Nejnovější

Obchody ráno jen pro důchodce. Nechtějí se vzdát slev, říká Prymula

GLOSA. Původní záměr Ústředního krizového štábu – nechat obchody otevřené výhradně pro seniory mezi 10. a 12. hodinou – ztroskotal. Nejrizikovější skupina obyvatel teď nakupuje ráno. Šéf štábu Roman Prymula změnu vysvětlil snadnějším přístupem k akčním nabídkám. Před krizovým štábem a českou vládou tak nyní stojí nejzásadnější rozhodnutí v boji proti koronaviru: Zakázat, či nezakázat slevy?

Existuje více způsobů, jak odůvodnit výše zmíněnou změnu. Redakci Houpacího Osla po brainstormingu skrze sociální sítě vyšly tyto tři možnosti:

  1. Senioři hůře spí, a tak v brzkých ranních hodinách obují bačkory a směřují do obchodů. Mezitím pracující část obyvatelstva odjíždí do práce a ta nepracující stále spí. Děti jsou sice vzhůru, ale místo nakupování sledují pohádky a čekají, až ti pracující za ně dojdou nakoupit.
  2. Pádný argument by byl také ten, že ráno jsou obchody vydrhnuté a vydezinfikované, neboť zbytek obyvatel tam ještě nestihl přijít a svými špinavými, vysoce infekčními prackami osahat zboží, a ohrozit tak tu nejrizikovější skupinu.
  3. Pracující si v době obědové pauzy nemohli zajít nakoupit a trpěli hlady, protože ani při celosvětové pandemii nejsou schopní zapéct si toust se šunkou a sýrem, dát ho do krabičky a v práci si ho v poklidu sníst.

Ačkoli se tyto důvody zdají být logické, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula přišel s vlastním a vůči seniorům zaručeně méně pohrdavějším vysvětlením. „Důvodem, proč jim nevyhovovala doba nakupování, bylo především to, že přijdou o slevové akce,” prozradil.

A aby toho nebylo málo, vzápětí také dodal, že navrhne vládě úplné zrušení slevových akcí. Nejenže Ústřední krizový štáb, který se má zaobírat největší výzvou posledních desetiletí, řeší slevy v obchodech, ale také je chce zrušit, ačkoli kvůli nim změnil přijatá opatření.

Vítejte v Českých zemích, nastala doba koronavirová.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.
  1. Petr Kaminsky | 21.3.2020 v 9:29 | Odpovědět

    K tomu bodu 2 – nekde jsem cetl, ze to souvisi spis s tim, jak dlouho koronavirus “prezije” na ruznych povrsich. Tzn. pres noc to vychcipa a rano je obchod cisty. Nedelam si iluze o tom, jak zamestnanci obchodu vecer po zavreni nebo rano pred otevrenim dezinfikuji cely obchod – kazdy regal, kazde baleni v regalu …

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*