Nejnovější

Přehled: Valentýnský spásný trik hledá Feri Dominik. Začal soudní proces obžalovaného ze znásilnění

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 13. do 19. února roku 2023.

Pondělí: Potkali se prezidenti. Tedy náš současný s tím budoucím. Současný slíbil, že předsedu Ústavního soudu jmenovat nebude, i když podle něj na to má právo. Jinak návštěva v příjemném duchu. –⁠ Primátor Ostravy Macura oznámil, že odchází z ANO, protože se mu nelíbí jeho směřování. Hnutí se na oplátku přestalo líbit jeho směřování ve funkci primátora a začalo tlačit na jeho odstoupení nebo vyšachování. Macura později oznámil, že odstoupí, protože byl za ANO zvolen a nebylo by fér setrvat. – Zatímco v USA řeší, co byly zač sestřelené předměty, nad kanálem La Manche spadl meteor. Ten se nesetřeloval. (KL)

Úterý: Moldavsko dočasně uzavřelo vzdušný prostor. Důvod není jistý, ale nedávno byl prostor narušen dvěma ruskými střelami. – Kdybyste náhodou už nějakou dobu neslyšeli slovo “zemětřesení“, tak dnes se pro změnu jedno odehrálo v Rumunsku. Pocítilo jej i Bulharsko a Srbsko. Zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy stupnice však naštěstí způsobilo jen menší škody. – Jo a, dneska je 14. února! Víte, co to znamená? Mimo to, že květinářství mají větší tržbu než po zbytek roku, také to, že bylo zahájeno hlavní líčení v kauze Dominika Feriho. Ten je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Btw, jak dlouho už nemá afro? Málem jsem ho nepoznala. (VJ)

Středa: Polák Bogdan Matusiak udělal řidičský průkaz! Povedlo se mu to na 58. pokus. Čtete správně. Na 58. pokus…Panu Matusiakovi je 65 let a poprvé dělal praktickou část zkoušky v roce 2019. Pokud máte pocit, že dát někomu řidičský průkaz na 58. pokus je i tak nebezpečné, tak se nebojte. Zkoušku z teorie složil v roce 2018 hned napoprvé! – Spolu, Piráti a STAN podepsali ve středu koaliční smlouvu na pražském magistrátu. Po skoro pěti měsících jednání má tak Praha nové vedení. Primátorem se stane Bohuslav Svoboda, který má s vedením hlavního města zkušenosti. Mezi lety 2010-2013 totiž primátorem už byl. On má tedy i dost jiných zkušeností. Je mu 79 let, je poslancem, předsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví, členem správní rady VZP a ve volných chvílích ještě stále myslí na své pacienty. Je totiž lékařem-gynekologem. Jak příhodné. Když máte tolik funkcí a je vám 79 let, tak je nemůžete vykonávat jinak než na…jako gynekolog. (MK)

 Čtvrtek: Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová apeluje na důslednější přerozdělování uprchlíků z Ukrajiny i jiných zemí. Vrátíme se do paniky kolem kvót z roku 2015, nebo přivřeme oko? Přeci jen jsou tentokrát ti uprchlíci povětšinou bílí, to podle všeho pomáhá. – Šéf baletu hannoverské opery byl propuštěn poté, co v sobotu po představení pomazal kritičce obličej psími exkrementy. To prý proto, že ničí pověst opery. Nebudu lhát, otevřelo mi to nový novinářský strach. Ještě že nemám dost velký vliv. – Ptákem roku byl zvolen polák velký. Přesto, že je jeho populace ohrožená, může se u nás pořád střílet. Anketa se na tento problém snaží upozornit. Jako já jsem absolutně pro ochranu všech zvířat, ale vidíte jak se ten pták zle tváří? Podle mě na nás něco chystá. (AH)

Polák velký – Foto: Grey85 | Pixabay

Pátek: Nově zvolený prezident Petr Pavel se v Mnichově sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Potkali se před zahájením Mnichovské bezpečnostní konference, které se zúčastnili experti a politici z desítek zemí. Macron poté ve svém twitterovém příspěvku vyzvedával jejich setkání a ocenil Pavlovo zachránění 53 francouzských vojáků. A co na to zhrzený Andrejko? Nejspíš šel trucovat na Čapák. – Letos na jaře bude pokračovat natáčení amerického westernu Rust. V říjnu 2021 při něm tragicky zahynula kameramanka Halyna Hutchinsová, kterou nedopatřením zastřelil herec a producent filmu Alec Baldwin. Ten se po obžalobě z neúmyslného zabití vrátí do hlavní role. Snad si tentokrát alespoň 2x zkontroluje, jestli nemá nabito. – Bioinženýři z Kolumbijské univerzity v New Yorku vymysleli novou metodu pěstování kůže v podobě celých 3D objektů. Doposud byly kusy umělé kůže pěstovány jako ploché či „dvourozměrné“ segmenty, v rámci nové metody jsou bioinženýři schopni vytvořit např. ruku. Chirurgům by tato metoda mohla usnadnit roubování umělé kůže na poraněné části těla. To jsem zvědavá, kam až ty technologie povedou, jen aby z nás za chvíli nebyli roboti. (JS)

Víkend: V OSN začalo sypat penízky ze zlatého prasátka a vysypali 250 milionů dolarů. Peníze se použijí na světové krize, například hladomor v Africe. – V neděli opět odpálila KLDR dvě balistické rakety. Kvůli tomu požaduje japonský premiér mimořádné jednání s Radou bezpečnosti OSN. Třeba to nebude tak horké a Kim Čong-Un si zase hraje s nástupnickou dcerkou na vojáčky. – Protesty v Peru pokračují. Demonstranti hodlají svrhnout nastupující prezidentku, protože už mají dost korupce a manipulování s ministry. – V Turecku bylo nalezeno tělo ghanského fotbalisty Atsua, který se stal jednou z obětí zemětřesení. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*