Nejnovější

Sněmovna řešila výroční zprávy ČT. Hrozí jejich neschválení

Generální ředitel České televize (ČT) se na začátku týdne setkal se zástupci Poslanecké sněmovny, aby objasnil některé otázky ohledně výročních zpráv ČT za roky 2016 až 2018 a napomohl tak k jejich schválení. Právě pro opakované odkládání hlasování je koalice obviňována z vyvíjení tlaku na veřejnoprávní média. 

Generální ředitel Petr Dvořák adresoval předsedovi poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) koncem srpna dopis, ve kterém žádal o možnost poslancům osobně zodpovědět dotazy ohledně dosud neschválených výročních zpráv České televize. Vondráček jeho žádosti vyhověl a inicioval neveřejný seminář pro poslance.

Podobná neveřejná setkání o České televizi jsou přitom ve sněmovně neobvyklá. „Vše se má přece projednávat na plénu a ve výborech, nikoliv na uzavřených seminářích. Očekávám exhibici některých poslanců a jejich klasické útoky na Radu ČT a její management,“ vyjádřil se před setkáním pro Aktuálně.cz Jan Chvojka (ČSSD).

Že nejde o standardní způsob projednávání potvrzuje pro Echo24 i mluvčí ČT Karolína Blinková. „Jsme připraveni transparentně na otázky poslanců odpovídat. Obáváme se ale, že seminář může být spíše zneužit některými poslanci k účelové kritice ČT a k otevírání témat mimo výroční zprávy,“ dodává.

„Z nějakého důvodu se neřeší budoucnost, ale minulost“

Schůzky se zúčastnilo asi čtyřicet poslanců z různých politických stran. Za Českou televizi pak dorazil Dvořák a předseda Rady ČT Jan Bednář. 

Jednání trvalo několik hodin a podle dostupných informací ho doprovázela řada rozčarování. „Jsem šokován, že tam byly otázky na konkrétní firmy, kde je spoluvlastníkem pan ředitel, a zakázky v řádu milionů korun. Rada nic nevěděla, nebyla schopna odpovědět,“ hodnotí schůzi poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Senátor David Smoljak na svém facebookovém profilu naopak vyjádřuje rozčarování nad některými dotazy: „Z nějakého důvodu se neřeší budoucnost, ale minulost. Třeba kolik stálo vytištění výroční zprávy na křídovém papíře, nebo večírek na karlovarském festivalu.“ Generální ředitel televize odmítl setkání jakkoliv komentovat.

Dvořák podle serveru Aktuálně.cz inicioval nestandardní setkání s poslanci v reakci na rozhovor, který koncem března tohoto roku poskytl Stanislav Berkovec (ANO) televizi XTV. Ten se v něm zmínil mimo jiné o „bílých místech“ ve výroční zprávě z roku 2018 a vyjádřil tak obavy o hospodaření ČT. Pochyby podle jeho slov vyvolávají i některé zakázky bez výběrového řízení, nebo s tzv. interním výběrovým řízením. Sám Stanislav Berkovec se přitom v minulosti dostal do střetu zájmů, kdy v roce 2011 jako spolumajitel dnes již neexistující firmy Lokeren vyhrál výběrové řízení ministerstva dopravy na školení bezpečné jízdy na motorkách v hodnotě 2 mil korun. Na ministerstvu ale ve stejnou dobu vykonával post poradce ministra dopravy. Informaci o tom přinesl pořad Reportéři ČT už v dubnu 2017. 

Radě ČT hrozí rozpuštění 

Schvalování celkem šesti zpráv za roky 2016, 2017 a 2018 bylo již několikrát odloženo a podle kritiků tak Sněmovna v podstatě neplní své zákonné povinnosti. Opozice se domnívá, že koalice odkládáním hlasování vytváří politický tlak na ČT. Neschválení dvou zpráv totiž znamená odvolání Rady České televize, která dohlíží na její činnost, schvaluje rozpočet a mimo jiné jmenuje generálního ředitele. 

Přímý záměr odvolat vysoký management České televize potvrdil koncem března poslanec Jiří Valenta (KSČM). Ten vyčítá televizi především netransparentnost, neekonomické hospodaření a s odkazem na kontroverzní analýzu Jana Křečka z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy na údajné tendenční vysílání, které mělo před krajskými a senátními volbami nadržovat TOP 09 a naopak znevýhodňovat KSČM.

Rada je složena z patnácti členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna na období 6 let, přičemž každé dva roky se obměňuje třetina rady tak, aby byla zajištěna její nezávislost, podobně, jako je tomu u Senátu ČR. Podle poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) je právě volba členů Rady přiměřeným vlivem Sněmovny na Českou televizi. Odvolání Rady metodou neodsouhlasení dvou Zpráv považuje za krajní řešení závažných přestupků a neplnění povinností Rady, pro které v současné době nevidí důvody. Uvedla to koncem března v Duelu na televizi Seznam.

Nyní je bod o schvalování výročních zpráv zařazen na 17. října. Pokud by se výroční zprávy neprojednaly, opozice je připravena svolat mimořádnou schůzi. „Pokud bychom to 17. října neměli schválit, tak určitě svoláme mimořádnou schůzi k tomuto jedinému bodu zpráv České televize, protože média veřejné služby jsou pro kvalitní zachování demokracie podmínkou,“ citoval poslance Jana Farského (STAN) server iROZHLAS.

Alžběta Mubeenová (Články)
Jmenuje se Alžběta, ale ta část rodiny, která to neumí vyslovit, jí říká Alzbee.
  1. Petr Kaminsky | 13.10.2019 v 20:35 | Odpovědět

    1) Opozice si muze rikat, co chce – bolsevisko/fasisticko/korporativisticka uderka uz se postara, aby CT konecne dostala nahubek. Pokyn a navod prece dostala od samotneho Emana. 2) @Zabka – tak co, jste spokojeny? Po neschvaleni 2 zprav bude odvolana Rada CT, instalovano nove vedeni CT, vyhozeni nepohodlni novinari (Fridrichova, Wollner). Bude pouzit argument, ze se na internetu prilis casto vyjadrovali k politickemu deni. A jako dukaz byde pouzita “unikatni” analyza vypracovana na Houpacim oslu (a chvalena na Hlidacim psu). Nemate strach, ze dopadnete jako ten pitomec na Slovensku, ktery rozpoutal “kauzu” Gorila, ktera se stala startovacim bodem Fica a cele te jeho mafianske Smer-SD?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*