Nejnovější

Přehled – Maďarsko nás všetkých drží na špičkách

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondělí:

Česká republika má legálně více zbraní než Polsko a překonává i Německo v počtu zbraní na sto obyvatel, s přes milionem a čtyřicet tisíci registrovaných pistolí, pušek a dalších střelných nástrojů, uvádí policejní statistika. Oproti tomu v Polsku je okolo 760 tisíc zbraní, ačkoli se očekává nárůst v důsledku uvolnění legislativy. Bezpečnostní expert Josef Kraus zdůrazňuje, že česká pravidla pro vlastnictví zbraní jsou dobře nastavena, na rozdíl od některých zemí, kde je získání legální zbraně náročnější.

Premiér Petr Fiala opomenul v majetkových přiznáních vlastnictví podílu v Podnikatelské družstevní záložně, což mu může vynesl padesátitisícovou pokutu. Tuto chybu odhalil server Seznam Zprávy při prověřování finančních operací v bance. Fiala tvrdí, že považoval účet v bance za běžný a neuvědomil si, že to zahrnuje i podíl v družstvu. Záložna je nestandardní bankovní institucí, a Fiala musí za opomenutí očekávat přestupkové řízení a pokutu až do výše 50 000 Kč podle zákona o střetu zájmů.

Ode dneška mobilní aplikace eDoklady jejím uživatelům umožňuje mít nahraný občanský průkaz a je možné s ním prokazovat totožnost u některých institucí. Aplikaci stáhlo a zprovoznilo podle ministerstva pro místní rozvoj 130 až 150 tisíc lidí během prvních dvou dnů provozu, ačkoli se setkala s výpadky. Vývojáři pracují na optimalizaci aplikace, která umožňuje kontrolu nad přístupem k osobním informacím a plánují rozšíření možnosti použití na různé úřady a instituce včetně volebních komisí.

Úterý:

Od roku 2016 do roku 2022 bylo v České republice za trestný čin znásilnění odsouzeno 643 osob, přičemž 57 procent pachatelů opustilo soud s podmíněným trestem. Data z aplikace jaktrestame.cz ukazují, že v případech donucení k pohlavnímu styku nebo zneužití bezbrannosti byl nepodmíněný trest udělen 25 procentům odsouzených, zatímco ve vyšších trestních sazbách, například při znásilnění dítěte, bylo to 31 až 74 procent. Případ dívky, kterou její nevlastní otec tři roky znásilňoval a byl potrestán podmíněným trestem, vyvolal veřejnou debatu. Sněmovnou momentálně prochází redefinice tohoto trestného činu.

Boris Naděždin se stal po zamítnuté kandidátce Jekatěrině Duncovové dalším potenciálním vyzyvatelem Vladimira Putina v ruských prezidentských volbách. I přes shromáždění více než sto tisíc podpisů k registraci do voleb je nejisté, zda ho Ústřední volební komise zaregistruje. Naděždin, který je známý svým protiválečným postojem, si stanovuje cíl na 150 tisíc hlasů. Jeho politické angažmá vzbudilo zájem ruské opozice, přestože některá média spekulují, že Kreml může preferovat jiného kandidáta.

Turecký parlament schválil přijetí švédské žádosti o vstup do NATO, avšak konečné rozhodnutí závisí na souhlasu Maďarska. Přes více než roční blokádu ze strany Ankary získala žádost o podporu prezidenta Erdogana a byla schválena poměrem 287 ku 55 hlasům tureckých zákonodárců. Turecko původně bránilo vstup Švédska kvůli nesouhlasu s jeho postojem k organizacím považovaným za teroristické, ale nakonec přijetí do NATO podpořilo. Pro dokončení tohoto procesu je teď klíčový souhlas maďarského parlamentu.

Středa:

Senát schválil novelu zákona, která umožní českým disidentům z období komunismu dostávat důchody minimálně v průměrné výši, i když by kvůli svému působení či věznění tuto úroveň jinak nedosáhli. Úřady mají automaticky dorovnat penzi lidem s osvědčením odboje. Novela, kterou nyní dostane prezident k podpisu, by měla být účinná od března. Opatření by se týkalo i těch, kteří dostávají část penze z ciziny, a náklady budou činit 30 milionů korun ročně navíc.

Bývalý prezident Donald Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire příblížil se tak stranické nominaci pro prezidentské volby. Jeho hlavní soupeřka Nikki Haleyová mu pogratulovala, ale prohlásila, že soutěž není ještě u konce. Prezident Joe Biden vyhrál demokratické primárky, připomínajíc možnou reprízu svého souboje s Trumpem. Biden začal prodávat trička s nápisem „Společně Trumpa znovu porazíme“ jako reakci na Trumpovo vítězství. Trump, jenž vstupoval jako favorit, porazil většinu svých vyzyvatelů, ale Haleyová zůstává jako jeho jediná významná konkurentka.

Bývalý prezident Miloš Zeman se vrátil do Poslanecké sněmovny, kde ostře kritizoval vládu Petra Fialy a vyzval k předčasným volbám. Na semináři SPD ve Sněmovně Zeman také zkritizoval ministry a ministryně pro vědu a obranu a odsoudil plánovaný nákup stíhaček F-35. Jeho výzvu k předčasným volbám potvrdil potleskem vestoje publika. Na téže akci Zeman také předpověděl konec světové dominance USA a pochvalně zmínil Tomia Okamuru za jeho maratónské projevy v parlamentu.

Štvrtok:

V Alabame povolili prvú popravu dusíkom v USA. Pokusným králikom sa stane väzeň, ktorého poprava zlyhala v roku 2022. Kritici to porovnávajú s testovaním na ľuďoch. Poprava dusíkom by bola jednoduchým a účinným spôsobom popráv, pretože látka používaná v smrtiacich injekciách sa ťažko zháňa.

Ficov sen o ruskom plyne krachuje. Ukrajina neplánuje rokovať o predĺžení zmluvy o tranzite ruského plynu. Zmluva o preprave ruského plynu cez Ukrajinu končí na konci tohto roka. Kto by povedal, že po toľkých sankciách by snáď pristali na jej predĺženie?

Piatok:

Nemci odhalili rozsiahlu ruskú dezinformačnú kampaň na sociálnej sieti X, ktorá mala za cieľ dosiahnuť zlú náladu voči súčasnej koalícii. Vyše 50-tisíc falošných účtov dokázalo vyprodukovať až milión príspevkov, niekedy dokonca až 200-tisíc denne. Obviňovali súčasnú vládu zo zanedbávania vlastného národa skrz pomoci Ukrajine. Nie je farma ako farma, a ruská trollia farma už vôbec nie je vítaná.

Českí poslanci schválili nový návrh novely zákona o zbraniach. Skráti sa tak lehota na pravidelný test zdravotnej spôsobilosti a policajtom pribudne možnosť ho nariadiť. Novelu teraz podhodia na prejednanie Senátu.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*