Nejnovější

Dosud nepublikované fotografie československých legionářů: Cestou domů kolem světa

OBRAZEM. Dnes je den, kdy oslavujeme založení samostatného Československa – pojďme si tedy připomenout ty, kteří pro jeho vznik nasadili vlastní život. Jak vypadaly exotické destinace, kterými při své cestě zpět do vlasti proplouvali nebo co posílali svým rodinám domů? Houpací Osel nabízí unikátní fotografie přímo z archivu těchto hrdinů.

Když přišla v roce 1919 zpráva o tom, že se Čechoslováci vrací z front domů, málokdo si představoval, že návrat ruských legionářů bude snadný. Pravda byla spíše opačná.

Na legionáře v té době dotírala ze západu rudá armáda, v Irkutsku došlo k protikolčakovskému povstání, a navíc docházelo uhlí. S takovými problémy nebyla cesta z Irkutsku do Vladivostoku – dlouhá přes tři a půl tisíce kilometrů – a k tomu ještě pozdější plavba přes oceán zrovna příjemnou záležitostí.

I přes to legionáři tuto cestu absolvovali, a nadto si při ní zvládali tisknout vlastní deník, měli své krejčovství, poštu, nebo dokonce i kino a symfonický orchestr.

Všechny cesty vedou do Československa

Po příjezdu do Vladivostoku bylo třeba přesednout na lodě. Podíl na evakuaci v podobě zapůjčených lodí si mezi sebe rozdělily jednotlivé spojenecké země. Nemalou část výdajů si však hradilo československé vojsko samo.

Cesta domů vedla hned několika trasami. První přes Tichý oceán do Kanady, vlakem severní Amerikou a přes Atlantik do Evropy. Drouhá trasa pak vedla Indickým oceánem skrz Suezský průplav a Atlantikem do Hamburku. Poslední cesta pak nakonec vedla přes Tichý oceán Panamským průplavem a opět Atlantikem do Hamburku.

Přesun legionářů nakonec trval téměř dva roky. Během nich se však podařilo celkem 67 750 osob dostat zpátky do jejich nově vzniklé vlasti, kde byli oslavováni, jako hrdinové.

Upozornění: Jedna z fotografií zobrazuje mrtvá lidská těla, tedy může být pro citlivější čtenáře nevhodná. Prosím, berte tuto informaci v potaz.

Vojtěch Kupka
Vojtěch Kupka (Články)
Mám fakt rád grilované kalamáry.
  1. Marie Roglová | 1.9.2019 v 22:39 | Odpovědět

    Dobrý den,
    na 2 fotkách jsem poznala svého dědečka(pamatuji si je z dětství, pak se ztratily). Sloužil u hudby 5.střet.pl.(4.fotografie)a ten dirigent by měl údajně být otec Jiřího Voskovce. Foto č. 7. si pamatuji kvůli těm sestrám, vždy mě jako dítě, udivovaly ty jiné oci.
    Fotografie hledám několik let a až nyní jsem objevily ty dvě.(Ještě loď Ameriku,na které se vracel).
    Chtěla bych vás poprosit, jestli mi nemůžete dát kontakt (nebo jim můj) na ty příbuzné, kteří tyto fotky vlastní, třeba budou mít i jiné s mým dědou.Zdraví Roglová

    • Vojtěch Kupka Vojtěch Kupka | 6.10.2019 v 11:02 | Odpovědět

      Dobrý den,
      příbuzní jsou už, bohužel, velice staří a už téměř s nikým nekomunikují. Mám ale všechny fotky z jejich legionářských alb naskenované a mohu vám je poskytnou v elektronické podobě.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*