Nejnovější

Přehled týdne 5. – 11. 12.: Do Francie pro kondomy, do Indonésie až po svatbě

Když tvůj účet neplesá, běž pro stromek do lesa - Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Pokud si budete chtít zahrát na prezidenta, budete mít tu možnost. Zavrávorat si u vystavených korunovačních klenotů budete moci od 17. ledna. Zábava pro celou rodinu. To oznámil dnes Mynář. Tedy ne přesně takto. Já vrávorání nedoporučuji, protože budou k vidění ve Chrámu svatého Víta a bude se na vás dívat i lebka svatého Václava. – V Belgii začal až teď soud s teroristy. Od útoků, které připravily o život 32 lidí uplynulo dlouhých 6 let. Někdo na ně zapomněl, nebo co? I kvůli bezpečnostním opatřením na celý proces se jeho cena vyšplhala na skoro miliardu korun. Druhý teroristický útok – ekonomický. (KL)

Úterý: V Indonésii schválili trestní zákoník, který zakazuje nemanželský sex. Hrozí za něj až rok vězení. Povoleno už nebude ani soužití nesezdaných párů. – Premiér Fiala se zúčastnil summitu v Albánii. Je to historicky poprvé, co se summit unijních lídrů koná v kandidátské zemi. Jedním z cílů českého předsednictví EU bylo i řešení otázky o rozšiřování unie o západobalkánské země, takže to abychom mákli, když štafetu za chvíli zase předáváme dál. – Kvůli sněžení dnes nejezdily vlaky na několika místech v jižních Čechách a více než 22 000 domácností je bez elektřiny. Policie také uzavřela dálnici D3 ve směru z Tábora do Prahy. Padá sníh, padá sníh, pojedeme na saních, protože na ničem jiném už se v úterý prostě asi nesvezeš. (VJ)

Středa: Největší diamant Zlatý kanár má nového majitele. V aukci byl vydražen za 10,5 milionů dolarů. Před několika lety ho našla africká holčička v kusu šutru. Kdyby věděla. Měla si ho nechat. – No jo, Volný, ten tady dlouho nebyl. Za šíření poplašné zprávy dostal dvouletý podmíněný trest. Šířil zprávy o tom, že se chystá spiknutí, které si za cíl klade znevěrohodnění léku a budou při něm zabiti lidé. No prostě bizár. – Ruská opera se v Miláně úplně nechytla. Demonstrace před divadlem to řekla jasně. Ale jako demonstrovat proti kultuře jenom proto, že je jejím autorem Rus? (MK)

Čtvrtek: V Peru bylo poslední dobou divoko. Během vlády prezidenta Pedra Castilla se vystřídalo pět vlád. Teď přišla po roce a půl řada se střídáním i na něj. V říjnu prohlásil, že se chystá rozpustit parlament a vyhlásit předčasné volby, po kterých bude změněna ústava. No, to dost lidí naštvalo. Ten parlament obzvlášť. Castilla odvolal a ve funkci ho nahradila dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová. Jde o první prezidentku Peru. – Sotva skončil jeden COP a už byl na ředě další. Tentokrát to byl COP15 zaměřený na ochranu biodiversity. Snad byli vyjednávači míň zmatení než já, když jsem viděla to číslování. – Ve Francii budou pro mladé lidi ve věku od osmnácti do pětadvaceti let kondomy zadarmo. Možná by se od nich mohly inspirovat konzervativnější evropské země, něco takového by určitě mohlo snížit množství potratů. Proč to ale dělat příjemnou cestou, když můžete zničit životy? (AH)

Pátek: Český tanečník a choreograf Yemi Akinyemi Dele (známý jako Yemi A.D.) poletí do vesmíru. Stane se tak prvním českým vesmírným turistou, který se do neprobádaného prostoru podívá. Na cestu vyrazí společně s dalšími sedmi umělci z celého světa. Skupinu mladých umělců vybral japonský miliardář Jusaku Maezawa, který celý let hradí. Posádka dearMoon CREW má v plánu obkroužit Měsíc a vrátit se zpátky na Zem, to údajně stihne za pouhých šest dní. Kdy se na cestu tahle skvadra vydá zatím není známo, jedno však očekávat můžeme, aspoň pro jednou se Česko blejskne ve světě v dobrým světle. – Nerudová vede. Žhavá kandidátka na prezidentský post Danuše Nerudová podle listopadového volebního průzkumu agentury Median vede s 28 procenty. Na druhém místě by se umístil Andrej Babiš s 26,5 procenty a třetí místo by obhájil Petr Pavel s 23,5 procenty. Vypadá to, že Danuše už necílí jen na „mlaďochy,“ že by se ČR dočkala historicky první prezidentky? (JS)

Víkend: Modul Orion po absolvování cesty kolem Měsíce dopadl zpátky na zemský povrch, přímo do Tichého oceánu. – Evropská unie oznámila finanční plán na příští rok a to půjčku 18 miliard eur Ukrajině. Maďarsko ale hlasovalo proti. – Miloš Zeman potvrdil, že rozhodně neudělí milost Andreji Babišovi za kauzu s čapím hnízdem. Na druhou stranu Babiše podpořil v kandidatuře na prezidenta ČR. Takže co? Zeman nevěří, že je Babiš čistý jak lilie, ale eventuálnímu prezidentování to asi nevadí. Pan prezident toho má ale za lubem víc. Přemýšlí, že by před svým odchodem jmenoval nového šéfa Ústavního soudu. Možná už je na čase, aby se začal věnovat spíš lázním a bingu. – Řecká politička a místopředsedkyně europarlamentu je nyní ve vazbě. Byla obviněna spolu s dalšími třemi politiky za korupci a praní špinavých peněz. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*