Nejnovější

Volba prezidenta 2023: Racionalita proti zkratkovitým sloganům

Foto: Bjalek Michal | Wikimedia Commons

Jaký bude výsledek prezidentské volby se dalo vyvozovat již poměrně brzy od začátku sčítání. Přibližně dvacet minut po třetí pak bylo jisté, že příštím prezidentem bude Petr Pavel.

Babišova prezidentská kampaň byla založena na tematizování problémů, které společnost rozdělují a rozeštvávají. Poslanec za ANO Aleš Juchelka se sice snažil moderátory ČT přesvědčit, že se v kampani nestrašilo válkou, nýbrž mírem. Politolog Daniel Kroupa ale potvrdil, že Babiš lovil ve skupinách nespokojených se systémem a heslem „Chci mír.“ jednoznačně získával i skupinu, která podporu Ukrajině zpochybňuje.

Manipulace voličů válkou však kampaň rozhodně nekončila, za klimax pak můžeme považovat, když potenciální budoucí prezident nabádal své voliče k hazardu. Kurz dvanáct byl sice výborný, jenže ze strany sázkových kanceláří měl jasný účel. Zde přikládáme odkaz na Deštník proti drahotě, který teď prázdným peněženkám Babišových voličů nejspíš přijde vhod.

Lež má krátké nohy

„Dnes spousta voličů sedí u televize a čeká, jestli jejich babičky měly pravdu, že lež má krátké nohy,“ konstatoval pro ČT politolog Jaroslav Bílek. Po neúspěchu Babiše v prezidentských volbách se snad můžeme domýšlet, že má.

Volební účast přes 70 % byla naposledy v roce 1998, je to tedy příjemným signálem, že si lidé uvědomují důležitost politiky. Také je to zpráva, že si mladší generace uvědomují, že rozhodují o své budoucnosti. „Teď je určitý okamžik, kdy se rozhoduje o tom, v čem budou žít a rozhoduje se, kdo bude ve vedoucích funkcích,“ komentoval Kroupa účast mladých lidí u voleb.

„Prezident nemá příliš pravomocí, ale určitě má pravomoc, aby mohl být vzorem,“ prohlásil Zdeněk Svěrák ze svého pohledu bývalého učitele. Tyto kvality, abychom mohli mít na Hradě slušného prezidenta, Petr Pavel, zdá se, má.

Mnozí mu nedokázali odpustit minulost komunismu, skladatel Michael Kocáb prohlásil, že volit komunistického prezidenta je plivnutí do tváře demokracie. Ale už snad ani není třeba opakovat argument, že od pádu komunismu za sebou tito lidé mají 30letou minulost – a je velký kontrast mezi minulostí Babišovou a Pavlovou.

„Pokud jsou antikomunisté opravdoví antikomunisté, pak je jejich morální povinností k těm volbám přijít a pak už ta volba není tak těžká,“ dodal Kroupa.

Nemusíme mít tedy myšlenky zkalené vědomím, že náš prezident bude mít komunistickou minulost. Otázkou teď zůstává, zdali Pavel přinese Česku řád a klid a zdali přinese postu hlavy státu důstojnost, které za poslední dekádu bohužel spíše pozbyla. Co se ale na Hrad určitě vrátí je alespoň prezidentská standarta.

Vojtěch Grufík (Články)
Známý též jako Gruf. Student české filologie a žurnalistiky na FF UP – částečně vyhořelý po osmi letech gymplu – rekreační kuřák, zapálený folklorista. Srdcem sedlák a stále trochu nechápe, co dělá na výšce.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*