Nejnovější

Zemětřesení může ovlivnit turecké volby. „Erdogan selhal,“ kritizuje opozice

Foto: VOA | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2023_Turkey_Earthquake_Damage.jpg

Zemětřesení o síle 7,8 stupně zasáhlo 6. února jih Turecka a severozápad Sýrie. Na tureckou vládu a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se v souvislosti s katastrofou snesla silná vlna kritiky. Zemětřesení může ovlivnit průběh parlamentních a prezidentských voleb, které Turecko čekají v polovině května.  

Prezident Erdogan a jeho vláda čelí kritice ze strany opozičních politiků. Ti tvrdí, že katastrofě země čelila dostatečně nepřipravená. Celá situace byla podle opozice zhoršena Erdoganovou neschopností spolupracovat a koordinovat pomoc s místními úřady a humanitárními agenturami.

Turecko zasáhlo silné zemětřesení právě v době, kdy se připravuje na květnové volby, ze kterých vzejde nový parlament i hlava státu. V posledních dvou dekádách se u moci držela pravicová Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), v jejímž čele je od roku 2014 Recep Tayyip Erdogan. Popularita strany i prezidenta však kvůli sílící ekonomické krizi v zemi klesá.

„Platíme tolik na daních, stát nám vezme skoro polovinu příjmů, a když přijde taková katastrofa, vláda nedělá nic,“ řekl pro Český rozhlas čtyřicetiletý Seiyfi, obyvatel zasažené turecké vesnice.

Vláda zavedla zvláštní daň po zemětřesení z roku 1999. Výnos z ní měl zajistit, aby se ohrožené oblasti mohly připravit na případnou další katastrofu. Dalším účelem bylo vytvořit fond pro řešení následků zemětřesení. Vláda za více než dvacet let vybrala na dani miliardy tureckých lir. Kritici tvrdí, že vybrané prostředky byly místo toho vynaloženy na projekty jako je výstavba dálnic.

„Lidé jsou naštvaní. Celou dobu jsme platili daně navíc a lidé zase umírají a vláda jen přihlíží. Určitě se to odrazí na výsledku voleb. Možná to budou poslední volby s prezidentem Erdoganem v čele,“ řekl pro Český rozhlas obchodník Murat, obyvatel zasažené oblasti.

Rok 2023 je pro Erdogana klíčovým. Kromě parlamentních a prezidentských voleb letos uplyne 100 let od založení Turecké republiky. U této příležitosti by chtěl být Erdogan jako následník Atatürka (bývalý turecký revolucionář).

Nepřipravenost a nedostatek komunikace

Turecko nečelí ničivému zemětřesení poprvé, v roce 1999 dokonce pomohlo Erdoganovi (tehdy ještě jako starostovi Istanbulu) k moci. Tehdejší vláda čelila kritice za to, jak na katastrofu se 17 tisíci obětmi zareagovala. Situace se nyní v bledě modrém opakuje.

Šéf hlavní opoziční strany CHP Kemal Kılıçdaroğlu navštívil v prvních dnech po přírodní katastrofě několik regionů postižených zemětřesením. Obyvatelé těchto oblastí si stěžovali zejména na nedostatek účinných pátracích a záchranných operací. Někteří přeživší uvedli, že byli ponecháni venku v mrazu, bez jídla a vody. Jiní řekli, že i když slyšeli své blízké uvězněné pod troskami, nepřišli žádní záchranáři, aby je pomohli osvobodit.

„Selhali stejně jako ve všech ostatních otázkách. Nevědí, jak řídit stát,“ řekl Kılıçdaroğlu. „Pokud je někdo zodpovědný za tento proces, je to Erdogan. Právě jeho vládnoucí strana nepřipravila zemi na zemětřesení posledních 20 let,“ uvedl.

Kabinet mimo jiné čelil kritice, že nestanovil dostatečně přísná pravidla pro výstavbu v seismicky aktivních oblastech, mnohé oběti žily v zastaralých domech, které špatně odolávaly otřesům. Zemětřesení zasáhlo jednu z nejchudších částí Turecka, kde infrastruktura byla sama o sobě značně zastaralá.

„Turecký stát vůbec nedokázal obyvatele připravit na to, co by měli dělat. K mému velkému překvapení v Istanbulu, kde se už dlouho mluví o tom, že ho čeká velké zemětřesení, nejsou žádné informace, co vlastně lidé mají dělat. Chybí sdružovací místa, chybějí informace o tom, jak evakuovat správní budovy. Potom dochází k situacím, kdy lidé v panice vyskakují z balkónů a umírají právě kvůli tomu, že vůbec neví, co mají dělat,“ řekla pro Radiožurnál Lucie Tungul, odbornice na Turecko z Univerzity Palackého v Olomouci.

„Ve chvíli, kdy zemětřesení přijde se musí za prvé vypnout elektřina a plyn, ale také dochází k obrovskému přetížení telefonních linek právě i kvůli tomu, že stát nemá systém informovanosti. Nemůžou komunikovat ani nemocnice, policie, armáda, protože linky jsou natolik přetížené, že celý systém kolabuje. To je obrovská chyba, se kterou se desítky let nic nedělalo,“ dodává.E

Ultranacionalisté útočí na Syřany

Syrští uprchlíci žijící v Turecku cítí, že po zemětřesení v zemi nemají zastání. Turečtí ultranacionalisté tvrdí, že kradou cennosti ze zřícených domů a obchodů. Záběry z rabování sdílené na sociálních sítích však neposkytují žádný důkaz, že by zboží kradli výhradně Syřané.

„Od prvních okamžiků největší turecké katastrofy uprchlíci plenili města,“ prohlásil Ümit Özdag, vůdce krajně pravicové protiuprchlické strany Vítězství. „Je to hanba! Ty potíže jsi způsobil ty, Erdogane, musejí odejít, a ty je budeš následovat!“ dodal.

Özdag od zemětřesení vede veřejnou kampaň proti Syřanům jak na sociálních sítích, tak přímo z místa postižených oblastí. Jeho strana prosazuje násilný odsun milionů uprchlíků ze Sýrie.

„Všichni jsme obětmi zemětřesení. Nikdo by neměl diskriminovat lidi na základě jejich rasy,“ tvrdí Süleyman Soylu, turecký ministr vnitra. Ten má s Özdagem spor kvůli jeho protimigrantské rétorice. Sám prohlásil, že 99 procent zpráv o rabování bylo prokázáno jako falešných.

Žádná země na světě nepřijala tolik uprchlíků jako Turecko. Nový domov tu našlo kolem čtyř milionů Syřanů, kromě Istanbulu nejčastěji žili právě v oblastech zasažených zemětřesením. Jejich původní domovy v Sýrii zničily bomby a rakety, teď leží v sutinách i jejich náhradní domovy.

V posledních letech se poměrně vstřícná atmosféra vůči Syřanům změnila. Turecko se propadlo do ekonomické krize, kromě inflace ho trápí také vysoká nezaměstnanost mladých lidí. Syřané se stali domnělými viníky těchto problémů. „Berou práci mladým Turkům”, “vláda na ně vydává peníze namísto toho, aby se starala o místní”, “ zaznívá od některých tureckých obyvatel. Zatím je nejasné, jak syrsko-turecké soužití bude po přírodní katastrofě pokračovat, určitě jí ale bude značně poznamenáno.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*