Nejnovější

Bezpečnostní politika krachuje. „Neberme Putinovy výhružky jadernými zbraněmi na lehkou váhu,“ říká politolog

Ilustrační obrázek. Zdroj | Pixabay.com | geralt

„Putin se evidentně snaží zapsat do historie,“ tvrdí politolog a odborník na bezpečnost Melichar. Vše tomu nasvědčuje. Západ se nedokáže shodnout na otázkách sankcí. Putin mezitím činí válku na Ukrajině čím dál tím krvavější a brutálnější.

Invaze Ruska na Ukrajinu úplně změní bezpečnostní politiku západního světa. Poté, co Putin předvedl, si již nikdo nemůže být jistý jeho dalšími kroky.

Redakce Houpacího Osla oslovila odborníka na bezpečnost a politologa Hynka Melichara. Podle něj se Putin pokouší obnovit Sovětský svaz.

„Ruská invaze na Ukrajinu je největší zkouškou bezpečnosti Západu od konce studené války. Vladimír Putin se evidentně snaží napravit to, co považuje za největší geopolitickou katastrofu 20. století – rozpad Sovětského svazu. Vpád na Ukrajinu, která není součástí NATO, je ostrou zkouškou, kterou donedávna čekal málokdo,“ nastiňuje Melichar z katedry politologie Univerzity Palackého v Olomouci.

Ukrajinou to zřejmě neskončí

Podle Melichara západní země dávají přednost ekonomice před adekvátním potrestáním Ruska. To bezpečnostní situaci jen zhoršuje.

„Západ v této zkoušce zatím selhává. Asi nikdo nečekal, že Evropa či Spojené státy budou Ukrajinu vojensky bránit a riskovat otevřený konflikt s Ruskem. Nicméně dosavadní reakce a sankce jsou nedostatečné a jen dokazují nejednotnost západních zemí i nadřazenost ekonomických zájmů,“ pokračuje politolog.

Zároveň stojí za uvalením těch nejtvrdších sankcí proti Rusku. „Bez rozhodné reakce a maximálně tvrdých sankcí se Putinova expanze nezastaví a Ukrajinou to dost možná neskončí,“ dodává.

„Co jiného než agresivní narušení suverenity sousedního státu, vraždění civilistů a především vyhrožování použitím jaderných zbraní by mělo vést k těm nejtvrdším možným sankcím a maximální pomoci Ukrajině?“ ptá se Melichar.

Na ráně jsou přitom další, tentokrát už menší státy. Jak totiž Melichar uvádí, pokud nebude Západ jednat rozhodně, odhodlaně a jednotně, může být další na řadě kupříkladu Moldavsko. „A potom třeba Pobaltské státy. Ty jsou sice v NATO, ovšem Rusko je může obsadit v řádu desítek hodin,“ varuje.

Jaderné zbraně? Zatím „jen“ výhružky

Politolog kritizuje současný postup NATO a Evropské unie.
„Celou dobu bude vyhrožovat jadernými zbraněmi. Co udělá aliance potom? Obětuje další státy, aby nedošlo ke světové válce?“

Odborník na bezpečnost však neví, zda očekávat jaderný konflikt. Není si jistý tím, co Putina dále napadne: „Evidentně se snaží zapsat do historie,“ říká s tím, že mnozí, kdo o něm donedávna hovořili jako o racionálním aktérovi, začínají obracet. Putin podle něj není jen chladný racionální kalkulátor. „Jak totiž dokázal jeho projev k invazi, je ovládán emocemi a hnán až chorobnou nenávistí k Ukrajině a Západu,“ doplňuje.

„Zatím jadernými zbraněmi vyhrožuje, aby zahnal případné myšlenky na vojenskou pomoc Ukrajině. Nicméně do budoucna není vyloučené, že v momentě, kdy bude cítit, že už nemá co ztratit, udělá něco velmi iracionálního,“ tvrdí Melichar.

Podle Melichara nelze brát výhružky jadernou válkou na lehkou váhu. Západ musí Rusku čelit na všech frontách. „Nejde jen o tanky, letadla a vojáky, jde i o (dez)informační válku, již Rusko vede už řadu let, zaplacené kolaboranty v evropských zemích a další faktory, které jsou součástí Putinovy strategie,“ dodává.  

Jakub Jurek (Články)
Věnuje se zejména postsovětskému prostoru a kauzám napříč politikou.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*