Nejnovější

Plná Letná: Máme toho dost! Není nám to jedno!

REPORTÁŽ. Pro někoho obyčejný den, pro jiného okamžik, kdy se postaví za své názory – 23. června 2019. Tři desetiletí po sametové revoluci v Česku probíhají masové demonstrace na ochranu justice a proti trestně stíhanému Andreji Babišovi v pozici premiéra. Čtvrt milionu nespokojených občanů v neděli zaplnilo Letenskou pláň. Houpací osel byl u toho.

Lidé s transparenty, vlajkami a připnutými odznaky s logem spolku Milion chvilek, který demonstraci na Letné pořádá, již od rána směřují do Prahy. Autobusy a vlaky ze všech koutů republiky se plní demonstranty.

Do hlavního města vyrazili protestovat nejen starší lidé a studenti, kteří mají slevy na jízdném a cesta přes celou republiku pro ně není tak velká finanční zátěž, ale i dospělí se svými rodinami a čtyřnohými mazlíčky. Ani letní teploty pro ně nejsou překážkou v cestě za vyjádřením svého postoje vůči problémům spojeným s premiérem Andrejem Babišem

Po příjezdu na pražské Hlavní nádraží se demonstranti vydávají na Letnou. Malé skupiny se slučují a začínají vytvářet ucelenější davy. Městská doprava houstne a jízda autem se v hlavním městě stává nesnesitelnou. Řidiči pouští davy nespokojených občanů a často jim v rozjezdu nepomůže ani to, že na přechodu pro chodce už nějakou chvíli svítí červená.

Demisi, demisi a zase jen demisi

Davy však pokojně proudí na místo konání. Do začátku demonstrace zbývá ještě hodina, ale místa před pódiem jsou již plně obsazena. Pro nově příchozí zbývá stále dostatek místa v jiných částech Letné. Někteří obsazují střechy okolních paneláky.

První symbolický projev pochází od zakladatele Československého státu T.G. Masaryka, který v něm pojednává o demokracii, politice a morálce. „Nesprávné je dělat rozdíl mezi mravností velkou a malou. Že se politik v zájmu státu nemusí a nemá ohlížet na mravní předpisy. Věc se má ve skutečnosti tak, že člověk, který například lže a podvádí v životě politickém, lže a podvádí také v životě soukromém a naopak,“ zní Masarykova slova z úst herce Radovana Lukavského.

Vzápětí se slova ujímá místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll a zahajuje demonstraci. Zdůrazňuje význam akce a důležitost jejího poklidného průběhu. „Myslel jsem, že se plná Letná nebude muset opakovat. Je to jinak,“ říká na úvod.

Ve svém projevu dále kritizuje premiéra i prezidenta a nazývá současný stav vlády vládou oligarchů. Poukazuje na „ochočenost“ justice a médií, a také populismus. Cílem spolku podle něj není udělat revoluci.

Slovo si bere také tvář demonstrací Mikuláš Minář. Shrnuje události kolem Andreje Babiše za poslední 2 měsíce a upozorňuje na chystanou novelu zákona o státním zastupitelství, kterou představila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Tento zákon by umožnil kárnému soudu místo vlády odvolat nejvyššího státního zástupce. Předmětem kritiky se nestala samotná novela, ale doba její účinnosti, která je stanovena až na rok 2022.

Publikem demonstrantů zní pokřiky: „Demisi, demisi, demisi!“ „Máme toho dost!“ a „Není nám to jedno!“. Mezi tím se na pódiu střídají osobnosti české kulturní a akademické sféry, které mají bezprostřední výhled na moře vlajících vlajek České republiky, Evropské unie nebo i jednotlivých krajů.

Ani kdyby řečníci chtěli, nezvládli by přečíst všechna sdělení, která si demonstranti připravili na své transparenty. Babišova minulost, řepka a Čapí hnízdo – k tomu všemu se skrze kreativní slogany na kartonových deskách účastníci vyjadřují.

Není nutno, aby bylo přímo veselo

V davu se občas zatoulají děti a chlupatí mazlíčci. Kvůli horku kolabuje několik lidí. Při těchto podmínkách už je téměř uměním udržet pozornost. Proto na scénu v průběhu celé demonstrace přichází různá vystoupení pro odlehčení atmosféry.

Jako první se otěží ujímá Tomáš Klus, který hraje na kytaru a zpívá jednu ze svých písní. Poté na pódiu probíhá představení tzv. slam poetry. „Tak se ukazuje, že je fajn neztrácejí klíče a pálit kalorie pod pódiem, páč není to tady žádný nenávistný průjem. Nechceme nikoho svrhnout, jen nahlas požadujem,“ glosuje slamer Anatol Svahilec.

A pokračuje: „Ti, kdož se neozvou, jsou demokracie bruti a nikdo nemůže je nutit. Jen aby se nedivili, že nebude tu k hnutí.“

Navazuje Zdeněk Svěrák s Jaroslavem Uhlířem s písněmi Pod dubem za dubem a Není nutno, které slouží nejen jako rozptýlení pro účastníky, kteří si vinou hořšího ozvučení plně nevychutnali slamové vystoupení , ale také symbolicky poukazuje na současnou situaci. Zpívají všichni.

Konec patří řadě dalších projevů osobností. „Člověk by měl bojovat s tím zlem, na které právě stačí,“ připomíná Jan Kovář citát Jana Palacha.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*