Nejnovější

O2 universum v obležení knihomolů. Knižní festival Humbook představil i zahraniční autory

Hlavní stage HumbookFestu | foto: Anežka Kolísková

V sobotu 26. 11. 2022 se konal již sedmý HumbookFest pořádaný nakladatelstvím Albatros. V O2 Universu v Praze se to jen hemžilo čtenáři a nadšenými fanoušky v kostýmech.

Program byl rozdělen do jednotlivých sekcí, kde se odehrávaly různé besedy a workshopy. Taktéž meet and greet se spisovateli a hlavně autogramiády.

Kromě hlavní, autorské a kreativní stage byl i doprovodný program mimo sály. Ať už focení před greenscreenem, či různé bannery. Na těch mohli návštěvníci napsat vzkaz své oblíbené postavě z knihy, zahrát si marry-kiss-kill tag s postavami knihy Jenom nestvůra. Taktéž měli možnost napsat tzv. „černý lepík“ na scénu z jakékoliv knihy, která se jim nelíbila či jim přišla nepovedená. A jelikož se jedná o knižní festival, nemohly chybět stánky s knihami – jeden větší, kde bylo na výběr nespočetně titulů v českém překladu, tak i jeden menší s knihami v anglickém jazyce.

Banner s tagem | foto: Anežka Kolísková
Menší ukázka knížek k prodeji | foto: Anežka Kolísková

A nebyl by to správný knihomolský festival, když byste si neměli kde přečíst knihu. Proto se mimo sály kromě stánků vyskytovaly i „chill zóny.“ Tam se čtenáři téměř všech věkových kategorií nořili do světů ukrytých ve stránkách knih.

Na HumbookFest vždy přijedou i zahraniční autoři. Letos se jednalo o autorky a byly to Margaret RogersonováSamantha Shannonová. Na jejich autogramiádu bylo možné se dostat pouze s VIP vstupenkou, ale návštěvníci se základním vstupným je měli možnost vidět na besedách na hlavní stagy.

Z domácích autorů dorazila například Anna Musilová, známá svými knihami Černooká a Tamařino souhvězdí. Taktéž se podílela na knize Hrdinky, která je o významných českých ženách. Dále přijeli Pavel Bareš, Markéta Lukášková a Jan Urban.

Pavel Bareš se zabývá sci-fi a urban fantasy literaturou. Mezi jeho díla se řadí Meta a série Projekt Kronos zahrnující stejnojmennou knihu a dále tituly Kronovy děti a Kronův odkaz.

Markéta Lukášková má na svém kontě sedm knih, z nichž tou nejznámější je Losos v kaluži. Výběrem dále například Panda v nesnázích a Majonéza k snídani. Na HumbookFestu představovala své nejnovější vydání s názvem Co vás v dějáku nenaučili, kde se snaží o popularizaci historie. Tvoří také podcast Příběh, který se opravdu stal, kam si momentálně zve prezidentské kandidáty. Kromě toho aktuálně působí v prezidentské porotě, na Seznam Zprávách.

Jan Urban se stejně jako Pavel Bareš zabývá fantastickou literaturou. Pragocalypsa je jeho trilogie, kde se kromě žánru urban fantasy vyskytuje i magie a post-apokaliptické téma. Jeho nejnovější vydání je Družina ztracených, druhý díl série Věčné mlhy.

Cosplay, kam se podíváš

Největší úspěch měla přehlídka cosplayů. Cosplay je kostým, který znázorňuje postavu ze hry, seriálu nebo knihy. Jeho podstatou je, že převlečení lidé se za postavu přímo vydávají a chovají se jako ona.

Přehlídka se odehrávala na kreativní stagy, která tomuhle zájmu nebyla uzpůsobená. Zájemci proto museli stát až ve foyer před sálem. K vidění nebyly jen knižně orientované kostýmy, ale i ty ze seriálového světa.

V kostýmech dorazili i čtenáři, kteří se samotné přehlídky neúčastnili, ale chtěli se aspoň nějakým způsobem přiblížit svému oblíbenému knižnímu světu. Stejně jako návštěvníci Dante, jenž byl za Morgotha a Teodor, který představoval jeho nástupce Saurona – charaktery temné strany ze světa Pána prstenů. Na HumbookFestu byli poprvé.

„Nejsme sice moc fanoušci knih od Albatrosu, ale přijeli jsme hlavně kvůli knižní komunitě a cosplayům. Je to pěkná akce, ale přijde mi to takové prázdné. Že mimo přednášky se tady toho nedá moc dělat,“ svěřil se Dante.

Knihy nejsou jen únikem od reality

Velmi zajímavou besedou byla ta s názvem „O démonech, co se neskrývají pod postelí, ale v hlavě“, kde se otevřela velmi těžká témata jako sebevražda, úzkostné poruchy či rakovina. Padly i zajímavé dotazy a postřehy ze strany publika, zejména toho mladšího. Mezi otázkami zaznělo například: jak mluvit o sebevraždě ve školním kolektivu a jakým způsobem se věnovat těžkým tématům ve výuce. Jedna z otázek mířila na to jakou literaturu pro tato témata dětem doporučit, když si učitelé neví rady.

Celou přednáškou provázel Pavel Bareš a jednou z hostujících autorek byla Lucie Ortega, autorka knih Světla nad močálem Tma pod srdcem. Ve svých knihách pod rouškou slovanské fantasy otevírá právě témata sebevražd a deprese. Svou první knihu začala psát, když se vyhlásilo téma pro literární soutěž Hvězda inkoustu od Fragmentu. Zadání bylo slovanská mytologie. Shodou okolností v té době zrovna četla článek o sebevraždách mladistvých.

„Říkala jsem si, že bych to zkusila zkombinovat. Právě, aby se tohle těžké téma dostalo do takového odlehčeného hávu, řekněme. Těžké stavy hlavní hrdinky jsou odlehčené prostředím, takže je to spíše víc v symbolické rovině, než abychom se v ději neustále potýkali s depresemi,“ řekla Ortega.

Při vytváření druhého dílu se snažila o autentičnost, proto komunikovala s lidmi, kteří se potýkali se stejnými stavy jako Lena – protagonistka knih Ortegy. „Chtěla jsem, aby to bylo co nejvíce reálné. Aby se dalo říct, že i když je ta postava smyšlená, může někde reálně existovat,“ uvedla Ortega.

Všeobecná spokojenost

Zmíněná přednáška zaujala Terku, která byla na HumbookFestu už podruhé. Dorazila se svou kamarádkou Beatou, která předtím na HumbookFestu nebyla.

„Mně se líbily všechny přednášky. Minulý ročník jsem se soustředila spíše na autogramiády, ale čekala jsem tam hrozně dlouho. Letos jsem se tím nechtěla zdržovat,“ řekla Terka. Beatu zase nejvíc bavil program hlavní stage, kde se odehrávala třeba „Podcastová mánie.“ Zde hostovaly i tvůrkyně podcastu Opravdové zločiny.

Kromě návštěvníků si festival užili i hosté. „Na HumbookFestu se mi líbí, je to už můj druhý a je tady vždy skvělá atmosféra. Takže já jsem tady vždycky moc ráda,“ sdělila Houpacímu oslu Lucie Ortega.

Autorská stage a beseda o negativních recenzích foto: Anežka Kolísková

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*