Nejnovější

Senát – nový azyl pro neúspěšné politické kandidáty

Senát nepochybně plní významnou demokratickou roli. Toto volební období ho však přetavilo v atrakci pro neúspěšné kandidáty či bývalé politiky. Horní komora se tak může zaplnit čirým bizárem od Jakla a Ratha po neúspěšné prezidentské kandidáty.

První kolo Senátních voleb bude probíhat už 5. a 6. října, druhé pak o týden později. Volit se bude v jedné třetině volebních obvodů České republiky. O senátorský post se uchází celkem 236 kandidátů, z nichž někteří stojí za větší pozornost.

Jednu imunitu, prosím…

Do Senátu se snaží dostat i jeden z nejvýznamnějších bojovníků proti korupci a mistr přesvědčivých argumentů David Rath. Ten se rozhodl kandidovat ve městě, se kterým ho pojí, jak sám řekl, „humorná příhoda“. Jedná se o pobyt v Litoměřické věznici. Jestli připadá i obyvatelům Litoměřic tahle příhoda tak humorná, že mu s radostí hodí hlas, kterým ho přiblíží k imunitě, se dozvíme začátkem října.

Dočasný azyl v horní komoře hledají i neúspěšní prezidentští kandidáti. Ať je to prezidentský finalista Jiří Drahoš či další neúspěšní kandidáti jako Marek Hilšer, Pavel Fischer, Jiří Hynek a Petr Hannig. Záměry ke kandidatuře pak můžeme najít dva: zůstat lidem na očích a mít konečně alespoň nějakou moc.

V Praze 12 se spolu mimo jiné utkají Pavel Fischer a Marta Semelová. Tyto dva pojí právě neúspěch. I rudé Martě se v posledních parlamentních volbách příliš nezadařilo (i přes její epesní videospot), a tak musí nyní kandidovat do Senátu. K navrácení ke svému původnímu povolání učitelky se tedy nechystá. Což je asi pro děti dobře. Od ní by určitě nechtěly dostat rákoskou. Nebo ideologický brainwash marxleninismem…

Zdá se, že bizarní „dvojici“ kandidátů v Praze 4 vytvoří Jiří Drahoš a Eva Syková. Jejich spory začaly v roce 2009, kdy proti sobě kandidovali na místo předsedy Akademie věd. Drahoš ji navíc v roce 2016 navrhl odvolat z postu šéfky Ústavu experimentální medicíny. Syková si měla neoprávněně brát peníze za léčbu kmenovými buňkami.

Nyní ventilují staré křivdy v předvolebních rozhovorech a navzájem na sebe házejí špínu. Zatímco Syková viní Drahoše, že nemá program a kandiduje jen, aby měl šanci v příštích prezidentských volbách, Drahoš označil bývalou podřízenou za etické a lidské selhání. Hotový politický bulvár. Teď se alespoň ukáže, jak velkou má Drahoš šanci, nestojí-li proti němu Miloš Zeman.

Umění prohrávat

První příčku ve světě neúspěšných kandidátů s přehledem drží Petr Hannig. Mimo jeho prohru v prezidentských volbách je jeho nejvýznamnější prohrou právě Senát. Tam totiž kandiduje již po deváté, přičemž mu to už osmkrát nevyšlo.

Proti Hannigovi stojí  mimo jiné  bratr Tomia Okamury Hayato, který se v posledních parlamentních volbách marně snažil dostat do Sněmovny. Tomuto kandidátovi by snad pomohlo jen to, kdyby si ho voliči spletli s jeho bratrem.

V Praze 2 kandiduje Marek Hilšer a třeba taky Ladislav Jakl. Ano, Ladislav Jakl. Ten si to už snad prohrál výrokem, že volební právo žen byla chyba. Jestli náhodou nebyla chyba říct to nahlas a záhy tak přijít o všechny tři hlasy, které by od žen mohl dostat.

Bizár i na severu Moravy

V Ostravě se mezi sebou utkají další dvě politické mrtvoly. Čchi-kung guru Paroubek, jehož cestu do Senátu mu značně komplikuje jeho  stále ještě  manželka Petra Paroubková. Ta řekla, že měl její manžel nelegální milionové příjmy. Paroubek to vidí jinak: “Odešla žena, zmizely prachy.” Logicky, že?

Nakonec tady máme taky úspěšného entomologa a méně úspěšného politika, islamobijce a disidenta Martina Konvičku. Ten se snaží svou kandidaturou do Senátu zřejmě pouze o jedno. Dostat se konečně z věčného zapomnění a současně také z věčného blokování svých facebookových stránek.

Proto, lidé, zvažte svoji volbu. Ještě je tu totiž pořád Okamurova vidina zrušení Senátu. Mimochodem, možná právě proto postavil do senátních voleb hned několik svých kandidátů.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*