Nejnovější

Komentář: Zelený-Atapana a jeho démoni politické korektnosti

Mnislav Zelený Atapana je indián. Taky je antropolog, etnograf a taková nudná kopie Václava Apokalypsy Cílka. Z neznámého důvodu dostal tento rudokožec prostor v médiích. Po vystoupení v DVTV přispěl krátkým, úderným a politicky nekorektním komentářem i serveru lidovky.cz a všem dobroserům se protáčí panenky, protože jim to natřel jak Zeman rozhlasu svou kundou. Akorát si jeden řekne, že v Třetí říši by mu bylo lépe a ještě by třeba odhalil kód Navaho. 

V DVTV s Atapanem pochopitelně vedla rozhovor zkušená Daniela Drtinová, které středověcí heretici pomohli přijmout přicházející soudný den, takže se rozhovor nesl jako vždy v duchu pochopení. Atapana hned v úvodu nadnesl, že nejsme všichni stejní, protože Eskymák (politicky nekorektní označení Inuitů, cítíte ten punk?) nosí kožich a jihoamerický indián bederní roušku. Ne, že by to vzhledem k povětrnostním a teplotním podmínkám nedávalo smysl, ale na druhou stranu si asi jen těžce představíme, že by Eskymák vyrazil do džungle v kožichu. Jedná se laciné přirovnání, které je prostě liché. Všichni musíme být podle Atapany stejní, alespoň se o to snaží bíznís. Paní Drtinová s úsměvem souhlasí a ještě přihraje teorii, že jsme chrám konzumu a nejspíš u nás slouží jako velekněz ten klaun z Mekáče (Mekkáče? Náznaky jsou silné!!!§). Atapana pak opět přichází s argumentem vyžité civilizace a barbarů u bran, který omílá skupinka “přátel konce světa” stále a stále dokola, až by se jednomu zdálo, že se nic jiného v dějinách ani nedělo.

Další super karta, kterou pan Atapana s radostí vytáhl, je podivná frustrace, kterou v našem středoevropském prostoru trpíme, a to konkrétně pocit, že se na nás západ vykašlal, kdykoliv mohl a činí tak znova a znova a znova a znova. Nesmí chybět Mnichov ani Jalta a pro intelektuálnější publikum přihodíme ještě obléhání Vídně v 16. století. Podle Atapany právě kvůli vysokému počtu nečestného a nesportovního jednání není důvod, aby se země střední Evropy nechaly zatáhnout postkoloniálních problémů, za které si západ může sám. Dokonce přichází s v poslední době čím dál oblíbenější myšlenkou vzniku nového Rakousko-Uherska, které si bude vesele hospodařit, zatímco mohutný Titanik, kterým západ bezpochyby je, půjde ke dnu. Ještě můžeme, abychom nebyli necitové, přijmout 10 000 syrských křesťanů, protože my jsme křesťanská společnost, takže je v pohodě zvládneme. Zvládneme je jistě v pohodě ty tři dny, než se přesunou do Německa. Je smutné, když antropolog tvrdí, že pouze na základě náboženství bude integrace snadnější, protože pravděpodobně vůbec nezáleží na tom, jací lidé přicházejí, stačí, že nosí na krku křížek. Pan antropolog celý rozhovor ve zkratce neustále recykluje omílané internetové “pravdy”, které ani nemíní i přes svou odbornost jakkoliv vědecky potvrdit.

Míchání ras a politická korektnost 

Atapanovo vystoupení v DVTV patří pouze k dlouhé řadě rozhovorů, na jejichž obsah a zpracování míří laická i odborná kritika. Na tu DVTV odpověděla před časem “humornou” anketou na Twitteru a posléze velmi obšírně a nepříliš přesvědčivě i samotná Daniela Drtinová v rozhovoru pro Český rozhlas. Podstatou článku ovšem není ezokoutek DVTV, ale poslední mediální výstupy Zeleného – Atapany. Konkrétně článek s lákavým titlulkem: “Je na řadě genocida bělochů v Evropě?”.

Redakčně se jedná o skvělý tah, protože takový titulek přitáhne širokou čtenářskou základnu. Latentní či otevření rasisté si přečtou to, co už si nějaký čas myslí, a hledači internetového bizáru se s notnou dávkou masochismu také patřičně vyřádí. Navíc, článek sdílel s krátkým komentářem i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Poznamenal k němu toliko: “Nekorektní, provokativní, alarmující. Výborné.” Pokud u článku čteme takový popis a navíc od hradního hledače pokladů a neexistujících článků, musíme zpozornět. Samotný text pojednává o tom, jak je přirozené míchání ras v pořádku, ale umělé už ne. Pochopitelně nám chybí jakékoliv vysvětlení toho, jak probíhá takové přirozené či naopak umělé míchání ras. Pokud bychom byli akurátníci, tak jediné přirozené míchání ras probíhá při nájezdech cizích armád, které nadšeně znásilňují a dávají tak vzniknout “nečistému” dítěti, což ovšem nikde v textu naznačeno není. Určité stopy vedoucí k odhalení umělého míchání se ukrývají v náznacích, například ve zmínce o masové a nucené migraci černochů do Ameriky, která je ale naprosto nemístná. Černochy do Ameriky nikdo nevozil s pomyšlením na integraci nebo křížení ras. Ostatně přísná segregace platila ve Spojených státech až do šedesátých let minulého století a je patrno, že stále si vybírá svou daň. Se současnou migrací nemá dovoz otroků na plantáže nic společného.

Atapana pokračuje: “Vše má svůj původ a vše má i své místo na zemi, kam patří a kde má i svou funkci. Proto existuje taková etnická a světonázorová pestrost včetně třeba gastronomie i samotného vzhledu lidských ras, které byly po tisíciletí formovány, determinovány životní prostředím.” Tato jeho tvrzení dávají smysl, ale ne, když se na to podíváme skrze další události. Jistě, že základní rasy vznikaly převážně v závislosti na životním prostředí, stejně jako další živočišné a rostlinné druhy. Zároveň ovšem dnes víme, že lidstvo pochází z Afriky, odkud migrovalo a migrace obecně patří v přírodě k naprosto normálnímu jevu. Stejně jako ptáci odlétají na jih, stejně jako migrují stáda, tak se i člověk naučil hledat lepší bydlo. Lokální gastronomie vychází z produktů, které se dříve daly sehnat pouze na jednom konkrétním místě, ale s vynálezem směnného obchodu se i ten koncept začal rozpadat. Důkazů o dynamičnosti přírody i společnosti nám historie nabízí mnoho a je třeba s nimi pracovat. Většina světa se na rozdíl od některých amazonských kmenů vyvinula a hlavně propojila.

Největší dardu ovšem přináší krátký a úderný odstaveček: “Paní Merkelová a ji podobní vlastně rozjíždějí umělé křížení ras, kdy bělošská rasa jako taková bude postupně likvidována a my Evropané budeme hnědí nebo černí. Je to genocida bělochů. Je třeba věci konečně nazvat pravými jmény, a ne používat korektnost.” Dobrá, odhoďme korektnost a vraťme se o odstavec výš. “Proto existuje taková etnická a světonázorová pestrost včetně třeba gastronomie i samotného vzhledu lidských ras, které byly po tisíciletí formovány, determinovány životní prostředím.” Takže, milé děti, je velice pravděpodobné, že dříve či později nám černoši v Evropě vyblednou. Nebo z nich budou jihoevropané, v závislosti na tom, jaké bude podnebí.

Tento doslova černobílý pohled na svět, který Atapana představuje (a není ani zdaleka sám) zahlcuje veřejný prostor. Většina zastánců těchto názorů se velmi pravděpodobně považuje za novodobý disent, protože politická korektnost všechny svazuje a vůbec. Pochopitelně, že nic jako politická korektnost v našem prostoru neexistuje, protože jinak by články Atapany a jiných autorů vůbec nemohly vycházet. Zároveň však i tito “punkoví” autoři musí počítat s tím, že když vstupují do veřejné debaty, tak mohou schytat kritiku. A kritika není věc politické korektnosti, ale pouze přirozená snaha zabránit vzniku dogmat, nebo obyčejnému šíření nesmyslů a lží.

 

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Jan Hoskovec | 28.7.2016 v 13:04 | Odpovědět

    Obnovu Rakouska-Uherska klidně vezmu na svá bedra. Rodištěm jsem Pepík, bydlištěm Frantík a narodil jsem se císařem. Náhoda?

  2. Tohle nepsal kryptosluníčkář, nýbrž ryzí dobrotivý sluníčkář – ergo kokot. Bodejť – FF UP. Mohl by třeba dělat pobočníka Danielu Kroupovi nebo rovnou Jakubu Jandovi.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*