Nejnovější

Kdo vyhraje: americká vojenská základna vs. 1 milion pošuků

Oblast 51, Nevada, Spojené státy americké. Není mnoho míst, které by byly více spjaté s všemožnými konspiračními teoriemi, zejména s těmi, které se týkají mimozemšťanů. Oficiální vysvětlení vlády, že se v oblasti vyvíjejí letouny, které nedokáže odhalit radar, mnoho lidí neuspokojilo před padesáti lety a neuspokojuje je ani teď.

Začalo to facebookovou událostí. Uživatel Shitposting cause im in shambles přišel s geniálním nápadem a založil událost s názvem „Pojďme všichni naběhnout na Oblast 51, všechny nás zastavit nedokážou“ . Už jen jméno autora, které se dá volně přeložit jako „Házím na net voloviny, protože jsem na tom vážně špatně“, svědčí o serióznosti celé akce. Jejím cílem je údajně „vpadnout do Oblasti 51 a kouknut se tam na ufouny.“

Tam se nikdo neukáže… že ne?

Pokud je ale stále třeba přesvědčování, že celá akce je pouze vtip ve stylu všemožných žertovných facebookových událostí, stačí se podívat do podrobností o událsoti, které sestávají jen ze dvou vět: „Sejdeme se v turistickém centru. Pokud poběžíme jako Naruto, budeme rychlejší než jejich kulky.“ Odkazuje přitom na japonský anime seriál Naruto, jehož stejnojmenný hlavní hrdina má specifický styl běhu, při kterém se předkloní a běží s rukama nataženýma za zády.

Jenže pitomé nápady mají magickou schopnost přitahovat lidi. V současné chvíli se k události konající se 20. září přihlásilo zhruba jeden a půl milionu lidí z celého světa a další milion má zájem. Je naprosto jasné, že ke konci září populace Nevady náhle o dva miliony lidí nenaroste, stále je to však velmi vysoké číslo a i kdyby se ukázala pouze setina přihlášených, stráž vojenské základny, která má rozkaz bez varování zastřelit každého, kdo se přiblíží, bude potřebovat spoustu nábojů.

Zdroj: Reddit

Pane generále, magoři se blíží!

Každému normálně uvažujícímu člověku muselo v tuhle chvíli už dávno dojít, že jde pouze o vtip, jehož pointa ale překvapivě není tou nejlegračnější částí. Tou je dopad, který tenhle ještě nevyřčený vtip má na svět. Ať už se jim to totiž líbí, nebo ne, pro americkou armádu a tajné služby se stále jedná o legitimní hrozbu útoku na vojenskou základnu, a proto musí celý tenhle podnik brát vážně.

První známkou toho, že si vláda hrozby sebevražedného nájezdu všimla, bylo oficiální vyjádření amerického letectva uveřejněné v seriózních novinách typu New York Times, které případné účastníky odrazovalo s tím, že armáda má stále právo všechny případné účastníky postřílet a je na to připravena. Nejsou však jediní, kterým dělá útok ze strany vlastních občanů těžkou hlavu.

Plány útoku dostupné na internetu jsou absurdní a názvy jednotlivých „divizí“ jsou výhradně součástí internetového slangu. Navíc představa ostřílených generálů, kteří veleli v mnoha tvrdých konfliktech, jak si nechají od nějakého stážisty vysvětlovat, co to vlastně je Narutův běh, je korunou na hoře absurdity.

Co kdyby?

Jak už bylo výše řečeno, je nad slunce jasné, že v září se v Nevadě v turistickém centru sejde tak padesát opravdových nadšenců a nikdo doopravdy na vojenskou základnu nenaběhne.

Nicméně stále ve vzduchu visí otázka „Co kdyby?“ Co kdyby milion lidí nenaběhlo na přísně střeženou vojenskou základnu, ale řekněme na Bílý dům nebo Pentagon? Ano, americká vláda má technicky právo je všechny zastřelit, nicméně i pokud pomineme logistickou obtížnost, co by se stalo pak? Přece jen zabít milion lidí nemůže nikomu jen tak projít.

Tohle je problém, na který by před pár lety ještě nikdo nepomyslel. Co však udělat s nevyužitým milionem lidí? Našli se suchaři, kteří musí zkazit každou legraci, a začali navrhovat, aby místo sebevražedného nájezdu raději svrhli vládu a zlynčovali prezidenta, protože na to by ten milion stačit mohl.

To se však rozhodně nestane a americká vláda se kvůli tomu nezboří. Jak to vím? Lidé se totiž neupisují pod událost „Svrhněme vládu!“. Lidé nechtějí zlynčovat prezidenta. Chtějí se pouze mrknout na ufouny.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*