Nejnovější

Přehled týdne 23.-29.3. 2020

Pondělí: Zatímco ve zbytku světa se zákazníci v obchodech přetahovali o jídlo a toaletní papír, ve Nizozemsku mají priority srovnané a šli po marihuaně. Střízlivého mě pandemie nezastihne! – Slovenský premiér Pellegrini před svým odchodem z funkce rozdal slovenským starostům přes devět milionů korun na rozvoj obcí, přičemž obzvlášť šťastnou ruku měly obce vedené jeho spolustraníky. Ono se říká “neber úplatky, neber úplatky,” ale dozajista to platí i o jejich rozdávání. – Filmový producent Harvey Weinstein se nakazil ve vězení koronavirem. Poučení je tedy následující: Nešahej na ženský proti jejich vůli, jinak dostaneš virus a chcípneš. – Karanténu drží i blízkovýchodní teroristé. Asi si řekli, že teď jsou stejně všichni doma a není do koho najíždět dodávkou. Chytří hoši. (JL)

Úterý: Japonsko oznámilo odložení Olympiády v Tokiu o rok. Je trochu paradoxní, že země, která je obvykle ve všem vepředu, se k podobnému kroku uchýlila tak pozdě. – Velká Británie opustila strategii vytváření kolektivní imunity a zakázala vycházet ven, pokud to není nezbytně nutné. Boris se zřejmě lekl, že původní plán by mohl posloužit jako názorná ukázka špatného přístupu. – Evropská unie zahájí přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií. Vypadá to, že její mediální přezdívka se změní v krátkém čase již podruhé, tentokrát na devětadvacítku. Zrovna ve chvíli, kdy už jsme si začali zvykat na sedmadvacítku. – Ve věku 92 let zemřel Albert Uderzo, který byl v našem prostředí známý jako spoluautor komiksů o galském válečníku Asterixovi. Alespoň už nezažije, jak nám nebe spadne na hlavu, což by se při množství apokalyptických událostí za našimi okny mohlo stát někdy začátkem dubna. (Ogo) 

Středa: Korona, korona a pro změnu zase korona. Stejně, jako poslední dny, tak i středa se nese ve znamení koronaviru. Vláda nám dnes zpřísnila omezení pohybu. Na veřejnosti smíme už pouze ve dvou, takže konec skupinového olizování madel v metru! – V Číně hlásí rekordní počet žádostí o rozvody. Manželky už to prostě nesnesou. A není divu, nemejou se, dělají bordel. Prostě už nejsou to, co psali v brožurce. – A abychom nekončili den špatnými zprávami, tak Česko rozezpívala píseň Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka Není nutno. Tak neklesejte na mysli! (VK)

Čtvrtek: Velký Bariérový útes v Austrálii ztrácí barvu, což značí úhyn korálů v důsledku oteplování mořské vody. To jen, kdybyste náhodou zapomněli, že kromě pandemie tu máme i hrozící klimatickou katastrofu. Alespoň budou mít novináři o čem psát. – Vláda zavedla nová pravidla pro takzvané pendlery, tj lidi zaměstnané za hranicemi. Po návratu do ČR budou muset na čtrnáct dní do karantény, a tak jim bylo doporučeno, aby si v zahraničí našli ubytování. Že na druhé straně je teď skoro nemožné jakékoliv ubytování sehnat, už vláda neřeší, přeci jen, dění za hranicemi už je mimo její pole působnosti. – Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník neuspěl u nejvyššího soudu s dovoláním ohledně svých rasistických výroků. Jediný důsledek celé akce je tedy nakonec jen připomenutí celého incidentu, na který se jinak v návalu ostatních událostí skoro zapomnělo. (Ogo) 

Pátek: Zatímco brazilský prezident Bolsonaro mluví o chřipečce, brazilské pouliční gangy se zapojily do boje proti pandemii. Chaotické dobro. – Největší výrobce kondomů Karex Bhd zastavil výrobu. Vypadá to na nový baby boom. Ostatně po zoomerech už přichází čas na to, aby se začala rodit nová generace. – Papež pronesl své sdělení Urbi et Orbi (Městu a světu) předčasně a na prázdném Petrově náměstí, odkud jej vysílala televize. Celkem symbolické pro celou tuhle éru. – Korona je virus a karma je pičus. Boris Johnson tak dlouho nebral koronavirus vážně, až nakazil nejen sebe, ale i svého ministra zdravotnictví. Dobrá práce, Británie. (JL)

Víkend: Karanténu většina Čechů vnímá jako pozitivní krok vedoucí k porážce koronaviru. Stejný názor mají i cizinci, kteří se z obav o vlastní zdraví uchýlili právě k nám. – I letos se konala oblíbená soutěž Zlatý Ámos. Tentokrát srdce studentíků získal kantor Tomáš Míka z Tábora. Mnoho lidí se o tom ale nedozvědělo, bo karanténa, a slavnostní vyhlášení taky nebude. – A když už jsme do toho koronaviru, tak jsme se tuto sobotu od jednoho zdravotního statistika dozvěděli, že všechna ta opatření jsou vlastně k ničemu, protože nakonec to stejně dostaneme všichni. Nu což, asi již brzy dojde k opětovnému nastolení práva silnějšího. – Na závěr jeden pohled do budoucnosti. Zítra skončí uzavření Litovle, Uničova a dalších dědin na Olomoucku, kde se mezitím ten zhoubný koronavirus rozvinul do nevídaných rozměrů. Zdejší obyvatelé to určitě uvítají, ti ostatní se budou modlit, aby je nepotkali při nákupu v Kauflandu. Vypusťte Krakena! (SPH)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Petr Kaminsky | 30.3.2020 v 12:29 | Odpovědět

    Co furt mate proti Britanii? Kolektivni imunita bude nakonec dulezita i u nas – az se to vrati znovu a stale nebude vakcina. Myslite, ze pocet mrtvych s karantenou a bez karanteny se bude nejak vyznamne lisit? Ale chapu, ze z pohledu mas je dulezite delat “jakakoliv” opatreni, aby se ukazalo, ze si s tim nakonec poradime. A vubec nejlepsi je delat takova opatreni, ktera zlikviduji ekonomiku. A svalovat vinu na koronavirus.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*