Nejnovější

Bobo a Lipo: Hrdinky, které si demokracie (ne)zaslouží

GLOSA. Na výsluní přichází nové hrdinské duo v podání Hany Lipovské a Jany Bobošíkové. Před jejich silami se nyní třese především generální ředitel České televize Petr Dvořák i jeho hrníček s nápisem Gopas forever. A stejně jako jiné superhrdiny, i tuto dvojici provázejí síly mocnější než hlasy všech členu Rady ČT.

Přestože každá může disponovat jinými schopnostmi, společně tvoří tandem neporazitelnosti. Není se čemu divit, Bobo po dvojité kandidatuře na prezidentku posiluje už jen síla make-upu maskující postup temna v jejích žilách. A po několika letech v Institutu Václava Klause je zázrakem, že se Lipo vůbec uzdravila. Téměř.

Nebojácnost

Co může být víc, než se nebát říct pravdu, i v případě ohrožení vlastního života. Tato síla se projevila minulý týden u hrdinky Lipo, která na zasedání Rady ČT vyšla s pravdou ven. Obvinění samotného generálního ředitele ČT ze střetu zájmů je ovšem velká věc, a tak si s sebou radši naverbovala dva policisty – kdyby došlo k nejhoršímu, Lipo by útočila krutou pravdou, její bodyguardi pěstmi. Ona sama samozřejmě o ochranu nežádala. Všechno by to zvládla sama, ale orgány České republiky by nejspíš neustály ztrátu tak věrného posluhovače.

Nestrannost

U hrdinky Bobo netřeba pochybovat, vždy stála na straně demokracie. Nezviklali ji před dvaceti lety ani redaktoři během tzv. krize České televize, kterým vadilo její kamarádství s Václavem Klausem. Sice tenkrát dostala padáka, ale Bobo bojuje dál. Nyní v Institutu svobody a demokracie, který si sama založila, a také na serveru YouTube, v pořadu Aby bylo jasno, zprostředkovává nestranný pohled na svět demokracie. V něm si může být svoji vlastní ředitelkou zpravodajství a žádný redaktor jí do toho nemluví. Možná proto, že tam vystupuje sama.

Odhodlanost

Zrovna tato síla obě hrdinné ženy jednoznačně spojuje. Lipo, fanoušek číslo jedna, komentuje a sdílí videa pořadu Aby bylo jasno, seč jí vytrvalost stačí. Dokonce si vytvořila i efektní úvodní fotku s hesly institutu a obalem společné knížky, na které nechybí ani hlavní hrdinský idol. Zato Bobo žene silný plamen odhodlání a starých křivd. To je ale v pořádku, přeci je to jen 20 let, na co sama odkazuje osmidílnou edicí videí s názvem „20 let od televizní krize“, která je k nalezení na stránkách jejího Institutu. A jsou samozřejmě plné pravdy.

Kreativita

Esencí jejich síly je také silná tvůrčí schopnost bojovat i proti problémům, které neexistují. V průzračně čisté podobě to lze vidět v již zmíněném pořadu, disponujícím poutavými až šokujícími titulky a perfektně zkresl… vykresleným názorem. Fantazii nelze zapřít ani v dílech týkající se přímo generálního ředitele ČT Dvořáka, kde hrdinná Bobo vybízí k zamyšlení, že celá rada této instituce je podplacená, nebo že radním někdo vyhrožuje.

Koneckonců, odvolání Petra Dvořáka momentálně nehrozí. Počet hlasů pro odvolání není v radě dost vysoký. To se ale po květnové obměně členů může změnit. Nejzapeklitější otázkou však není jeho odvolání, ale kdo by obsadil jeho místo. Leč žádný strach, nové hrdinky demokracie Lipo a Bobo budou bojovat za objektivního a nezávislého kandidáta. Případně možná obětují někoho ze svých řad pro dobro státu.

Terezie Línková (Články)
Studentka Žurnalistiky na FF UP, ráda čtu vše od knih po složení spreje Airwick na tvém záchodě. Koukám se po svém okolí a občas o tom i něco napíšu a vznikne článek.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*