Nejnovější

Senátoři ze Zlína jsou rok od roku lepší. Začalo to Okamurou, pokračuje Valentou a Čubou

Náš spřízněný web HlídacíPes.org nedávno zveřejnil článek s přehlednými grafy o docházce našich senátorů na jednání. Mě, rodáka z východní Moravy (to je tam někde hrozně daleko od Prahy), zaujal především svérázný přístup senátorů vzešlých ze Zlínského kraje ke svým funkcím.

Zářným příkladem je senátor Ivo Valenta, majitel společnosti Synot a půlky Uherského Hradiště. Ten se od svého zvolení nevyjádřil prakticky k žádnému tématu. Mohlo by se zdát, že jeho jedinou ambicí je boj proti regulaci hazardu, a tak pouze čeká, až toto téma přijde v senátu na projednání, což by bylo poměrně vážné obvinění. Valenta zatím docházku plní na 67%, čímž se řadí mezi podprůměr, avšak uvážíme-li, že většinu času tráví v Monaku a navíc má chlapácký škraloup, tak je to pořád ještě hezká účast. Valenta sice mlčí, avšak často za něj mluví činy. Kromě hrozícího sporu mezi Českou republikou a firmami, pod které spadá jeho Synot, se zapsal do povědomí občanů nedávným zakoupením padesátiprocentního podílu ve společnosti Our Media, jež spravuje server Parlamentní listy. Péelka patří mezi pseudonezávislé servery, které nemají s parlamentem pranic společného a slouží spíše jako líheň proruské a islamofóbní kampaně. Není náhodou, že pro Parlamentní listy poskytují rozhovory lidé jako Okamura, Vyvadil a podobné figurky. Jak se změní podoba tohoto serveru po vstupu Valenty, není prozatím úplně jasné, ale podle jeho vyjádření by mohlo dojít k expanzi do zahraničí, za což nám svět nepochybně poděkuje.

Čuba nemluví, moc nechodí a nikdo vlastně nic neví   

Další senátor, který zatím neřekl v senátu ani slovo a jeho účast na jednáních není valná, pochází ze Slušovic. Není jím nikdo menší než František Čuba. Bývalý šéf JZD Slušovice a starý přítel současného prezidenta Zemana byl do senátu zvolen za Zlín. Dodnes se vedou spory o to, jak se mu podařilo volby vyhrát. Nejspíše zvítězil sentiment a vzpomínky na dobu, kdy do Slušovic jezdila největší komunistická zvířata a všechen normalizační odpad. Nemá cenu se nimrat v minulosti, faktem ale zůstává, že Čuba se s docházkou zatím drží na 65 procentech. Jelikož patří mezi lídry Strany práv občanů, očekávalo se od něj daleko větší nasazení, možná po vzoru jeho stranického kolegy Jana Veleby. Tento známý aktivista a patologický zemanofil, co se docházky týče, patří se svými 86 procenty mezi řádné školáky. Co vlastně o našem kraji vypovídají lidé vyslaní do senátu?

Začalo to Okamurou, končí Čubou (prozatím)

Když jsme protlačili do senátu Tomia Okamuru, nejspíše si občané ostatních krajů našli Zlín na mapě, a když viděli, že je to blízko Kroměříže a její léčebny, tak nad tím tolerantně mávli rukou. Měli by však zpozornět nyní, neboť kombinace Čuby a Valenty už svědčí o stavu společnosti na východě Moravy. Jak je možné, že ve Zlíně, který sám sebe považuje za moderní město s univerzitou  a potenciálem, se rodí senátorské mandáty pro bývalé komunisty? Opravdu někdo čekal, že Čuba bude v senátu bojovat za bývalou slávu Slušovic a pozvedne tak úroveň kraje? Málokdo snad mohl uvěřit i tomu, že Valenta míří do senátu se snahou vyzdvihnout Slovácko v době, kdy se reálně uvažuje o masivním potlačení hazardu, na kterém stojí celé jeho živobytí. Přesto nyní oba pánové sedí v senátu, Čuba si dokonce ještě stále drží křeslo jako radní pro zemědělství.

Stojí za vším křečci?

Jak jsme vás již informovali, na dění ve Zlínském kraji mají nejspíše výrazný vliv zdejší křeččí syndikáty (článek naleznete zde). Na kolik mohou být napojeni na Čubu i na senátora Valentu se nám zatím zjistit nepodařilo. Faktem je, že Valenta se roky pohyboval kolem fotbalu, drobných zemědělců a rybářů, avšak přímé spojení s hlodavci nelze nijak vysledovat. Přesto však s příchodem jara a probuzením těchto nebezpečných šelem očekáváme, že se věci dají do pohybu, a my tak budeme mít možnost do případu hlouběji nahlédnout. O výsledcích našeho pátrání vás budeme průběžně informovat. Závěrem přikládám odkaz na článek našich kolegů z Hlídacího Psa, ve kterém naleznete docházku nejen našich senátorů, ale i poslanců.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*