Nejnovější

Čaputová nebude znovu kandidovat. Její odchod ale není selhání

Foto: Presidenza della Repubblica | Wikimedia commons

Prezidentka Čaputová už neunesla nátlak společnosti a politiků a oznámila, že už nebude znovu kandidovat. Útoky na její osobu zašly až příliš daleko. Kdo nahradí progresivní Zuzanu Čaputovou po vypršení jejího mandátu? Zatím se v médiích skloňují jména, která naším sousedům můžou značně zavařit.

Zuzana Čaputová nebude pokračovat v prezidentském mandátu. Pro někoho to zní zbabělost, ale ve skutečnosti toto rozhodnutí chtěl značnou dávku odvahy. První slovenská prezidentka totiž promluvila o neutálých

„Svým rozhodnutím nekandidovat se nevzdávám ideálů ani důvěry v hodnoty, kterým jsem podřizovala celý svůj dosavadní profesionální i osobní život. Demokracii a spravedlnosti na Slovensku jsem se snažila pomáhat před prezidentským mandátem, během něj a budu tak činit i po něm,“ uvedla první slovenská prezidentka ve svém vyjádření.

Jak moc neúnosný je prezidentský trůn

Důvod, proč se Čaputová neplánuje ucházet o druhý mandát, jsou neustále útoky na její osobu. Nepřetržité výhružky se dotýkaly i její ho rodiny a vyvrcholily i v ničení jejího majetku. Je tedy logické, že se radši vzdá politické kariéry, než neustále na denním pořádku ohrožovat svojí rodinu.

Expremiér a šéf třetí nejpopulárnější strany Hlas Peter Pellegrini uvedl, že Čaputová podle něj nebyla patrně připravena na tlak, který je s vákonem prezidentského úřadu spojen. Řekl, že s důvěrou lidí se nehazarduje.

Pro Pellegriniho důležité podotknout, že oznámení prezidentky Čaputové přichází krátce po vyhlášení předčasných parlamentních voleb, citoval politika server Aktuálně. Těmi chtěla jako hlava státu přispět k řešení vládní krize, ve které se Slovensko nachází.

Největším kritikem prezidentky je další expremiér. Tentokrát se jedná o kontroverzního Robert Fico, který dle předvolebních průzkumu může v předčasných zářiových volbách skládat vládu.

Čaputová mu už čtyři roky leží v žaludku. Jejich politické názory jsou doslova jeho polární opaky a to i v přístupu k EU a pomoci Ukrajině. Proti oběma Fico aktivně vystupuju a před svými podporovateli lýčí Čaputovou jako americkou agentkou a „Sorosovým dítětem“, s tím že byla přímo nařčena ze spolupráce s tímto strašákem mezi konspirátory.

Právě konspirace hrají v útocích na rodinu prezidentky Čaputové zásadní roli. Zejména rozšířenou je pak ta o „progresivní puči“, o který se měla Čaputová, která zfalšovala volby, opakovaně pokoušet.

V návaznosti na tyto obvinění byla Čaputová s její rodinou terčem útoků přímo před jejím domem, kdy v noci pořvávali a nadávali pod jejími okny. Následně musela být evakuována do hotelu. Svoji roli v této situaci hrál i fakt, že Čaputová bydlí stále v řadovém domku kousek za Bratislavou. Slovensko totiž neoplývá důstojným prezidentským bydlením a prezidentka tak je jednodušším cílem útoků. Jako taková poslední kapka bylo zničení auta jejího partnera. Neznámý pachatel mu úmyslně prorazil střechu.

Útoky nejsou ale motivovány jen pouhou nenávistí vůči politikovi. Podle sociologa Michala Vašečka  by útoky nedosáhlo takové míry, kdyby se jednalo o prezidenta muže. Slovenská společnost tak zklamává svojí misogynií a odsuzováním žen.

Zbabělost není si přiznat svojí slabost

Přesto se Zuzana Čaputová těší široké podpory. Stále se jedná o političku s nevyšší důvěrou. Za celé čtyři roky nemá žádné kauzy a svůj mandát vykonává svědomitě.

Pro její podporovatel je jako matka Slovenska. Slušná a srdečná prezidentka, která svojí moci pomáhal spojovat slovenskou společnost v tragických chvílích jakou byl například teroristických útok v klubu Tepláreň.

Hrdince Slovenska už po dlouhých letech napadaní došly síly. Misogynie je v politice stále aktuální a všechny ženy není zbabělství, když někomu už chybí energie na to s ní bojovat. A my bychom se o měli naučit chápat.

„Heroický svět 20. století mluví o naprosté zodpovědnosti člověka v takto vysoké funkci, i kdyby se dělo cokoliv, člověk svou misi musí dokončit. To je svět Karola Wojtyly nebo Václava Havla. Už sebe nevlastní, je vlastnictvím celé společnosti. A potom je druhý pohled, který je typický pro mladší generaci. A ten říká ne. Tato funkce je jako kterékoliv jiná funkce. Teď jsem 5 let v této funkci, potom vyměním auto, partnera, místo bydliště, zaměstnání a život jde dál. Práci vždy vykonávám dobře, a nikdo po mně nemůže chtít víc,“ uvedl sociolog Michal Vašečka pro Český rozhlas.

Čaputová je také obrovskou inspirací pro další ženy, které zvažují působení v politice. Bohužel její krok nekandidovat na druhý prezidentský mandát může mít opačný vliv, a to ženy od nástupu do vyšší politiky spíš odradit. Kvůli tomu se teď nové kandidátky na prezidentku neobjevily a tento post zastane opět muž.

Fico nebo Pellegrini?

Otázka, jak bude slovenská politika nadále vypadat straší většinu pravicově orientovaných obyvatel. Odchod Čaputové nebude znamenat tak velkou změnu uvnitř státu, ale reprezentace, kterou zvládala výborně, nikdy nebude taková.

O post prezidenta se potenciálně může ucházet největší nepřítel Čaputové Rober Fico, slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss nebo ex premiér Peter Pellegrini. Podle nejnovějšího průzkumu by ho volila většina
Slováků. Pellegrini svoji kandidaturu zatím nepotvrdil, ale šanci má rozhodně velkou. Bohužel pro Slovensko, podobně velkou šanci má i proruský Fico. Slovenská politika by se po jeho nástupu do prezidentského mandátu obrátila zpět k mafii, korupci a Orbánovské vládě.

Před našimi sousedy tedy stojí velké rozhodnutí a boj o budoucnost. Příští rok se dozvíme, zdali vyhraji mafie a korupce nebo si zachovají svoji demokracii.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*