Nejnovější

Fico se vzteká a nechce spolupracovat s čtyřmi slovenskými médii

Foto: EU2016 UK| Wikimedia Commons

Slovenský premiér Robert Fico udělal razantní čistky mezi médii. Zakázal jim přístup na sněm jeho politické strany SMER a stejnou taktiku se snaží uplatnit i na Úřadě vlády. Tyto kroky donutily studenty žurnalistiky vyjít do ulic proti Ficovi na protest.

Staronový slovenský premiér Robert Fico (SMER) udělal ultra pravicové rozhodnutí a nehodlá dál spolupracovat s Televizí Markíza, Denníkem N, deníkem Sme a webem Aktuality.sk.

Podle Fica tyto média zatajují a uvádí nepravdivé informace. Veřejně sdělil, že od prvních hodin vzniku vlády tyto média neplní povinnost pravdivě a všestranně informovat. Což je lehce pokrytecké, sám premiér totiž není zrovna proslulý pravdomluvností.

Jed pro potkany s účinností na krysu

„Nejradši by nám nasypali do kávy jed na potkany,“ konstatoval Fico. Kritika se samozřejmě nikomu nelíbí, ale žádný politik s Ficovou historií přece nemůže očekávat, že ho všechna média budou opěvovat. Pokud chce být vybarvený v nejrůžovějších barvách, může si založit vlastní formu Babišovy Mladé fronty.

Fico dokonce tvrdí, že na Slovensku působí organizovaná zločinecká organizace novinářů. Údajně nabourávají státnost a útočí na orgány Slovenské republiky. Fico má očividně velmi krátkou paměť, protože pokud je někdo zapojený do korupce a zločinectví, je to právě on. V roce 2018 podal demisi, právě v návaznosti na vraždu redaktora Aktuality.sk Jána Kuciaka. Z lítosti to určitě nebylo a moc sebereflexe od té doby evidentně nenabyl.

Sněm Směru není pro každého

Aby těch zákazů nebylo málo, Ficova strana SMER nepovolila čtyřce mediálních velikánů vstup na svůj sněm. Všem je jasné, že premiér tak vyjádřil svoje jasné „nekámo“.

Fico ale nezahálí, svoje intriky zkouší i na Úřadě vlády. „Prověříme jejich povolení na vstup a práci na Úřadě vlády, tedy právo vstupovat na úřad a otravovat nás s jejich otevřeným nepřátelstvím. Do rozhodnutí budou nechtěnými hosty na Úřadě vlády,“ uvedl Fico ve stanovisku doručeném médiím. „Podíváme se na těch více než 26 milionů eur, které dostala Markíza od předchozí vlády,“ řekl Fico ve videu, které zveřejnil na sociální síti.

Konkrétně na Televizi Markízu hází Fico špínu snad nejvíc. Premiér se evidentně opět špatně informoval, Markízu totiž obviňuje z náklonnosti k předchozí vládě, od které podle něj dostala značný kapitál. Problém je, že Televize Markíza není veřejnoprávní médium, ale soukromé. Vydělávají tedy převážně z reklamy. Kde teda přišel na peníze od státu nikdo neví, asi se mu něco zdálo.

Spíše to vypadá, že Fico káže vodu, ale pije víno. Zastává se demokracie, ale odmítá spolupracovat s médii, které mu prostě nehrají do karet? Zatím to připomíná jeho kamaráda Viktora Orbána, což pro Slovensko rozhodně není správný „Směr“.

Studenti zamířili do ulic

Ficovy činy vyhnaly v pondělí do bratislavských ulic desítky tisíc studentů žurnalistiky, kteří se dožadovali Ficovy omluvy. Před Úřadem vlády se vyjádřili značným nesouhlasem s premiérovými kroky.

„Pociťujeme vzrastajúcu nenávisť a tendenčné útoky voči vybraným médiám, ktoré ste Vy osobne, pán premiér, otvorene nazvali nepriateľskými,“ napsali studenti v petici, kterou podepsalo 42 účastníků.

Je smutné, že mladí lidé si uvědomují stav politiky víc než samotní politici. Spousta studentů se vyjádřila, že novináři nezodpovídají za konflikt mezi slovenskými stranami. Pokud novináři nebudou mít dostatečný respekt od státu, může to vést k podobné situaci jako s Jánem Kuciakem. „Radi by sme vám pripomenuli, že ako predstavitelia a predstaviteľky vlády ste na Úrade vlády Slovenskej republiky hostia, zatiaľ čo médiá tam majú svoje legitímne miesto,” uvedli studenti žurnalistiky.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*