Nejnovější

Organizátoři Brno Pride Week: Chceme otevírat oči a stírat předsudky

Foto: queerkod | queerkod.cz

Třetí ročník duhového festivalu Brno Pride Week, přichází v letošním roce v novém formátu s cílem otevřít témata LGBT všem lidem, kdo o to mají zájem. Návštěvníky čeká různorodý a bohatý pragram zaměřený na všechny žánry a generace. Celá akce proběhne od 2. – 11.6.  Rozhovor o ní nám poskytkla jedna z organizátorek festivalu Michaela Chylová.

Jak se zrodila myšlenka zorganizovat Pride Week v Brně?

Tento rok se jedná již o třetí ročník, nicméně až letošní rok je v novém formátu, kde se již nejedná o nízko-nákladový festival. Právě díky Prague Pride, který dotsal dotaci a oslovil regionální organizace s nápadem vytvořit podobný koncept i v městech netradičních, jako je například Most, ale i jiných jako je právě Brno, jsme tuto možnost dostali.

Zároveň si myslíme, že Brno, jako druhé největší město v České republice, si zaslouží akci, která bude reflektovat rezonující témata a nabízet bezpečný prostor pro všechny.

Proč je podle vás důležité organizovat Pride Week ? Co vás motivuje bojovat za práva queer lidí?

Festivalem chceme ukázat, že se nejedná o nic nového, ale naopak že se jedná o součást společnosti. Největší strach totiž pramení právě z neznáma a předsudků, my tak chceme pomocí Brno Pride Week otevírat oči a stírat tyto předsudky. Chceme vytvořit komunitu, která podporuje, respektuje a nastoluje témata k diskuzi. Je za nás také velice důležité normalizovat a jít naproti budoucnosti, kde máme všichni stejná práva.

Jaké hlavní cíle a poselství nese letošní Brno Pride Week? Čím se zároveň například liší od jiných obdobných akcí v ČR?

Zásadní rozdíl a změna od Pride akcí, které se konají po České republice, je v tom, že nepořádáme klasický pride průvod. Vyvrcholením celé akce, a právě naší alternativní cestou místo průvodu, je Queer Park. Důvodem je, že chceme jít poklidnou cestou, nechceme vytvářet násilí ani žádný konflikt – podle naších informací se tak například dělo v minulých letech právě během průvodů.

Našim cílem není popuzovat či provokovat, ale naopak být a pečovat. Dát vědět, že jsme tady společně a vzdělávat všechny, kdo o to budou mít zájem. Queer Park nabídne stánky s různými neziskovými organizacemi, speakry či místo, kde si lidé mohou dát piknik, poznat se s novými lidmi a navzájem si popovídat.

Na co všechno se pod záštitou duhové vlajky mohou tedy těšit návštěvníci festivalu?

Během všech deseti dní chceme nabídnout různorodou škálu programů. Ti, co na festival zavítají se mohou zúčastnit spojovacích aktivit, jako je například speedfriending, speeddatingy, pub kvízy, karaoke či opýkačky. Také se letos povedlo zařídit 7 debat, kterých se zúčastní i například Filip Titlbach, nebo Lenka Králová. Součástí programu jsou i přednášky, které mají za cíl rozšiřovat pohledy i mimo komunitu, pro všechny kdo se chtějí dozvědět informace. Mezi takovou přednášku bude patřit například Etická nemonogamie s Janem Vojtkem.

V rámci festivalového programu také Brno Pride Week představí a zprostředkuje filmy, které se dotýkají queer tématiky. Zároveň se zde lidé mohou účastnit různých workshopů, jako je Pink buss, ve kterém se jedná o spojení divadla, performence a kabaretu. Naším cílem je naplnit program napříč žánry od kultury po vzdělání, sport a to i napříč generacemi.

S jakou podporou jste se setkali při organizaci festivalu?

Za každou spolupráci jsme vděční. Máme například spolupráci s Národním divadlem Brno, naším dlouholetým podporovatelem je i kino ART. Dalším parťákem je Janáčkova akademie múzických umění, která nám pomohla s reklamou. Celkově se snažíme navazovat spolupráce tam, kde v nich vidíme smysl. Do budoucna bychom rádi tyto perspektivní spolupráce dále rozšiřovaly.

Mohou samotní jednotlivci či organizace stále nějak pomoc a podpořit tak festival Brno Pride Week?

Rozhodně mohou, v rámci letošního ročníku nám stále chybí finanční prostředky. Z tohoto důvodu jsme i vytvořili sbírku na darujme. cz, kde festival může každý podpořit a pomoc tak vytvořit ročník, který si Brno zaslouží a zároveň přispět k lepší startovací pozici budoucích ročníků. Zároveň se lidé mohou do festivalu zapojit jako dobrovolníci a rozšířit náš tým.

Poslední otázka bude již směřovat na bezpečnost celé akce. Jak budete tento rok řešit bezpečí po dobu probíhání festivalu?

Na celou dobu trvání akce máme zajištěné security, kteří nevpustí nikoho nebezpečného dovnitř. V budoucnu chceme navázat spolupráci i s policií ČR a tím zvýšit obezřetnost a bezpečnost. Myslíme si, že i přítomnost uniformovaných lidí dokáže pomoct ke klidné formě akce.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*