. Byl to čin z nenávisti k LGBTQ+ komunitě a bar též nebyl vybrán náhodně. Byl to jeden z gaybarů v Bratislavě. Kéž by se to nikdy nestalo a doufejme, že se to už nikdy nestane. (VA)

Ilustrace Emy Kašparové

Listopad: První listopadový den byl ve znamení extremistické pravice. V Izraeli totiž proběhly už páté parlamentní volby během tří let a zvítězila v nich ultrapravicová strana Benjamina Netanjahua. – I tento měsíc se vesele pokračovalo v ,,aktivistickém“ znehodnocování děl od slavných malířů. Tentokrát to schytal Gustav Klimt. No být ním, udělám na tu dnešní mládež bububu ze záhrobí. Spoiler: klimatickou krizi tím nevyřešily. – Kanye West už se asi po rozvodu s Kim začal nudit, a tak si rozhodl zkrátit dlouhou chvíli kandidaturou na prezidenta USA. Upřímně, ať už je Ye sebevíc kontroverzní, Gold digger by mohla být zajímavá hymna. – Na polské území spadla ruská raketa. Prvně plastové lžičky a teď bomby? No mě by taky zajímalo, kde udělali soudruzi chybu. – V listopadu samozřejmě nemohl chybět 17. listopad. Na Václaváku se sametová revoluce oslavila punkovým koncertem Pussy Riot. (AR)

Ilustrace Emy Kašparové

Prosinec: Prosinec s sebou přivedl ostrou fázi prezidentské kampaně. Z devíti potvrzených kandidátů se v posledních týdnech utvořily tři hlavní osoby, z nichž se jedna stane příští hlavou našeho státu. Danuše Nerudová, Petr Pavel a Andrej Babiš, to jsou jména, která se v poslední době v médiích skloňují nejčastěji. Nikdo z nich nemá růžovou minulost, avšak jen jeden kandidát stojí před soudem. Jak by asi vypadalo Babišovo prezidentování z vězeňské cely? Nezapomeňte jít 13. a 14. ledna volit, ať si alespoň Pražský hrad na chvíli odpočine od všech padouchů. – Po nejrozsáhlejších protestech od roku 1989 Čína mírní svá opatření. Demonstrace proti tvrdým covidovým opatřením propukly koncem listopadu v Šanghaji. Stát nakonec svůj lid vyslyšel a opatření rozvolnil, nyní však čelí největšímu nárůstu koronaviru na světě. Několik modelů předpovídá, že by mohlo zemřít více než půl milionu lidí. – Nejočekávanější sportovní událost tohoto roku zná svého vítěze. Mistrovství světa ve fotbale vyhrála po jednom z nejdramatičtějších fotbalových finále Argentina. Po celém světě se spustila obrovská vlna euforie, kterou bychom mohli v českém měřítku přirovnat k hokejovému vítězství v Naganu v roce 1998. Instagramový příspěvek Lionela Messiho, na kterém drží pohár mistrů světa, se stal nejlikovanějším příspěvkem Instagramu. Finále si na ČT sport zapnulo téměř 1,5 milionu diváků. Argentina už měla několikrát nakročeno k tomu vyhrát, naposledy se jí podařilo obhájit titul v roce 1966. Po 56 letech tak pohár přistál konečně „doma.“ (JS)



Ilustrace Emy Kašparové
Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*