Nejnovější

Německá prasnice i příznivci holokaustu. Učitelé v Maďarsku kritizují učební plány

Zdroj: Pixabay.com (upraveno) Zdroj: Pixabay.com (upraveno)

KOMENTÁŘ. Maďarským učitelům se nelíbí nové osnovy. Ty jsou vytvořeny na základě nacionalistického programu vládnoucí strany FIDESZ. Podle Demokratického svazu učitelů plán nenechává prostor pro svobodu myšlení, naopak zjevně vychovává k ideologické poslušnosti a zavání praktikami nacistického Německa. Jde o počátek Orbánjugend?

Maďarský premiér Viktor Orbán jako by chtěl z povědomí žáků vymazat útrapy těch, kteří za druhé světové války skončili v koncentračních táborech. Možná proto se na seznam významných literárních autorů nedostal židovsko-maďarský spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu Imre Kretész.

Vláda naopak do osnov zařadila autory obdivující nacismus, fašismus i holokaust. Mezi elitní spisovatelskou smetánku se tak vměstnal třeba Ferenc Herzeg, zarytý fanda Benita Mussoliniho. Nechybí ani velký sympatizant a obdivovatel německého vůdce Adolfa Hitlera József Nyírö.

Zástupce ředitele Asociace učitelů literatury György Fenyö k osnovám dodal, že mohou sloužit jedině jako „vzdělávací plán diktatury.“ Vzhledem ke zmíněné sebrance vlastně nic překvapivého.

Můj boj po maďarsku

Změny se promítly také do učebnic. Ty se nyní tisknou z peněz ze státní kasy a reflektují politiku a přístup vládnoucí strany.

Pod Orbánovým dohledem se přepisují informace o světě 21. století. Z textů je patrný pohled na migrační politiku – uprchlíci jsou vykresleni pouze v negativním světle. Taktéž slovo multikulturalismus vyznačuje velké tabu. Jeden z odstavců v nové učebnici zeměpisu totiž popisuje Maďarsko jako zemi jednoho národa. Že by návrat do roku 1925? Tehdy totiž vyšla taková nenápadná knížečka, Mein Kampf se to jmenovalo.

„Myslím si, že Orbánovi nejde tak o změny ve školství jako spíše o to ukázat moc strany a prosazovat svou politiku,“ domnívá se studentka střední školy Szonja Szigeti ve vyjádření pro Houpacího Osla. Co bude následovat, netuší.

Už teď si ale může prohlížet edukativní karikaturu o vztahu Maďarska a Evropské unie. Ta ukazuje Německo jako velkou prasnici krmící finančně slabší státy, v tomto případě malá selátka. Maďarsko ale od nikoho nakrmit nepotřebuje, je to přece samostatná a silná ekonomika, která se bez dotací z EU hravě obejde.

  1. Petr Kaminsky | 17.3.2020 v 23:00 | Odpovědět

    Jak to bude vypadat u nas, az Babis “dotahne zmenu”? Hodna KSC/STB? Pravda neexistuje? Rozmnozovani lidi jen v repro-klinikach z Hartenberg-u?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*