Nejnovější

Potkali se v podvýboru. Senátorky Chalánková a Kovářová chtějí oceňovat normální

Foto: congerdesign | Pixabay

Senát nově ustanovil Podvýbor pro rodinu – program první schůze: ocenění pro manželské páry za vytrvalost!

Už jste slyšeli, jak se v týdnu potkaly v senátní kantýně Jitka Chalánková a Daniela Kovářová? „Hele, Danuško, tak jsem ráno přemýšlela, když jsem si dělala kafčo: Jak říct, že nemáme rádi geje, ale zároveň neříkat, že nemáme rádi geje?“ – „Normálně mi čteš myšlenky, Jiti, při těch dnešních zvrácenostech, co lidé provozují… aby člověk slušné lidi pohledal. To ještě když jsem byla v osmdesátých letech u komunistů, to my bysme se tak vůbec nemazlili, to ti teda povím.“ – „Tak když už jsme v tom Výboru pro sociální politiku, zkus si třeba prosadit nějaký podvýbor a já ti tomu budu předsedat, jestli chceš.“ – „Vidíš, to je gól. A rovnou někoho oceníme, aby to nevypadalo, že jsme si to založili jenom tak z plezíru.“

Nebo chcete-li jinými slovy: „V době, kdy do rodiny kdekdo kope a adoruje naopak všelijaké výstřelky, je moc důležité, když se oficiální státní orgán postaví za ty, díky nimž je svět pořád ještě trochu normální.“ Jenže není to ještě pořád příliš okaté? Senátorka Chalánková kvůli tomuto výroku své kolegyně Kovářové musela potit krev v pátečním rozhovoru pro DVTV.

Tak aby bylo jasno, byla tím myšlena doba, kdy slyšíme o výstředních úchylnostech: válkách a vraždách. A média nás pořád něčím straší. Proto je třeba vyzdvihovat to dobré, trvanlivé, pozitivní – to je to normální.

Já kopu, ty kopeš

Ale nemusíme kolem sebe jen bezpředmětně kopat. Jak uvedla Chalánková pro iRozhlas, na půdě Senátu se předávají i jiné ceny, například zmiňovaná Zelená stuha za příkladný přístup obce k životnímu prostředí.

Vítěz Zelené stuhy, kterým se letos stalo Dolní Město, získává poukaz na čerpání dotace pro další rozvoj až do celkové výše jednoho milionu korun. „Smyslem soutěže Zelená stuha ČR je ocenit dobrou praxi obcí v oblasti plánovité péče o přírodní a kulturní hodnoty veřejného prostoru a krajiny a motivovat další obce k jejich následování,“ uvádí PR servis ČTK.

Sdělení od státu pro obce zní: starejte se o svůj veřejný prostor a my vám za to dáme peníze. Poměrně jednoduchá utilitární motivace. Takovou motivaci ale Chalánková zřejmě odmítá. „Myslím si, že je nám všem jasné, že spolu manželé nebudou zůstávat, jen aby dostali nějaké ocenění Senátu,“ přiznává pro DVTV.

Poté dodává a různými formulacemi opakuje, že chtěly upozornit na pozitivní roli rodiny ve funkci státu – senátorkám se bezesporu upozornit povedlo. Otázkou ale zůstává, jestli upozornily zrovna na toto.

Vést fungující trvající manželství určitě není jednoduché a takové vztahy si nejspíše zaslouží i naši pozornost. Z rozhovorů, které poskytla Chalánková médiím, spíše ale vyznívá, že obě senátorky zastávají postoj zmíněný v naší fabulaci na začátku článku, jenže si nemůžou dovolit dát jej najevo. Nabízí se tak doplnění slov Kovářové: „V době, kdy do rodiny kdekdo kope, bych si chtěla taky do někoho kopnout.“

Pokud je ale jejich záměr opravdu tak nezištný, jak tvrdí Chalánková, její zmatené (někdy protiřečící si) argumentace mu žel příliš nepomáhají.

Vojtěch Grufík (Články)
Známý též jako Gruf. Student české filologie a žurnalistiky na FF UP – částečně vyhořelý po osmi letech gymplu – rekreační kuřák, zapálený folklorista. Srdcem sedlák a stále trochu nechápe, co dělá na výšce.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*