Nejnovější

Cesta do pekla anebo do jeho prototypu? Nová výstava v Olomouci

foto: Tereza Tomášková

Kreativní kolektiv Omlouvámesepardón představil interaktivní výstavu Prototypekla pro celou rodinu a všechny věkové kategorie v prostorách Galerie XY na Dolním náměstí v Olomouci, kde se i návštěvníci stávají součástí instalace. Výstavě předcházela stejnojmenná intervence ve Vitríně Denisce.

Navzdory malému prostoru Galerie XY členové Omlouvámesepardón sestavili interaktivní výstavu Prototypekla inspirovanou kutilstvím a oblíbeným dětským seriálem Pat a Mat, která je zde k vidění od 9. 2. 2024 do 15. 3. 2024. Vernisáž se konala o den dříve a započala před Vitrínou Deniska, kde kurátor výstavy Alexandr Jančík a tvůrce Honza Tomšů řekli pár slov k instalaci. „Výstava je, jak můžete vidět, inspirovaná hlavně kutilstvím a dvěma postavičkami, které kutilství přímo reprezentují a my je samozřejmě doma aktivně sledujeme společně s naším synem,“ řekl Honza Tomšů.

Autor: Tereza Tomášková

Zahájení samotné výstavy proběhlo 8. 2. 2024 v 18:00 v Galerii XY, kde návštěvníci mohli zakusit kromě dobré atmosféry a sklenky vína hned několik aktivit v srdci instalace. Prostory nabarvené na černo za doprovodu zvukových a světelných efektů dodávaly na temné atmosféře a rekvizity vytvářely menší sekce pro jednotlivá stanoviště, kde se každý návštěvník mohl sám zapojit.

Na své si přijdou jak dospělí tak i jejich ratolesti při zkoušení různých technických výtvorů, jako je například mechanismus s kladivem anebo na stanovišti Udělej si sám s všelijakými předměty na kutění, ohýbání či modelování s možností vlastnoruční výroby čehokoliv. Pro zvědavé a odvážné jedince se k prozkoumání nabízí průchod pod stolem vedoucí do neznáma. Na důkaz toho, že jste se stali součástí výstavy, zde můžete zanechat podpis či kresbu na stěnách pro to vyhrazených, a to jak fixou tak i křídou.

Autor: Tereza Tomášková

Ve stejnou dobu nabízí Vitrína Deniska v ulici Denisova malou část výstavy pro oči kolemjdoucích v podobě dvou paralelně vysílajících obrazovek. Promítají se zde dvě verze jmenovaného animovaného seriálu ve dvou různých podobách za přítomnosti příhodných rekvizit.

Členové tvůrčího kolektivu Omlouvámesepardón pocházejí především z divadelního prostředí a specializují se na výtvarné a performativní aktivity se zaměřením na architekturu a na instalace a jejich realizaci, které jsou často určené pro rodinné publikum. Už svým netradičním názvem poukazují na to, že se věci dají dělat i méně tradičními způsoby. I přes několik desítek projektů v rámci různých institucí, se jedná o první samostatnou výstavu kolektivu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*