Nejnovější

Portugalsko prosazuje eutanázii. Veto prezidenta je ve hře, říká politolog

V Portugalsku se blíží schválení eutanázie a asistované sebevraždy foto: opsychologii.cz

Portugalský parlament schválil návrh zákona o povolení usmrcení a asistované sebevraždy pro lidi se smrtelnými chorobami nebo postiženími. Může se tak stát čtvrtou evropskou zemí s legální eutanázií. V cestě k prosazení zákona teď stojí jen prezident Marcelo Rebelo de Sousa, praktikující katolík, který ho může vetovat. 

Portugalský prezident je znám jako aktivně praktikující katolík. I jeho první zahraniční cesta ve funkci vedla do Vatikánu, což může hrát v otázce eutanázie zásadní roli. „Na druhou stranu díky němu vznikla strana socialistů, a byly to levicové strany, které návrh prosadily,“ říká pro Houpacího Osla politolog Martin Petlach z Ústavu teritoriálních studií Mendelovy univerzity v Brně s tím, že je těžké v současné chvíli odhadnout, jak se de Sousa zachová.

„V této problematice je znám svojí nejistou a váhavou pozicí. Rozhodnutí by mu mohlo uškodit, pokud by chtěl znovu kandidovat v přímé volbě, a ta bude probíhat již v roce 2021,“ dodává Petlach.

Portugalsko je polo-prezidentská republika, na schválení zákona se musí shodnout jedno komorový parlament a rada prezidenta. Tisková agentura AFP uvedla, že hlasování proběhne začátkem léta.

Když prezident návrh zamítne, parlament může uspořádat druhé čtení a znovu hlasovat. Prezident se ale také může obrátit na ústavu, podle které je lidský život nedotknutelný a posvátný. Prosazení eutanázie tak není vůbec jisté.

Katolíci: není to Boží vůle

Že jde o kontroverzní téma naznačují i protesty, které vyvolalo únorové parlamentní hlasování. Před vládní budovou se sešel dav katolíků, který nesouhlasí s přijetím tohoto zákona.

Transparenty demonstrantů hlásaly například, že nikdo nemá právo vztáhnout na sebe ruku, nebo že život není lidská volba, a tedy ani smrt. Více než transparentů však bylo vidět křížů.

Portugalsko je přibližně velká země jako Česká republika, ovšem počet obyvatel hlásící se ke katolické církvi je o dost větší. Podle statistiky Evropské unie téměř 70 procent Portugalců vyznává křesťanskou víru.

Nutno podotknout, že praktikovaná víra, nemusí znamenat totéž co konzervativní politika, a toho je Portugalsko důkazem.

Mít smrt ve svých rukou

„Obecně se podle posledních výzkumů podpora eutanázie mezi veřejností dostala nad 50 procent. Faktem ale je, že se zde ukazují rozdíly mezi regiony, věkem respondentů a vzděláním. Ti mladší a vzdělanější zavedení eutanázie podporují,“ komentuje Petlach.

To potvrzuje i výzkum psychologické laboratoře Egas Moniz University Institute, podle kterého se mladí Portugalci přiklánějí k vědeckým názorům na život – tedy že existuje smrtelný stav člověka, který je jen trápením. Mezi nimi je i portugalský barman: „Myslím, že je to dobrá věc. Každý rozhoduje sám a je to jeho vlastní život, a tedy vlastní rozhodnutí.“

Řada katolíků s tímto názorem však nesouhlasí a je podle nich i ono trápení boží vůle a člověk by si neměl život brát předčasně.

  1. Petr Kaminsky | 24.3.2020 v 20:49 | Odpovědět

    Nejsem zadny bigot, ale … 1) Zivot jsme si sami nedali, nemeli bychom si ho sami brat. 2) Eutanazie = asistovana sebevrazda. Normalni clovek, ktery si chce vzit zivot, to zvladne sam. Takze problem je v lidech, kteri uz nemaji silu to udelat sami nebo o sobe ani nevedi. Neprovadeji, ti co “asistuji”, vrazdu?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*