Nejnovější

Zločinec na útěku: Medvěd na Zlínsku je stále ochránci přírody nedopaden

Zdroj: Pixabay.com

GLOSA. Medvěd, který už od září terorizuje Zlínsko, je stále na útěku. Pohybuje se nepředvídatelně a nenechá se nachytat na žádné pasti připravené ochránci přírody. Jejich akce tak spíše připomíná hon na nejhledanějšího zločince Česka.

Mnohým chovatelům už zvíře způsobilo velké škody. Zatím se mu podařilo zabít několik desítek ovcí, koz, králíků a taky vyrabovat pár včelínů. Medvěd si už zřejmě dělá zásoby na zimu. V tom ho ovšem nezastaví ani strach z lidí, v jejichž obcích se často objevuje. To může být dáno i podzimní houbařskou sezónou v oblasti. Jednoduše si zvykl na lidský pach.

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil dříve o odstřelu, ke kterému podle něj policie měla nasadit vrtulník s termovizí. Odpůrci tohoto nápadu však vzápětí vytvořili hned několik petic za záchranu medvěda, pod které se podepsalo několik tisíc lidí. Nakonec se našla zařízení, která by se zvířete ujala, odchyt je tudíž reálný. Dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína. O zvíře projevila zájem také belgická zoologická zahrada.

Ochráncům přírody se ale zatím nedaří i přes pomoc fotopastí a dobrovolníků zvíře přesně lokalizovat. Lov na medvěda se pro ně zdá být větší oříšek, než se původně předpokládalo.

Vždy o krok napřed

Ochránci přírody se snaží medvěda nalákat nejrůznějšími způsoby. Od zbytků mrtvých zvířat, jako jsou kusy ovcí a vyvržený jelen, až po jablka zalitá medem. Medvěd ale jako by věděl, co se na něj chystá. Zatímco podobné pasti byly dosud považovány pro většinu zvířat za účinné, medvěd je zřejmě chytřejší než jeho lovci.

Podle serveru iDnes lovcům klec umístěná na jednom ze svahů Vsetínských Beskyd nestačí. Naopak doufají, že jim v odchytu pomůžou další dvě klece, na které zatím ovšem nemají peníze. O ně chtějí žádat Agenturu ochrany přírody a krajiny, pod kterou patří Chráněná krajinná oblast Beskydy.

Komplikaci odlovu může také způsobit to, že je medvěd schopen ujít za den až 30 kilometrů. A i když ho zachytí fotopast nebo vyfotografují místní obyvatelé, není tak úplně snadné předvídat jeho další pohyb.

Už se nevrací na místa, kde dříve zabíjel ovce, ani se delší dobu nezdržuje v jedné oblasti. Pokud teploty dlouhodobě výrazně klesnou, je šance, že dojde i na oznámení pověřenců, že je třeba hon odvolat. Zvíře už bude totiž beztak zalezlé někde v noře, kde si pochvaluje úspěšně završenou sezónu.

Vojtěch Kupka
Vojtěch Kupka (Články)
Mám fakt rád grilované kalamáry.
  1. Petr Kaminsky | 25.11.2018 v 8:51 | Odpovědět

    Tohle je spis na filozofickou debatu. Jak moc jeste dokazeme byt soucasti prirody? Jak moc nam Zeme patri?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*