Nejnovější

Manželství pro všechny? Tak třeba za čtyři roky

Zdroj: Pixabay, Pavlína Matašovská

KOMENTÁŘ. Výsledky letošních voleb neznamenají pouze prohru levice. O svou podporu přišla i česká queer komunita. Právě vítězství koalice SPOLU a propad Pirátů znamená, že sny na zrovnoprávnění stejnopohlavních sňatků se opět rozplynuly. Toto téma by ale paradoxně mohlo pozvednout hnutí ANO.

I když to v dubnu vypadalo s manželstvím pro všechny nadějně, vše je zase na začátku. Návrh o uzákonění rovnosti pro stejnopohlavní sňatky sice prošel první čtením. S novými volbami ale propadá. A právě výsledky voleb ukazují, že si budeme muset ještě dlouho počkat.

Už tehdy byli členové vítězné koalice proti. Návrh kritizovali právě poslanci ODS a KDU-ČSL. A ani liberálnější TOP09 pozici politických partnerům nijak zvlášť nezpochybňovala. Není tak divu, že v koaličním programu SPOLU uzákonění stejnopohlavních sňatků není.

Máme jiné věci na práci

Hlavní argument proti přijetí takového návrhu je nasnadě. „‚Tradiční‘“ rodinu musí společnost v zájmu svého přežití chránit. Už bychom s tím měli začít, než bude pozdě. Na rodinu mi nesahejte,“ napsal lídr koalice Petr Fiala ve své knize Od A do Z. Většinou se argumentačně dál debata neposouvá. Manželství pro všechny by zničilo naši tradiční judeo-křesťanskou společnost a uvedlo by nás do temné doby dekadence, představují si konzervativci.

Zajímavější bývá, když si odpůrci svůj názor obhajují současnou situací. „Za poslanecký klub KDU-ČSL jsme vnímali, že jsou důležitější debaty než ta sice potřebná, ale hodnotová diskuse o tom, co je manželství,“ řekl poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. „A v době, kdy máme řešit dopady covidu-19, mimo jiné právě na rodiny, jsou zavřené školy, lidem hrozí dluhové pasti a tak dále, mi to už vůbec nedává smysl,“ dodal Výborný.

Lidovci tedy míní, že jsou důležitější otázky než manželství pro všechny. Myšlenka, že když se teď poslanci budou věnovat stejnopohlavním sňatkům, nebudou moci pokračovat na řešení ekonomickým problému, je však sama o sobě chybná. Poslanecká sněmovna dokáže projednávat více agend na jednou. Nemluvě o tom, jak nechutné je, že koalice SPOLU nadřazuje ekonomický růst právům menšin.

A přitom je to výhodné

Ale i kdyby tak skutečně činili a dávali by peníze až na první místo, museli by dojít k závěru, že i z ekonomického hlediska je přijetí manželství pro všechny výhodné. Z výzkumu organizace Open For Business jasně vyplývá, že manželství pro všechny by mohlo naopak prospět české ekonomice. Mohlo by do České republiky přivést zahraniční experty z LGBT+ menšiny, kteří by se následně nemuseli bát o svá práva.

„Studie ukazují, že talentovaní, schopní zaměstnanci a zaměstnankyně a vzdělaní lidé věnují pozornost začlenění LGBT lidí do společnosti, a to je primárně signalizováno rovným manželstvím,“ uvedl Drew Keller, globální programový ředitel Open For Business, v rozhovoru pro iniciativu Jsme fér.

I přesto, že se koalice chybně odvolává na potřebu řešit ekonomickou situaci, lidovecký předseda Marian Jurečka od svých politických partnerů požaduje pojistku, aby manželství pro všechny neprosazovali. Jinak prý lidovci vystoupí z vlády. Jurečka by tak vystavil Českou republiku vládní krizi v době, kdy se blížíme dluhové brzdě, opětovně se zvedá pandemie koronaviru a čeká nás předsednictví Evropské unii. To vše jen kvůli uznání práv svých občanů. A dělání kompromisů pro dobro státu se tímto zcela vytratilo.

Zastánci queer komunity propadli. Co bude dál?

Smutné je, že v nové poslanecké sněmově není nikdo, kdo by návrh aktivně prosazoval. Nadějí pro queer komunitu mohla být druhá koalice PirStan. Ti sice měli zrovnoprávnění stejnopohlavních páru v programu, jenomže mnoho Pirátů, kteří manželství pro všechny prosazovali, se do poslanecké sněmovny kvůli kroužkování nedostali. Obsadili pouze čtyři mandáty. Oproti tomu Starostové, kde se názory na toto téma různí, mají křesel 34. Mimo například zůstal Ondřej Profant, který dlouhodobě vystupuje za práva transgender lidí.

Piráti si svoje svízelné postavení uvědomují. Budou totiž muset jít SPOLU na ruku.

„Byť vnímáme, že lidé jiné orientace nemají rovná práva, nepožívají věcí typu nárok na vdovecký a vdovský důchod, i když spolu mohou být registrovaní spoustu let, tak to není něco, na čem bychom se hodlali štěpit,“ uvedla pirátská poslankyně Olga Richterová v rozhovoru pro Radiožurnál.

Paradoxní záchranou LQBT+ lidí by se mohlo stát hnutí ANO. To se bude za každou cenu pokoušet vládní koalice rozeštvat. Mohlo by k tomu použít právě rozdílné body programů, tedy i vyvolaní hlasování o stejnopohlavním manželství.  I tak je ale v celé poslanecké sněmovně pouze 49 poslanců, kteří se otevřeně pro zrovnoprávnění vyjádřili.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*