Nejnovější

Marek Wollner je dočasně zbaven funkce moderátora. Důvodem je obvinění ze sexuálního obtěžování

Foto: Jindřich Nosek| Wikimedia Commons
Šéfredaktor reportážní publicistiky a dramaturg pořadu Reportéři ČT, Marek Wollner čelí obvinění ze sexuálního obtěžování, šikany a bossingu na pracovišti. Vedení České televize se s probíhajícím šetřením rozhodlo jeho funkci pozastavit na dobu neurčitou. Vyšetřovací komise pracuje se svědectvím několika osob.

Česká televize dostala podnět k vyšetřování nevhodného chování na začátku prosince od jedné ze zaměstnankyň divize zpravodajství, uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková. Celé interní vyšetřování se spustil odeslaným e-mailem jeho bývalé kolegyně z pořadu 168 hodin, Nory Fridrichové generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi. Mezi dalšími adresáty byli i ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal, vedoucí oddělení pro aktuální publicistiku na ČT1 a ČT2 Andrea Majstorovičová a již zmiňovaný Wollner.

Podnětem k napsání e-mailu, jak sama Fridrichová zmiňuje, byl listopadový příspěvek Markéty Dobiášové (bývalé kolegyně Wollnera z pořadu Reportéři ČT – pozn. redakce), ve kterém uvádí, že již zmiňované obtěžování ze strany šéfredaktora Wollnera také zažila. Celý příspěvek byl zveřejněn na webu inFakta, kde Dobiášová doložila i konverzace s ostatními kolegyněmi z České televize, které mají podobnou zkušenost.

Wollner se k celé situaci vyjádřil tak, že se jedná o nedorozumění, které dokáže obhájit před komisí patřičnými důkazy v podobě textových zpráv. ‚‚Zraňuje to nejen mě, ale i celou rodinu. Ačkoliv jsem vázán mlčenlivostí, tak mohu obecně říct, že výpovědi v tom šetření, které mám k dispozici, jsou výroky typu jedna paní povídala bez nejmenších důkazů,‘‘ uvedl v rozhovoru pro Seznam zprávy.

O tom, že se jedná o nepodložené důkazy nahrává i fakt, že bezprostředně po vznesení podnětu vznikla petice, která naopak Wollnera podporuje. Tuto petici podepsalo 18 zaměstnanců všech tří redakcí, ve kterých Wollner figuruje jako šéfredaktor.

„Jako členové redakcí se chceme ohradit jak proti nesmyslům, že v týmu nebyla chuť investigovat některé kauzy, tak proti osočením, že v redakci panovala toxická atmosféra šikany či sexuálního harašení,“ píše se v petici. Někteří zaměstnanci se s výroky, kterou jsou napsány v petici neshodují a situaci popisují zcela opačně.

„Prostě jsem jenom popisovala pravdu. Říkala jsem, že v redakci byla skutečně atmosféra strachu, že jsem měla pocit, že spousta členů redakce, kteří jsou tam dlouho, už to ani nevnímají. A naopak ti, co přišli relativně nedávno, to velmi rychle přijali. Zvykli si na atmosféru strachu, na to, že všichni mají před úterní poradou žaludeční vřed. Všichni se bojí na poradu, protože nevědí, na koho si Marek zasedne. Všichni měli žaludeční vřed i z nedělní střižny,“ uvedla anonymně jedna z bývalých zaměstnankyň Reportéři ČT pro komisi.

Někteří bývalí kolegové mluví o urážení, ponižování a šikaně na pracovišti. „V podstatě všichni, kdo odešli, odcházeli kvůli jeho chování. Bylo to nesnesitelné. Nesnesl jiný názor. Bylo to daleko za hranicí toho, co si šéf může dovolit ke svým zaměstnancům,‘‘ tvrdí opět anonymně další z bývalých kolegyň Wollnera.

Kromě těchto výpovědi skrze urážení a ponižování se na hlavu šéfredaktora nese i spousta obvinění ze sexuálního obtěžování. Samotný Wollner podobné chování odmítá, ale přiznává, že by se někdy jeho narážky, které byly v minulosti úplně normální, mohli v dnešní době někoho dotknout.

‚‚Musím zopakovat, co už je dávno známé: Všechny tři moje redakce, celkem myslím osmnáct lidí, mi s výjimkou dvou lidí vyjádřily podporu peticí, kterou napsaly zcela spontánně,‘‘ odpověděl Wollner na dotaz Seznam zpráv, zda bere obvinění nějak negativně.

Momentálně se celou kauzou zabývá Policie ČR i Rada ČT. Proti Wollnerovi vypovídalo 9 lidí, kteří ve svých výpovědích uvádějí nestandardní chování na pracovišti vůči ženám nebo podřízeným.

Oko za oko zub za zub?

Po podnětu na adresu moderátora Reportérů ČT Marka Wollnera řeší Česká televize další případ. Tentokrát se jedná o obvinění moderátorky 168 hodin, Nory Fridrichové. Autorem podnětu by měl být již zmiňovaný Wollner. Podnět by měl být podán na chování moderátorky k jejím podřízeným nebo kolegům z bossingu.

‚‚Teprve celou situaci řešíme a projednáváme postup řešení v této kauze. U Nory (Fridrichové pozn.red.) jsme teprve na začátku jednání,‘‘ uvedla pro naši redakci mluvčí ČT Karolína Blinková. ‚‚U případu Marka Wollnera předala komise zprávu policii,‘‘ dodala.

K situaci se vyjádřila i sama Fridrichová, jenž pokládá tento pokus spíš o jakési předání pozornosti. ‚‚Podnět podal můj kolega Marek Wollner a přijde mi, že se tím trochu snaží eliminovat potíže, kterým momentálně čelí on sám. Pokud by bylo cokoliv šetřeno, tak jsem připravena na veškerou součinnost. Mám naprosto čisté svědomí,‘‘ uvedla pro server IDNES.

Komise rozhodla, Wollner se nedopustil trestného činu

Wollner už od začátku celého řízení odmítá fakt, že by se dopustil sexuálního obtěžování či bossingu. Na středečním zasedání Rady ČT bylo ústy ředitele korporátních vztahů, komunikace a obchodu Víta Koláře uvedeno, že komise České televize došla k závěru, že se šéf publicistiky nedopustil trestného činu.

Komise k tomuto závěru dospěla díky zprávy z vyšetřování. Zpráva neobsahuje informace, které by vedly k podezření, že mohl být spáchán jakýkoliv trestný čin,“ informoval Radu ČT Kolář, který tak tlumočil slova nepřítomného generálního ředitele Petra Dvořáka.

Momentálně se tedy Wollner dostává do takzvané překážky, což mu neumožňuje opět naplno vykonávat práci ‚‚před kamerami‘‘. Tato funkce mu bude umožněna až po oficiálním ukončení celé kauzy. Bohužel informace kdy a nebo jak se k vyšetřování televize postaví na zasedání nezaznělo.

Wollner také pronesl, že má v plánu žalovat všechny, kteří vypovídali v jeho neprospěch. A dále také uvedl, že je schopen všechny svědectví, které jsou uvedeny proti němu, vyvrátit patřičnými důkazy. Jako příklady uvedl textové zprávy nebo zprávy na sociálních sítích.

Po dlouhých a napínavých dnech jsme se dočkali rozhodnutí. Šéf reportážní publicistiky Marek Wollner končí ve veřejnoprávní televizi. ‚‚Tento krok je výsledkem vzájemné dohody, náročné pro obě strany,“ uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková.

Wollner uvádí, že důvodem, kromě obvinění ze sexuálního obtěžování, které odmítá, byly politické útoky na jeho o sobu. „Byl jsem od léta vystaven politickým útokům, začalo to kauzou Lysolaje, kdy se ze mě politici snažili udělat součást organizovaného zločinu,“ uvedl.

Z České televize odchází po 23 letech. Pro Seznám Zprávy uvedl, že chce konečně dopřát klid pro sebe a svoji rodinu. ‚‚Byly to lži a je to stále stejná skupina lidí, která pokračovala, protože se jim první útok nezdařil. Teď se jim podařilo využít toho, že lidé, kteří na tu náročnou práci nestačili nebo přestali stačit, využili téhle politické poptávky po mé hlavě a díky anonymitě mohou říkat doslova cokoliv, co poškozuje nejen mě, ale doslova celou televizi,“ dodal.

V posledních dnech bylo jméno Wollnera spojováno hlavně se sexuálním obtěžováním a bossingu. Celý tento podnět byl komisí ČT vyvracen a Wollner se žádného trestného činu nedopustil. „Česká televize považuje Marka Wollnera za jednoho z nejlepších novinářů v zemi, který za 17 let svého působení v redakci Zpravodajství odvedl mimořádnou práci v oblasti investigativní žurnalistiky. Především díky němu se Reportéři ČT stali respektovaným pořadem,‘‘ vyjádřila se k odchodu Wollnera mluvčí ČT Blinková.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*