Nejnovější

Vyznamenání sem, vyznamenání tam: Slouží Vladislavský sál jen k setkání starých přátel a podporovatelů?

Předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále na 28. října provází každoročně řada kontroverzí. Vedle Miloše Zemana se tomu nevyhnuli ani prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. A v čem je tak kontroverzní ocenění hudebníka Vladimíra Štancla alias Michala Davida?

„Rozmohl se nám tady takový nešvar,“ postěžovala si herečka Eva Holubová na třídních schůzkách v české komedii Pelíšky. Tentokrát však nejde o neškodné nadužívání vulgarit, nýbrž o rozhazování státními vyznamenáními.

Letos ho má dostat od Zemana hudební producent, zpěvák a skladatel Vladimír Štancl, který vystupuje pod pseudonymem Michal David. Toto Zemanovo rozhodnutí čelí kritice a řadě posměšků. Současný prezident však není první, kdo takto rozmařile rozdává řády na potkání. Ostré kritice se dočkali i Václavové Havel a Klaus.

Zásluha: Přítel

Často jsou všichni výše jmenovaní prezidenti kritizováni za to, že vyznamenávali mimo jiné i své známé a podporovatele.

Jen v posledním roce Havlova působení čítá jeho sbírka téměř 80 vyznamenaných, obsahující kvantum jeho přátel. Mezi nejvíce diskutované patřili hlavně jeho blízcí spolupracovníci jako například herec Pavel Landovský, politik Jiří Dientsbier starší nebo také bývalí kancléři Luboš Dobrovský a Karel Schwarzenberg.

Klausovo portfolio zase obsahuje třeba režiséra Otakara Vávru či umělce Milana Knižáka. Vávra mimo hodnotných filmů jako Romance pro křídlovku natáčel i snímky oslavující režim. Knižák si zase jakožto velký fanda ODS a Klause vysloužil medaili Za zásluhy.

Samostatnou kapitolou je Naděžda Kavalírová, tehdejší předsedkyně Konfederace politických vězňů. Za způsob vedení KPV byla často kritizována a v době normalizace pracovala pro komunistické úřady. To byl mimo jiné jeden z důvodů sestry bratrů Mašínových pro bojkot ceremoniálu roku 2008.

Medailová Poupata

Takže co je špatně na ocenění Michala Davida? Zeman své rozhodnutí odůvodnil tím, že celý život zpívá milionu diváků a tím zlepšuje život v naší zemi. Ale Davidova osobnost je v očích mnoha českých občanů vnímána jako symbol socialistické éry.

Jeden příklad za všechny – píseň Poupata. Do červena laděný videoklip s nadšeně tančícími dětmi ukazuje, že když se podaří, co se dařit má, tak je přece krásně na světě. Člověk si hned pokládá otázku, jestli Zeman tím milionem diváků nemyslel náhodou milion komunistů.

I když opomineme podporu režimu, jeho hudební vystoupení také nedisponují kvalitou aspirující na nějaké hudební ocenění, natož na státní vyznamenání. Jeho poslední velký koncert byl pouze směskou zmatených tanečníků, oslepujících světel a nepřetržitého „ducání“ doprovázeného velmi pravděpodobně playbackovým zpěvem.

Dno Vladislavského sálu

Ani jednomu z prezidentů nemůžeme upřít vyznamenání lidí, kteří si to opravdu zaslouží. Opravdu však chceme vidět na seznamu vyznamenaných vedle českého astronoma Zdeňka Ceplechy, který značně přispěl svými výpočty k lepšímu zkoumání meteorů, popového zpěváka Michala Davida?

Nebo vedle filozofa a politického vězně Václava Bendy, po kterém je dokonce pojmenovaná cena pro osobnosti, které se zasloužily o obnovu svobody a demokracie, kontroverzního miliardáře a jednoho z aktérů kauzy OKD Pavola Krúpu?

V takových případech se stává státní vyznamenání pouze bezcennou tretkou na poličku, kterou si klidně brzy může doma vystavit i Jiří Ovčáček, Vratislav Mynář či Jaromír Soukup.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*