Nejnovější

Stanjurovo DPH rozšiřuje státní rozpočet, ale podporuje inflaci

Creative Commons Attribution 2.0 | Wikimedia commons

Ministr financí za ODS Zbyněk Stanjura navrhuje přisypat kapitál do státní pokladničky zvýšením sazby daně z přidané hodnoty. Změna v DPH se dotkne hlavně vodného, stočného a léků. Naopak daň u hazardních her se bude snižovat o tučných 10 %. Podniky a domácnosti hodlá vláda dohnat na dno dřív než inflace.

Bohužel to není vtip. Mezi hlavní změny se řadí návrh na snížení tří sazeb na dvě. První sazba by zůstala na 21 % a druhá snížená sazba by byla 14 %. Tím by se tady mohl urovnat daňový bordel z dob vlády Andreje Babiše. Nápad dobře začal, ale taky hodně rychle skončil. Dál to jde s Stanjurovým DPH jen z kopce.

Jediné, co se ministrovi financí skutečně nedá upřít, je kreativita. Stanjurův plán totiž obsahuje i přesuny různých položek mezi těmito dvěma sazbami. Jste například nemocní a chcete si koupit lék na úlevu? Pak si holt připlatíte, protože zrovna léky by měly podražit o 4 %. Stanjura argumentuje tím, že Česká republika je v současné době jednou z mála zemí v Evropě, která má DPH na tak nízké úrovni.

Podle Stanjury by změna sazby DPH mohla výrazně přispět k zajištění potřebných financí pro sociální a infrastrukturní projekty. Jako další důvody, proč by zvýšení DPH byl dobrý nápad nadhodil samozřejmě seniory. Ti by měli mít vyšší důchody, za které by se mohli lépe zajistit a předcházet tak úpad do chudoby.

Jinými slovy, nejjednodušší výdělek pro stát je právě z DPH. To činí až 45 % z státního příjmu. Takže pro líného minstra financí je snazší pozměnit sazbu DPH než vymýšlet nějaké nové složitosti. Radši bude přesypávat z jedné hromádky peněz do druhé. To se ale nedělá tak jednoduše, když jedna hromádka jsou peněženky občanů a druhá neefektivní státní aparát.

Reakce na Stanjurův přinejmenším kontroverzní návrh jsou po právu negativní. Pár ekonomů ze slonovinové věže možná tvrdí, že zvýšení sazby DPH by mohlo pomoci s financováním důležitých projektů. Realisticky přinese Stanjurův návrh negativní dopad na menší podnikatele, hlavně domácnosti a vlastně celou státní ekonomiku.

Vysoká sazba DPH by mohla odradit zákazníky od nákupu. To by znamenalo nižší tržby pro obchodníky a pravděpodobně i ztráty pracovních míst. Navíc by napomohla další inflaci. Naštěstí na to má vláda řešení a posílá své občany nakupovat pro českého spotřebitele inflačně příjemnější Polsko. Zatímco ekonomika našeho severního souseda bude vzkvétat, Stanjurova politika přivede Česko na buben.

Doma si nezatopíme a pivo taky nezahřeje

Než se restaurace a hospody stihly vzpamatovat z koronavirové vlny, kdy nemohly fungovat, už se na ně žene vlna úplného krachu. Podle Asociace malých a středních podniků (AMSP) by měli zvýšení DPH pro gastronomii odložit aspoň na rok 2025. AMSP vytvořila modelový příklad, jak by taková změna vypadala. Zvýšení daně na pivo, nealkoholické nápoje a jídlo by pro podniky ve městech s ročním obratem deset milionů korun vedlo k poklesu provozního zisku o 63 %. Pro vesnické hospody by to podle AMSP znamenalo pokles o 336 % a podnik s ročním obratem deset milionů korun by se ocitl ve ztrátě téměř 450 000 korun za rok.

Do vyšší sazby se má přesunout i topné a stočné. Na přelomu roku 2022 a 2023 byla inflace u energií velkým strašákem ve spoustě domácností, tak proč to ještě více nepodpořit. Ceny energií, konkrétně topného, by tak zbytečně zatížily domácnosti a rodiny s malými dětmi. Stanjura taky nedával moc pozor a unikly mu protesty za vysoké kolejné v Brně, kterého by se DPH taky dotklo, a to studentů v celé České republice.

Je opravdu dobrý nápad řešit zvýšení DPH v době, kdy je kolem nás slovo inflace na každém rohu a všechno je dražší? Zatímco má vláda máslo na hlavě, obyvatelé České republiky si to máslo rozhodně nekoupí. Zároveň ale deklaruje, že vláda není asociální, jak jí označuje opozice. Takže až si uzavřeme vodovodní kohoutky a přestaneme splachovat, namažeme si chleba margarínem s hřejivým pocitem, že na nás premiér myslí.

Aby toho nebylo málo. Podraží i kojenecká výživa a kondomy, takže bezpečný sex si spousta lidí nebude moct dovolit a dítě pak taky neuživí. A až ratolest vyroste a bude mít náhodou intoleranci na lepek, bezlepkové pečivo mu nekoupíte, u něj se sazba také zvýší. Na druhou stranu ho můžete podpořit v hazardu. Ministerstvo financí totiž plánuje snížit daň z loterií z 35 % na 25 % u fyzických poboček. Takže cesta vede jedním směrem, do casina.

A co teď s tím?

ODS obecně rádo šťourá do DPH. Za dobu jejich vlády se nejvíce hýbalo s DPH směrem nahoru. Konkrétně bývalý premiér Petr Nečas si hrál se zvyšováním daní jak s lopatkou na pískovišti. Zrovna DPH zvýšil z 10 % na 15 %, tam se řadí právě léky a podobně potřebné položky.

Do státního rozpočtu by změna DPH přinesla miliardy korun. Tento návrh ODS ale většina stran neschválí. Například Ivan Bartoš z Pirátské strany uvedl, že už „sdělili panu ministrovi, že 14 % rozhodně nepodpoříme. Je to příliš vysoko. Kdyby se podařilo zachovat 10% sazbu, tak by to bylo ideální. Obecně podporujeme zjednodušení daní, ale závisí na detailech,“ řekl Mikuláš Ferjenčík z Pirátské strany pro Seznam zprávy.

Ministr financí Stanjura tento návrh hlavně neprokonzultoval s koalicí a přednesl to na Velikonoční Pondělí jako téměř hotovou věc. Demokratické ani chytré to rozhodně není. Za to babišoidní rozhodně ANO. Ten daně vždy snižoval, tím pádem má kampaň od vlády pěkně zadarmo a s nulovou sazbou.


Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*