Nejnovější

Lidovci nechtějí ztrácet čas s manželstvím pro všechny. Mají přece důležitější věci na práci

Zdroj: KDU-ČSL | Wikimedia Commons

KOMENTÁŘ. Sněmovnu znovu čeká projednávání manželství pro všechny. Lidovci se ale už předem ozývají, že s návrhem nesouhlasí. Nechtějí prý v krizové době plýtvat časem nad zbytečnostmi, když mají důležitější věci na práci. Třeba uzákonění manželství jako sňatku muže a ženy.

„Lidi v České republice trápí především ceny energií a míra inflace, to jsou priority. Každý poslanec ať si samozřejmě předloží zákon, který považuje za důležitý, ale já ve svém rozhodování budu veden potřebou pomoci českým rodinám,“ vysvětluje lidovecký poslanec Bartošek pro Deník N, proč nepodpoří návrh na manželství pro všechny.

Lidovci nechtějí vířit emoce, dokud se jim to nehodí

Snaha pomoci českým rodinám pana Bartoška jistě šlechtí, ale zamysleme se nad logikou tohoto vyjádření. Lidovci sami se snaží podporovat zákony, které s inflací a energiemi nemají co do činění. Je například novela zákona o střetu zájmů skutečně to, co tíží „české rodiny“ natolik, aby se kvůli tomu v současné „krizové situaci” už poněkolikáté zasekla sněmovna?

Hájení tradiční rodiny lidovci použijí, prostě když se jim to hodí. Říkají, že nechtějí plýtvat časem nad zákonem, který neřeší ceny energií a inflaci. Podle šéfa poslaneckého klubu lidovců Marka Výborného je navíc „nezodpovědné a nešťastné“ otevírat uprostřed krize témata, která vyvolávají zbytečné emoce.

Proto, zřejmě aby nevířili zbytečně emoce, plánují lidovci uzákonit manželství jako sňatek muže a ženy. „My bychom s tím v tuto dobu aktivně nepřišli, ale pokud se tady má znovu otevřít už mnohokrát projednávaná definice manželství, dává mi smysl, že ti, kdo mají jiný názor, ho chtějí vyjádřit a nemohou to z politických důvodů nechat úplně bez reakce,“ dušuje se poslanec Bělobrádek.

„Já si myslím, že to nestačí, že by to bylo pasivní. Ta reakce je adekvátní. Návrh opačného názorového spektra by neměl zůstat bez odezvy,“ pokračuje.

Takže sněmovna bude „plýtvat časem“ dvakrát tolik. Nejdříve u „nezodpovědného“ manželství pro všechny a pak u „adekvátního“ uzákonění tradičního manželství. Očividně je tedy v pořádku plýtvat časem, ale jen když se to lidovcům hodí do krámu.

Když lidovci nechtějí rozpoutávat dlouhé sněmovní dohady, které, přiznejme si, budou zase přetékat homofobií, mohli by prostě konečně uznat práva svých občanů. Pro manželství pro všechny je nadpoloviční většina Čechů. Až 67 % lidí si přeje uznání stejnopohlavních sňatků. A proti této vůli občanů aktivně vystupuje strana, jejíž podpora je tak malá, že by se sama nedostala ani do sněmovny.

Lidovci = SPD demobloku

Lidovci se tak propadají na stejnou úroveň jako opoziční SPD. Obě se zaštiťují demokracií, ale zároveň vytvářejí prostředí, ve kterém nemají všichni občané rovná práva.

Pochopitelně se nejedná jen o některé členy KDU–ČSL a SPD. Proti manželství pro všechny je i část ODS v čele s premiérem Fialou. „Myslím, že je to součást kulturních válek, na něž teď nemáme čas ani prostor,“ říká ke zrovnoprávnění sňatků homosexuálů Marek Benda z ODS.

Klíčovou roli ve sněmovně bude mít ale hnutí ANO. Jeho 72 poslanců bude hlasovat volně. V kuloárech nicméně zaznívá, že většina poslanců je proti manželství pro všechny. Je tedy možné, že se prorocká slova Mariana Jurečky vyplní.

„Myslím, že reálně může příběh skončit návrhem na ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Může se stát, že do Ústavy projde spíše tato varianta,“ řekl Jurečka. Tak snad se ministr Jurečka plete.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*