Nejnovější

Senátní a komunální volby nejsou druhořadé. Vynechat je není na místě

Zdroj: pixabay.com

KOMENTÁŘ. Náhlá histerie politických stran na sociálních sítích a přehlídka tragikomických volebních spotů. To jsou jednoznačné symptomy blížících se voleb.

Až do zítřejších čtrnácti hodin je možné vhodit svůj „hlas“ do volební urny, a tím i ovlivnit to, jakým způsobem bude v následujících čtyřech letech spravována vaše obec či město.

Navíc v některých volebních obvodech proběhnou také senátní volby, které se v atraktivitě mezi elektorátem drží spíše při spodních příčkách a společně s volbami do Evropského parlamentu mívají zpravidla nejmenší volební účast.

Důležitost se neměří účastí

Ať už se jedná o senátní či komunální volby, ani jedny z nich by neměly uniknout vaší pozornosti.

V případě senátních voleb je důležitost dána jednoduše současnou společensko-politickou situací. V našem politickém systému tvoří Senát jakousi pojistku, jejíž důležitost je dlouhodobě velmi podceňovaná.

Je to ovšem právě Senát, který má sílu vracet zákony zpátky do Sněmovny, a který je s to zabránit přijetí případných kontroverzních ústavních zákonů. Navíc přihlédneme-li k tomu, že se poprvé v historii Česka dostala, byť nepřímo, ke kormidlu také KSČM, stává se obsazení Senátu poměrně klíčovým.

Andreji Babišovi tedy může po zítřejším uzavření volebních místností – respektive po druhém kole senátních voleb – a sečtení hlasů buďto opět stoupnout moc, kterou bude minimálně ještě po dobu tří let disponovat, nebo naopak obdrží od voličů jasný vzkaz, že tudy cesta nevede.

Svým způsobem můžeme mluvit o referendu o činnosti Andreje Babiše a jeho vlády. 

Výsledek komunálních voleb pocítí volič nejvíce

Komunální volby jsou důležité zase z jiného důvodu.

Jednak proto, že vás na této úrovni nemusejí zajímat některá hojně probíraná celostátní či dokonce evropská a světová témata.

Nemusí vás zajímat krize na východě Ukrajiny, americko-čínská obchodní válka nebo například stále skloňovaná nelegální migrace. Ta by se totiž dala na této úrovni řešit snad jedině vydělením a následným vznikem městského státu, který následně nechá své hranice obehnat vysokým plotem. A to se pravděpodobně nestane.

Důvod, proč by vás však měly komunální volby zajímat a proč byste je neměli vynechat, je prostý. Máte konečně možnost přestat pouze remcat, že je u vás ve městě či na vesnici něco špatně, ale můžete s tím konečně něco dělat.

Můžete konečně volit kandidáty, kteří vaší obec povedou tak, jak byste si to představovali. Případně můžete jít s vlastní kůží na trh.

Nejpodstatnějším důvodem je však skutečnost, že výsledek komunálních voleb bude mít opravdu nejviditelnější dopad na vaše bezprostřední okolí. A ten bude podstatně větší, než jaký kdy mohly na vaše okolí mít – paradoxně nejvíce atraktivní – prezidentské volby.

V komunálních volbách volíte zpravidla lidi, které znáte. V případě menších měst a vesnic je dokonce potkáváte na ulici. Měli byste znát jejich názory. A obecně i témata, která se v rámci komunálních voleb nastolují, by voličům měla být bližší.

Ať už to tedy nakonec „hodíte“ komukoliv, je důležité si uvědomit několik věcí. Zaprvé – starosta ani primátor migraci nezastaví; zadruhé – to, že má někdo mobil na premiéra ještě neznamená, že bude dobře vést vaše město; a zatřetí – nic není zadarmo. Tak hurá k volebním urnám!

Tomáš Pika
Tomáš Pika (Články)
Absolvent žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Velký puntičkář.
  1. Petr Kaminsky | 5.10.2018 v 20:39 | Odpovědět

    1) Histerie? 2) Pokud jde o Senat, dozvime se vysledky nejcasteji az pristi vikend – po 2. kole. 3) Tak treba tady v Ostrave volime lidi, ktere zpravidla nezname. Nezname jejich nazory. To co delaji, jak rozhoduji, se obvykle resi na stranickych sekretariatech. Takze tak zasadni rozdil oproti volbam do parlamentu nebo kraju to neni. Abych ty lidi trochu poznal, musel bych byt budto lokalni politik nebo aktivista.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*