Nejnovější

Image, nebo zásady? Každý hlas se počítá a to stálo Prahu Svobodu

Foto: dropolto| Pixabay

Ani po osmdesáti dnech od voleb si Praha nedokázala zvolit primátora. To se mělo změnit 15. prosince, kdy bylo skoro jisté, že noví zastupitelé zvolí do čela města Bohuslava Svobodu, tvář SPOLU pro Prahu. Jeho vítězství ve volbě měla zajistit kontroverzní dohoda SPOLU s ANO. Spojení úhlavních politických nepřátel může připomínat opoziční smlouvu. Minimálně jde o zklamání důvěry voličů. Je ale nutné dívat se na tuto dohodu skrz prsty?

Svobodovi ve finále chyběl k úspěchu jediný hlas. Do předem dohodnutého boje hodila vidle jeho kolegyně ze stejné strany Hana Kordová Marvanová, která ho odmítla podpořit, pokud by se do funkce dostal díky dohodě s ANO.

Její hlas tak zatím stál SPOLU primátorské křeslo a možná zachránil obě zúčastněné politické strany před rozezlenými voliči. Závěr jednání? Přemluvit Kordovou Marvanovu, nebo hledat podporu jinde. Každopádně pokračování 9. února.

Opoziční smlouva v malém

„Jsem pro, aby se pan docent Svoboda stal primátorem, ale je mi proti srsti, aby to bylo na základě takové dohody s ANO. To je pro mne nepřijatelné a není to správně. Podporuji pana Svobodu a dlouze jsme o tom hovořili,“ řekla Marvanová pro Echo24. Sice ho podporuje, ale volit ho odmítá.

Odvolává se také na to, že jí chodily zprávy řádově od ,,stovek” voličů, aby se proti volbě vymezila, jinak že to byly poslední hlasy, které ona a celá koalice dostala. Staví se tedy do pozice, kdy chrání celé SPOLU před diskreditací. ,,Pozérství.” Ohodnotil její přístup Svoboda a dodal, že jí jde jen o image.

Celá situace může připomínat opoziční smlouvu z roku 1998, kdy si potřásla pravice s levicí, ODS s ČSSD, na to, že si nebudou stát v cestě. Nůž do zad voličů otřásl celou republikou na mnoho let. I tentokrát se v Praze domluvili snad ani ne rivalové, jako přímo úhlavní nepřátelé v současné české politice.

Jenže v hlavním městě nyní SPOLU bojuje především s Piráty, kteří postavili koalici s Prahou sobě a ta drží jako židovská víra. Pravá opoziční smlouva by byla tedy spíše s nimi.

Ale spojení ANO se SPOLU, byť dočasné, bude bít do očí kdekoli a kdykoli. Radikálnější voliče obou hnutí muselo toto rozhodnutí vskutku ranit.

Image musí stranou

Sůl do rány ještě sype, že SPOLU před volbami vystupovalo jako spasitelé republiky před Babišem a s ním synonymním ANO. Svého oponenta vykreslili v podstatě jako bezpečnostní hrozbu a na vědomost celé zemi dali, že o něj ani kolo neopřou. Jinak že tu zůstane spálená země.

Jde namítnout, jestli je opravdu nutné dívat se skrz prsty na místní buňky ANO stejně jako na to celostátní pošpiněné Babišem? Bezpředmětné. Pro politický marketing SPOLU patří do jednoho pytle a tak to doposud koalice voličům prezentovala .

Někteří je volili čistě proto, že nejsou ANO. A jiní volili ANO, protože není SPOLU. Svobodou kritizovaná image je tak pro koalici klíčová a pečlivě pěstěná. Ale jakmile přišel čas na lámání chleba, musela stranou. ANO zůstalo ve volence prostě poslední. Před nimi obdrželi nabídku (a požadavky) Piráti i STAN, ti odmítli – obojí⁠.

Z nutnosti spojit se s hnutím Andreje Babiše nebyl nadšený ani Petr Fiala. „Není tím potěšen, ale na druhou stranu stejně jako my dobře ví, že takové koalice vznikly na mnoha dalších místech a chápe to jako nutnou věc po neúspěchu tříměsíčních jednání,“ uvedl Svoboda.

Spolupráce ANO se SPOLU ve Sněmovně je sice stále nepřijatelná, ale na lokální úrovni má ANO velký koaliční potenciál. Navíc jejich program se v mnoha bodech shoduje s programy ostatních. Proto koalice SPOLU s ANO není žádná novinka, ale tichý celorepublikový trend.

Jen v exponované Praze se křičí – odráží se v ní nálada z celostátní republiky. Ještě aby ne, když má rozpočet jako několik ministerstev a více než milion obyvatel. O to je těžší tam něco domluvit.

Přeci jen i zásady v politice a nevraživost mezi stranami jsou součástí image a marketingu. A občas očividně musí jít holt něčí zásady a něčí image stranou, když se zrovna nehodí do krámu. Krok senátorky Kordové Marvanové jako vystřižený z Rychlých šípů začíná šednout, když vidíme, že v posledních senátních volbách obdržela žádanou podporu od Patrika Nachera i od ANO a dříve pracovala jako náměstkyně ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO).

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*