Nejnovější

Babiš představil novou podobu kampaně. Surreální talk show odstartovala v Olomouci

Foto: Tomáš Achilis

Andrej Babiš, coby kandidát na prezidenta, vyměnil pohodlí svého karavanu za červenou pohovku. Expremiér v rámci nové kampaně objíždí republiku s vlastní talk show. Její první zastávkou se v úterý 6. prosince stala Olomouc. Moderátor Aleš Juchelka (ANO) mimo Babiše vyzpovídal i jeho hlasovou poradkyni a olomouckého primátora.

Do začátku mítinku zbývají poslední desítky minut. Kongresový sál Regionálního centra Olomouc se začíná plnit diváky. Kousek od vstupu postává a nově příchozí vítá poslanec a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „To jste udělali dobře, je to potřeba,“ chválí dvojici, která si v bufetu ke sledování talk show koupila čepované pivo.

V první řadě sedadel již čeká i bývalý hejtman Olomouckého kraje a nynější poslanec Ladislav Oklešťek (ANO) či olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). Někdejší šéfka Úřadu vlády a Babišova pravá ruka Tünde Bartha sbírá dotazy z publika napsané na předpřipravených papírcích. Název talk show zní Řeknu vám úplně všechno. Hvězda večera, Andrej Babiš, však ještě nedorazila.

V předsálí jsou k dispozici štosy propagačních novin, knih i mezi fanoušky oblíbené kšiltovky s nápisem Sorry jako. Všeho je dostatek, jen vanilkové rohlíčky rychle mizí z podnosů. Babišův tým očividně vsadil na vánoční atmosféru. Pódium vedle světelných řetězů zdobí i stromek a na stolku moderátora hoří dvě (a občas dokonce tři) svíčky adventního věnce. Sálem se line poklidná jazzová melodie.

Samotná talk show začíná písní What a Wonderful World, kterou zazpíval a na klávesy zahrál hudebník David Pet. Moderátor večera, poslanec Juchelka (ANO), konečně na pódium uvádí Babiše. Část publika předsedu hnutí vítá potleskem ve stoje. Dialog obou zmiňovaných se od témat, jako je příprava na Vánoce a nakupování dárků, rychle stáčí k energetické krizi a k Babišově cestovní kampani po firmách. Babiš kritizuje údajnou nečinnost vlády v boji s inflací.

Babišovým hlavním soupeřem prý nejsou protikandidáti, ale média

„Jsme hrdí, že hnutí ANO poprvé za deset let existence vybralo prezidentského kandidáta. Po různých reflexích a analýzách jsme se z několika adeptů kolektivně rozhodli vybrat mě. Mám zkušenosti a vykonávat funkci premiéra je podle mě těžší než dělat prezidenta,“ vysvětluje Babiš.

„Jsme v situaci, kdy pětikoalice má senát, sněmovnu, vládu i předsedu ústavního soudu, takže pokud by byl zástupce pětikoalice i na Hradě, část lidí by v politice nemělo žádné zastání. Mými soupeři vlastně nejsou ostatní kandidáti, ale média. Je to stejné jak před parlamentními volbami. Pětikoalice měla program Antibabiš a volby jim vyhrála Česká televize,“ tvrdí expremiér, který pozvání do předvolebních diskusí i debat v médiích odmítá.

Součástí Babišova vystoupení je i promítání dvou krátkých propagačních videí. Jedno se věnuje Babišovým akcím v tuzemsku, druhé jeho zahraniční politice. „Já jsem na tom videu dělal, ale mělo vyjít až v sobotu. To jste ještě vůbec neměli vidět! Ale tak dobrý, no fajn,“ odpovídá Babiš překvapenému Juchelkovi na dotaz, jestli už videa viděl. Jednání se světovými státníky prý Babiše v premiérské funkci bavilo nejvíce. Babiš mimo jiné zmínil i jeho kampaň proti rakovině nebo to, jak jeho tým zapomněl doplnit aditivum AdBlue do známého obytňáku, který následně skončil s poruchou v servisu.

„Čo ja som kokot, abych sa smiaľ?“

Za zvuku džinglu na červenou pohovku k Babišovi usedá i jeho hlasová poradkyně Jana Postlerová. Ta vzpomíná na začátky jejich spolupráce v roce 2014. „Čo ja som kokot, abych sa smiaľ?“ měl jí odpovědět tehdy začínající politik Babiš, když se mu snažila vysvětlit, že se na lidi moc mračí a měl by se taky trochu usmívat. „Teď tu ale sedíte jak nějaký žáček, pane Babiši. Tak si někdy připadám na stínové vládě, když ji vedete,“ komentuje vzniklou situaci Juchelka.

Ústřední postavou segmentu s Postlerovou ale zůstává Babiš. Produkce na plátno promítá jeho fotografie z dětství a mládí. Na jedné z nich je Babiš zvěčněný společně s figurkou myšáka Mickeyho. „To prý byl váš první zaměstnanec,“ žertuje Juchelka.

Program pokračuje vystoupením operní pěvkyně Gabriely Chocholoušové Petirové, která s klavírním doprovodem zpívá píseň Hallelujah. K politice rozhovor znovu směřuje s příchodem posledního hosta, kterým je primátor Olomouce Žbánek.

„My jsme jako zastupitelé měst a obcí s tehdejším premiérem Babišem trošku válčili, ale byl to ten věčný spor mezi samosprávami a centrální politikou. Musím ale říct, že zvládnutí kovidové krize mi přes tehdejší opoziční kritiku z pohledu samospráv přišlo jako daleko příjemnější a vstřícnější než zvládání současné krize se současnou vládou,“ vymezuje se proti Fialově vládě i Žbánek.

Publikum zajímají knedlíky i Babišova rodina

Následuje poslední hudební vsuvka večera, Tichá noc znovu v podání Chocholoušové Petirové, a nastává čas na dotazy z publika. Diváci se Babiše ptají na jeho lásku k manželce Monice, výchovu dětí, zda umí uvařit kynuté knedlíky nebo jestli někdy hrál hokej.

Dotaz, jestli by Babiš jako prezident našel možnost a odvahu k odvolání vlády Petra Fialy, odměnilo několik diváků potleskem. Z politických otázek publikum dále zajímá, jak se Babiš staví k vojenské podpoře Ukrajiny, co může jako prezident změnit či kolik by udělil milostí.

Přestože asi devadesátiminutový program končí a Babiš se nyní musí věnovat živému vstupu do hlavní zpravodajské relace České televize, značná část diváků ještě vyčkává. Nechtějí si nechat ujít možnost se s bývalým premiérem vyfotit, podat mu ruku nebo si nechat podepsat některý z propagačních výtisků. Babiš se po skončení vstupu všem zájemcům o setkání snaží vyhovět.

Talk show se narozdíl od jiných Babišových mítinků obešla bez většího zastoupení jeho hlasitých odpůrců. Zaznamenali jsme pouze dva účastníky, kteří dávali najevo nesouhlas prostřednictvím nápisů napsaných na kartonových transparentech.  „Vadí mi, že lidi volí estébáka, jsme na akci pro sprosťáky,“ říká jedna z oponentek.

A co na průběh večera říká samotný Babiš? „Já nevím, bylo to poprvé a nejprve se k tomu musí vyjádřit kolegové,“ nechce pro Houpacího Osla premiérovou talk show hodnotit smějící se prezidentský kandidát.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*