Nejnovější

Glosa: Tradiční projevy politických špiček byly tradičně úplně mimo 

Jako každý rok i letos premiér, předseda Senátu a z kómatu probuzený prezident přednesli lidem své zhodnocení roku minulého. Někteří se o pokusili i o vize roku následující. A stejně jako každý rok to bylo…rozporuplné?

Prvním projevem, který prozářil obýváky diváků, bylo již klasické Vánoční poselství prezidenta republiky. Už podeváté nám v něm Miloš Zeman ukázal, že neztratil nic ze svého lhářského umu, kterým se proslavil už na Letenské pláni.

Zprvu se nás snažil polekat horrorovým přeběhem o afghánském Mnichovu, který jisto jistě způsobí druhý útok na Dvojčata. Děsivosti tomuto příběhu ale znatelně ubralo, že si spletl Talibán a Al-Káidu. Vše ovšem zachránil svou již obligátní báchorku o zeleném údělu, který nám do roku 2030 vezme naše emisemi zatížené oktávky.

Ale i takový pohádkářský klasik jako Miloš Zeman letos překvapil. Jako první totiž oznámil novou mutaci koronaviru covid-21. Návaznost na Karla Janečka je zatím čistě spekulativní. Anonymní zdroje ale říkají, že právě Janeček je pacient nula. Koronavirus se údajně tak zalekl jeho masivního ega, že se radši přejmenoval po jeho institutu.

Poněkud zklamáním ale bylo, že za celý svůj projev nikoho přímo neurazil. Snad krom neurčité postpubertální dívky ze Švédska. Salvě urážek se letos neočekávaně vyhnuly i novinářské hyeny. Dělali jsme snad letos špatnou práci?

Honorable mentions mezi novoročními projevy musím udělit zapomenutému Miloši Vystrčilovi. Ten zvolil na rozdíl od svého jmenovce jinou taktiku. Diváky svého projevu si plánoval uchlácholit do přízně. Neexistuje jediné odvětví, kterému by Vystrčil nepoděkoval či nepogratuloval. Od dobrovolníky přes starou i nastupující vládu až po samosprávu. Všichni jsme se dočkali své porce patosu. Bohužel ani tak mnoho lidí vůbec nepostřehlo, že Vystrčil se nějak projevuje.

Grandiózním finále byl ale až první projev Petra Fialy ve funkci premiéra. Očekávání byla enormní. Z twitterových diskuzí jsem až nabyl dojmu, že se živé vysílání bude promítat snad i na Staromáku s minimálně takovou návštěvností jako Nagano.

Bohužel místo Nagana jsme dostali Minsk. Nevíte, co se dělo v Minksu? Právě. Já také ne. Přesně takový byl i projev Petra Fialy. Fiala mluvil opravdu krásně. Oceňuji i střihy mezi kamerami a práci zvukaře, který na rozdíl od Vystrčilova projevu vyladil ozvěnu. Zde ale moje chvála končí.

Fiala je až dětinský tajnůstkář. Celý projev s naprostou sebejistotou tvrdí, že má jasné a funkční řešení všech našich problémů. Žádné ale neprozradí ba ani nenaznačí. Nedozvěděl jsem se nic víc, než že Fiala nemá rád chudobu a že za vše zlé mohl Babiš.

Snad jediný přínos projevu je, že Fiala konečně rozřešil dlouhotrvající debaty o tom, jestli je barvoslepý. Poprvé totiž řekl nahlas slovo zelená. Vyzval tak k podpoře jádra a rozumných zelených zdrojů energie? Co jsou rozumné zelené zdroje, už dál nerozvádí. Ani bych se moc nedivil, kdyby tím myslel uhlí.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*