Nejnovější

Přehled týdne: 1. – 7.11. 2021: Den mrtvých, den nakažených a den dohodnutých

Zdroj: Wikimedia Commons, Tomascastelazo

Pondělí: Turecký prezident Recep Erdogan se nebude účastnit klimatické konference v Glasgow, oficiálně kvůli bezpečnosti. Protože kdyby tam byl on, žádný enviromentalista by nebyl v bezepečí. – Běloruské ministerstvo vnitra zablokovalo hned tři opoziční média, údajně proto, že to jsou extrémisti. Moc by mě zajímalo, jak by se Bělorusové tvářili na Českou televizi, která kritizuje naši vládu nonstop. – A když už jsme u těch televizí, polská veřejnoprávní televize TVP odvysílala zaručeně pravé záběry agresivních migrantů. Takže samozřejmě není žádným překvapením, když se ukázalo, že jde o scény natočené pro Netflix. Zatraceně, nejdřív zooporno a teď tohle? Prostě řekněte na rovinu, že je tady nechcete, protože mají snědou kůži, je to v pořádku. Teda není, ale tohle šaškování je vážně trapné a nepomáhá nikomu. – A v Mexiku se slaví Den mrtvých. Rozhodně tam ale mrtvo nebylo. He he he… he… he… (JL)

Úterý: Na klimatické konferenci v Glasgow se sešly hlavy států z celého světa a zavázaly se omezovat vypouštění skleníkových plynů. Jak ostatně zdůraznila královna Alžběta, je to nezbytné, aby planeta zůstala obyvatelná i pro další generace. Ale chci se zeptat, už jim někdo vysvětlil, že to poškodí ekonomiku? Navíc, mladí lidé jsou zparchantělí a boj o život v klimatických válkách jim může jen prospět. – Rostou čísla nakažených, hygiena nestíhá trasovat a do toho všeho končí aplikace Erouška, ale prosímvás, nic nám nehrozí a nic se zavírat nebude. A ano, minimálně pro továrny to bude platit určitě a jak víme, na školství, službách ani jiných odvětvích vlastně nezáleží. Dokud jedou, nic se neděje. – Koalice Spolu, Piráti a Starostové jednali o nové vládě. Na čem se dohodli, to zatím můžeme jen spekulovat, ale můžeme tušit, že na následující čtyři roky bude slovo “kompromis” znamenat především ustupování zájmům ODS. (Ogo)

Středa: Památka obětem holocaustu nebo instafriendly místo na fotky? Influencerka pózovala na Berlínském betonovém sloupu, který je součaśti Židovského památníku. Protože fotky na lavičce má každý, že jo. Co by dnešní influenceři neudělali pro “dobrou” fotku… – Ve Švédsku se žije. Žádné roušky, žádné respirátory, žádné testování. Akce povolené. Švédi se prostě nechali očipovat a teď můžou žít! Tak kdybyste mě někdo náhodou dlouho neviděli, pravděpodobně jsem si koupila letenku. – Čína zažívá déjà-vu. “Udělejte si zásoby denních potřeb!” Takovýto vzkaz se objevil na webu ministerstva obchodu. Češi z toho budou zase pobláznění. Ano, i přesto, že se jedná o Čínu. No děkuji pěkně. (MK)

Čtvrtek: Pozitivní zpravodajství! Čísla nakažených brutálně rostou, což dnes zaznělo i na tiskovce WHO. Označila Evropu za epicentrum covidu, opět. Situace z minulého roku se vrací, díky očkování však byla dosud menší míra hospitalizovaných. Situace se horší u nás, ještě horší zaznamenává Slovensko, Německo… Rusko stále stejný. – A hospitalizace Zemana stále probíhá, jeho stav se však lepší. Byl přeložen na běžný pokoj, přesněji převezen. Na tajňačku, tunelem. Vedoucí kolem nejbližší vinárny. Ne, přeci podzemním tunelem v nemocnici, jen byl tentokrát uzavřen před veřejností. Co oči nevidí, to játra nebolí. Nebo tak nějak se to říká, ne? – Situaci s nedostatkem potravin má v Severní Koreji zajímavé řešení. Úředníci prosazují velkoplošných chov černých labutí. Vzácné labutě a jejich maso zachrání celou zemi! Minimálně od již déle trvající potravinové krize. Náhodou, konzumace jejich masa má prý mnoho kladných vlastností. Je plné vitamínů, léčí rakovinu, přidává super schopnosti… cože? (TL)

Pátek: Španělsko rozšíří přístup k asistované reprodukci i svobodným ženám a LGBT+ lidem. Zdá se tak, že silně katolické Španělsko se vzdalo svých tradičních křesťanských hodnot. To by se nám, Čechům, pro které je náboženství snad až sprosté slovo, nikdy nestalo. My totiž věříme, že je třeba následovat příklad Adama a Evy (a taky věříme, že každý, kdo chodí do kostela je pomatený, ale to už je druhá věc). – Miloš Zeman promluvil k národu. Bylo při tom jasné, že to byl on a nikoliv jeho imitátor, jelikož si našel čas na svého oblíbeného koníčka, a to urážení novinářů. Aktuální fotka však přiložena nebyla, takže s jistotou víme jen jednu věc: Prezident umí mluvit. Jenže to znamená, že ho přijmou do mateřské školky, ne, že je kvalifikovaný vést národ. – Vrací se skupina ABBA. Fanoušci série Mamma Mia! se tak můžou radovat, protože jejich oblíbená série bude mít ještě nějakou dobu materiál pro další díly. (Ogo)

Víkend: Hlavní hygienička Pavla Svrčinová o tomto víkendu dostala velký prostor v médiích. Jednak si postěžovala, že lidem z hygieny nikdo nebere telefony a druhak že jí chodí přehršel výhružek denně. Co dodat? Snad jen to, že nám už jako malým říkali, abychom nebrali cizí čísla. – Travis Scott. Pokud jste doteď, stejně jako já, nevěděli, kdo to je, tak teď už to určitě vědět budete. Na jeho koncertu bylo totiž osm lidí ušlapáno a na tři sta zraněno. A já s fantazií sobě vlastní dodávám, že jsem něco podobného zažil při sobotní Semafor Party v jednom nejmenovaném studentském klubu. – A podle stále ještě ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha skončí plošné covid testování ve školách, bo už prej nemá smysl. Někde je totiž pozitivních více než těch zdravých. V tom má pravdu, za školu se chodilo vždy. (SPH)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*