Nejnovější

Předvolební počítání

Období před volbami je zvláštní doba. Jak glosoval Dominik Feri, všichni vypadají jako naprsený nafouknutý kluci, co dělají na pláži dojem na holky (dovolím nesouhlasit, jediný, kdo ukazuje svaly, je Andrej). Ostatní spíš předvádějí mix Jamieho Olivera a Babicových dobrot. Nicméně kampaň vrcholí a mnozí lidé si zas a znova kladou onu otázku: „Tak koho tentokrát?“. Pro nerozhodnuté jsou tu předvolební debaty, zástupy billboardů a pak jedna velmi oblíbená pomůcka z internetu, kterou také rád používám.

Řeč je o volební kalkulačce. Pocházím z Olomouce, tudíž se mě kromě krajských voleb týkají i volby senátní. Věnovat se ovšem budu pouze krajským (a to především z bláhové naděje, že Houpací Osel zvládl prorazit a mezi jeho čtenáře už nepatří pouze kryptosluníčkářští pozéři z univerzit).

Vybral jsem svůj kraj a začal vyplňovat. Některé otázky mě hned zpočátku zarazily svou konkrétností, jiné byly docela vágní. Nenechal jsem se ale odradit a klikal jsem jako divý. “Ano” sem, “Ne” tam, občas nějaké “Nezajímá mě to”. Po pár minutách jsem byl hotový, ještě zadat preferované otázky a hurá na výsledky. V tu chvíli mě polil studený pot:

volby

Můžete vidět první verzi. Celý dotazník jsem vyplnil ještě dvakrát s rozdíly pouhých několika procent. Zareagoval jsem jako každý uvědomělý volič 21. století (udělal screen a začal rozesílat kamarádům). Poté jsem se pustil do přemýšlení, co mohlo výsledek způsobit. Jako první mě napadlo, že mi agenti volební kalkulačky napíchli webkameru a můj čerstvý letní sestřih mě rovnou přiřadil do škatulky DSSS.

14518410_10208120163097645_1692460057_n
Začal jsem pátrat a myslím, že tuším, kde je zakopaný osel pes. Hlavní potíž je dle mého názoru v oné výhodě volebních kalkulaček – šetří čas. Zodpovíte 30 jasných otázek. Odpovědi Ano, Ne a Nevím. Koho máte volit, zjistíte do několika minut. Zní to jednoduše, že? Taky to jednoduché je. A to je ten problém. Politika (byť krajská) jednoduchá není. A problémů je rovnou několik. Některé otázky jsou položeny tak, že “možná-správná” odpověď je jen jedna:

otázka č. 2

“Kraj by měl více investovat do opravy silnic. Správa silnic 2. a 3. třídy je nyní největší položkou krajského rozpočtu.”

Je asi jasné, že existuje minimum voličů, kteří by byli proti opravám silnic (protože i vousatí hipsteři na kolech si uvědomují, že bez té silnice to jaksi nefunguje). A žádná lucidní strana by tudíž nešla proti většině. Taková věc se zdá být neškodná, samotná otázka je ale zbytečná a ostatní otázky pak dostávají větší váhu. Pak jsou tu zde ale otázky, kde odpověď Ano/Ne/Nevím není dostačující. A uvedu to na na následujícím příkladu:

otázka č. 17

“Kraj by měl zamezit vzniku nového azylového centra pro uprchlíky.”

Kontroverzní otázka. Ale větší problém je, že do odpovědi Ano/Ne nedáte důležitou poznámku “proč”. Je totiž rozdíl mezi tím, jestli chcete zamezit stavbě centra pro azylanty, protože víte, že žádní azylanti tady nejsou, nebo protože 88 % vašich voličů má jako vyzváněcí tón Mešitu od Ortelu. A tato otázka není jediná.

Co z toho vyplývá? Člověk si může říci, že to není nic podstatného. Ale ono to tak úplně neplatí. Obliba volebních kalkulaček stoupá, zvyšuje se i množství lidí, kteří se jejich výsledky řídí. A vzhledem k tomu, že lidé mají rádi jednoduchá řešení, strany budou mít tendence jim je nabízet. Tedy závěrem: Volební kalkulačky jsou šikovné pomůcky a má cenu si nějakou před volbami vyplnit. A ať už budete volit podle nich, podle intuice, nebo podle fair trade čajových lístků, důležité je – běžte k volbám!

EDIT: Jak se zdá, nejen já jsem byl volební kalkulačkou sveden do náruče stran, které nemám v plánu volit. A proč se tak děje nejen mně, ale i jiným uživatelům a proč je to vlastně výspa demokracie, se můžete dozvědět v tomto videu se samotným autorem volební kalkulačky.

Autor: Štěpán Fojtů

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*