Nejnovější

Může novinář na demonstraci? Pracovně či jako pozorovatel ano

Zdroj: fb.com/newsroomct24 Zdroj: fb.com/newsroomct24

V době, kdy přibližně 250 tisíc nespokojených občanů protestovalo na Letné, na sociálních sítích probíhala diskuze o tom zda by se měli novináři mimo práci účastnit demonstrací. Názory se v mnohém liší, od “neměli” až po “novinář bez názoru není novinář”.

„Nejdu na Letnou. Osobně bych to vnímal jako své novinářské selhání. Šel bych tam jedině v případě, že bych chtěl z místa zpracovat reportáž. Jak to ale vnímáte vy, měl by novinář jít protestovat na Letnou? Proč ano/ne? Právo na to určitě má, ale nesníží to jeho důvěryhodnost?“ napsal jsem na svůj Twitterový účet.

Odezva mě překvapila. Během několika minut začali příspěvek komentovat další twitteroví uživatelé včetně známých tváří české mediální scény. Vytvořili tak diskuzní vlákno, které čtenáři umožní zajímavý vhled do tohoto tématu.

„To je zajímavá věc,“ komentuje téma diskuze politický komentátor Jindřich Šídlo ze Seznam Zpráv. Do diskuze přispívá příkladem své zkušenosti z oslav 17. listopadu v roce 2004: „Tehdy jsem byl s dětmi na Albertově, abych jim povyprávěl a tak. Když začala padat vejce na Miloše Zemana, fofrem jsme mizeli, aby si někdo nemyslel, že s tím mám cokoli společného.“

Účast na demonstraci je věcí profesní

Novinářka Andrea Procházková z Respektu byla na demonstraci na Letné pracovně, “nepracovně” by prý nešla. Takovou účast by totiž vnímala jako „veřejnou proklamaci politického názoru/postoje“, čemuž se dle svých slov snaží vyhýbat. „Nicméně mě nijak nepohoršuje, když jiní novináři na protesty chodí – pokud umí své důvody obhájit,” dodává.

Podle politického komentátor Alexandra Mitrofanova z deníku Právo může být například takovým důvodem to, že „novinář musí být přítomen u důležitých společenských událostí“. Novináře však nevnímá jako aktivistu. „Proč by měl jít zrovna protestovat?” ptá se a dodává, že novinář, který si myslí, že žije mimo společnost, se podle něj diskvalifikuje.

To potvrzuje také veřejnoprávní reportér České televize, pořadu 168 hodin Jan Novák. Účast novináře na jakékoli demonstraci vnímá jako splnění požadavku „mít primární zdroj informací“, nehledě na to, zda jde o demonstraci provládní nebo protivládní. „Nepřípustný je aktivismus v podobě provolávání hesel, transparentů nebo veřejného vystupování,” upozorňuje.

Novinář je především občan s názorem

„Jste člověk? A co jít jako občan?“ Podobné otázky a komentáře v diskuzi zaznívají několikrát. Podle mnohých diskutujících má každý právo projevit svůj názor, včetně novinářů. Původní příspěvek přitom toto právo nezpochybňuje. „Právo na to určitě má, ale nesníží to jeho důvěryhodnost?“ ptám se v něm.

Důvěryhodnost v několika diskutujících vyvolává právě to, že znají názory a postoje novináře. „Pro mě je asi důvěryhodnější novinář, který je transparentní ve svých postojích,“ reaguje twitterový uživatel David Rypel.

„Jděte tam jako občan, novináře nechte doma,“ píše další pod jménem PanKoblihaX. Na to v diskuzi odpovídám: „Myslím, že novinařina je podobně jako politik práce na plný úvazek a člověk tomu musí své jednání přizpůsobit, nebo si být aspoň vědom jeho dopadu.“

Novinář Vojtěch Berger z redakce HlídacíPes.org nesouhlasí. Na Letnou šel a šel by i v případě, že by pracoval pro Český rozhlas (Berger je bývalý zahraniční reportér ČRo, pozn. red.). „Objektivita neznamená nemít názor a nedat ho najevo jako občan (jako novinář je to jiný příběh),“ vysvětluje.

I novináři chodí k volbám

Sportovní novinářka Darina Vymětalíková z České televize mi pokládá otázku, která v diskuzi také zazní několikrát: „A smíte jako novinář jít k volbám volit?“

„Myslím, že je tady rozdíl v tom, že jde o tajnou volbu. Neumím si představit, že bych veřejně sdělil, koho jsem volil,“ odpovídám. Vymětalíková přitom rozdíl nevnímá.

Není však jediná, která situaci přirovnává k volbám. Například studentka žurnalistiky Saskie Burešová říká, že s takovým přístupem by novinář nemohl chodit ani k volbám. „Já jsem naopak ráda, když vím, jaký názor novinář zastává. Když jde o zpravodajství, je jasné, že je nestrannost na místě,“ dodává.

Jaká je ale tedy odpověď na původní otázky? Měl by novinář chodit na demonstrace? „Je to jednoduché. Jako pozorovatel jo, jako demonstrující ne. Občanské postoje může vyjádřit ve volbách, ne někde na demošce,“ shrnuje problém redaktor regionální MF DNES v Olomouci Jakub Mikel (bývalý šéfredaktor Houpacího Osla, pozn. red.).

Do diskuze můžete nahlédnou nebo se do ní zapojit zde.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.
  1. Petr Kaminsky | 25.6.2019 v 7:02 | Odpovědět

    Tak tomu rikam zbytecna ideologie. I novinar je prece obcan. Co by mel rikat takovy policista? Ma po sluzbe. Muze jit na demonstraci, kde proti nemu bude kordon jeho kolegu?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*