Nejnovější

Sam Altman znovu usedl na ředitelský trůn

Foto: TechCrunch| Wikimedia Commons

Generální ředitel firmy OpenAI byl znovu zvolený do ředitelské pozice, ze které byl kvůli novému objevu vyhozen. V Microsoftu to dlouho nevydržel a nyní se opět může věnovat projektu Q, který může ohrozit lidstvo.

Skrýval Altman nějaké tajemství? Jeho, teď už bývalá rada, si to pravděpodobně myslí. Odvolala ho z pozice generálního ředitele 17. listopadu, nyní je už ale zpátky i s novou radou.

Rada došla k závěru, „že nebyl vždy konzistentně upřímný ve své komunikaci s radou, což bránilo její schopnosti plnit své povinnosti.“ Syslil si snad Altman průlomový objev v umělé inteligenci (AI) jenom pro sebe?

Bez Altmana to ale moc dlouho nevydrželi. Ten se ještě ani nestihl ohřát v Microsoftu, kam po vypadnutí z kola AI přestoupil a ani ne za týden byl zpátky. Samozřejmě se to neobešlo bez pořádného divadla. Altman si evidentně během svého působení udělal hodně kámošů a ti se za něj pozastavili. Buď jsou opravdu srdeční kolegové nebo ví nějakou špínu a bojí se, že by mohla vyplavat na povrch?

Tajné psaní

Miluji OpenAI, a všechno, co jsem udělal během posledních pár dní, bylo ve prospěch udržení tohoto týmu a jeho mise pohromadě,“ napsal sám Altman. Tak snad opravdu miluje AI a ne představu ovládnutí lidstva.

zdroj:

Několik ptáčků z OpenAI zazpívalo. Ti varovali původní radu o objevu, co může ohrozit lidstvo. To pak vyústilo právě v Altmanův vyhazov.

Co teda Altman objevil? Projekt nazval nevypovídajícím písmenem „Q“. Ten má překonat člověka ve většině ekonomických úkolů. Podle „amerických vědců“ je řešení matematiky pomocí AI hranicí vývoje. Mně osobně to zní spíše jako méně bolesti při hodinách matematiky.

Jestliže se však budeme řídit větou „matematici nebudou mít co žrát,“ může to rozhodně způsobit jejich ohrožení. Ovládnutí matematiky, kde existuje jen jedna správná odpověď, by mohlo znamenat, že AI opravdu dokáže přemýšlet na lidské úrovni. Něco takového zní spíše jak z filmu „Já, robot,“ ale dřív nebo později nás AI opravdu může předčít.

Každopádně je zpochybnitelné, co z toho Altman může mít. Má čisté úmysly a chce posunout společnost nebo jde o byznysové intriky a ovládnutí trhu? Původní rada ho asi nevyhodila jen tak z rozmaru, ale může za tím stát spíš nedůvěra.

Projekt Q určitě bude zajímat spoustu investorů, kteří by do Altmanovy kasičky nasypali spoustu peněz. To znamená jediné. Po znovuzvolení si teď velikán Altman může znovu pokračovat v budování byznysu a mnout si v křesle ruce.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*