Nejnovější

Jak se (ne)slavily Vánoce v zemi, kde neexistuje koronavirus

Letošní vánoční svátky probíhaly neobvykle všude na světě. Lidé se museli uskromnit, omezit návštěvy příbuzných nebo oželet tradiční trhy. Přesto existuje stát, ve kterém byly Vánoce obzvlášť smutné. Řeč je o Turkmenistánu, kde je slavila pravděpodobně jen jedna rodina – ta prezidentova. Zbytek země mohl nasávat jejich atmosféru maximálně přes televizi. Pokud tedy náhodou šel proud.

Přestože je většina Turkmenů sunnitskými muslimy, oslavy Vánoc, respektive Nového roku, přetrvaly ze sovětských dob. Dárky zde nosí Ayaz Baba (obdoba ruského Dědy Mráze) a jeho pomocnice Garpamyk (obdoba Sněhurky). Slavnosti obvykle začínají 23. prosince rozsvícením tzv „novoročních stromů“ a vyvrcholí v silvestrovskou noc.

Mnoho obyvatel tohoto středoasijského státu ale letos nemělo na oslavy ani náladu, ani peníze. „Chtěla bych dát na stůl něco nevšedního, podarovat rodinu malými dárky, jenže my nemáme peníze ani na nejnutnější věci. Co je tohle za prázdniny. Každý rok jsem s manželem a dětmi oslavovala Nový rok skromně, jenže letos nemůžeme uspořádat ani malou hostinu“ řekla pro Turkmen.news obyvatelka Türkmenabatu, druhého největšího města v zemi.

Diktátorovy veřejné zimní radovánky

Navzdory nuzným podmínkám života obyčejných Turkmenů slavila hlava státu i s rodinou opulentně, ostatně jako každý rok. Autoritářský prezident Gurbanguly Berdymuhamedov si 27. prosince vyrazil se svým vnukem Kerimem na výlet do pohoří Kopet Dag, protože zde na sklonku loňského roku napadlo nezvykle mnoho sněhu. Letošní obzvláště drsná zima by se mohla jevit jako problematická, ale státní média ujišťují, že velká sněhová nadílka zajistí farmářům bohatou úrodu. Samotný fakt, že nasněžilo právě na Nový rok, je podle státní zpravodajské agentury „předzvěstí úspěchu a prosperity“.

Prezident Turkmenistánu se dvěma vnučkami před největším stromem ve střední Asii. Zdroj: turkmenistan.gov.tm

Berdymuhamedov v oficiálním propagačním videu vyjel lanovkou až k vrcholkům pohoří, aby zde se svým vnukem postavil sněhuláka. Nebo tak se to alespoň snaží televize podat. Hlava státu totiž přichází k již postavenému sněhulákovi, kterému pouze dozdobí obličej, přidá mrkvičku jako nos a lihovým fixem napíše na jeho trup letopočet 2021. Následuje záběr, jak prezident ve svých kožených rukavičkách drží sprej a kreslí různobarevné kruhy kolem sněhuláka… protože barevné kruhy nesmí správnému sněhulákovi chybět. Celé divadlo je zakončeno více než minutovým potleskem přihlížejících pracovníků lanovky, kteří za své účinkování ve státní propagandě obdrželi dárkový koš ležící u jejich nohou. „Bylo to zasloužené ocenění práce lidí, kteří vytvářejí úžasné chvíle radosti pro naše občany“ komentuje tento moment státní agentura. Obličeje všech po celou dobu zdobí úsměvy od ucha k uchu.

Hned další den navštívil prezident hlavní vánoční strom v zemi, který byl letos největším v celé střední Asii. Ke kulturnímu centru Älem v Ašchabadu, kde se strom nachází, dorazil se dvěma vnučkami. Vánoční postavičky Ayaz Baba a Garpamyk zde srdečně poblahopřáli prezidentovi i dívkám k Novému roku. Jménem mladší generace a všech krajanů také vyjádřili vděčnost vůdci národa za „otcovskou péči o děti, vytváření vynikajících podmínek pro jejich komplexní rozvoj a získání kvalitního vzdělání“.

Štědrá nadílka zákazů, omezení a pokut pro zbytek obyvatel

Slova vánočních hrdinů se ale v současné situaci jeví téměř sarkasticky. I zde totiž probíhá velmi silná druhá vlna koronaviru, kvůli které se prohloubila už tak velká ekonomická krize způsobená poklesem ceny ropy. Mnoho dětí přestalo chodit do škol, protože samy onemocněly koronavirem, nebo se rodiče bojí, aby nákazu nezanesly do domácnosti. Podle nezávislých Turkmen.news museli někteří rodiče ve městě Turkmenabad odevzdat do škol písemné potvrzení, že v průběhu prodloužených zimních prázdnin budou děti držet doma, nenechají je navštěvovat příbuzné a sousedy a vysvětlí jim základy hygieny.

Někteří studenti lyceí v Ašchabadu museli také podepsat dokument, ve kterém se zavazují k dodržení určitých omezení v průběhu zimních prázdnin. Mezi požadavky se objevuje například: necestujte mimo Ašchabad, noste roušky a udržujte si rozestupy, neřiďte auto, nepožívejte alkohol, nenavštěvujte kavárny a bary, nezúčastňujte se kázání „nesprávných náboženských hnutí“, používejte internet pouze pro vzdělávací účely. V případě porušení těchto pravidel hrozí studentům vyloučení ze školy.

Alespoň někdo letos v Turkmenistánu dostal dárek k Vánocům. Děti prvních ročníků ZŠ obdrželi od prezidenta počítač (údajně domácí výroby).
„Děti přednesly pro hosty velkolepé představení, recitovaly básně a zpívaly písně věnované milované domovské zemi a prezidentovi Turkmenistánu“ uvádí státní zpravodajská agentura Turkmenistan Today.

Vánoce v Turkmenistánu provázela nebývale ponurá atmosféra. Obyvatelé menších měst a vesnic se letos nedočkali ani žádných vánočních stromků a výzdoby. Zdroj rádia Azatlyk se svěřil, že například v regionu Mary letos byl jen jediný vánoční strom, a to v samotném městě Mary. Jenže údajně je zakázáno se k tomuto stromu přibližovat. Občané také nesmí strom fotit. U stromu se pohybují policisté v civilním oblečení a pokutují ty, kdo nařízení poruší. Koresponednt rádia Azaltyk zmínil několik případů, kdy byli rodiče, kteří se pokoušeli vyfotit své dítě u stromečku, zadrženi a pokutováni. Pokuty se údajně pohybují od 60 do 100 rublů, platí se jen na místě a v hotovosti, potvrzení se nevydává. A aby toho nebylo málo, tato výzdoba (byť letos velmi omezená) byla financována z peněz vybraných od běžných obyvatel, stejně jako předchozí rok. Finanční prostředky jsou shromažďovány zejména od studentů, škol a zaměstnanců nemocnic.

Koronavirus zakázán, problém vyřešen

Není divu, že vánoční náladu neměl v těchto nemilosrdných podmínkách snad nikdo kromě prezidentovy rodiny. Té se zjevně opatření proti šíření covid-19 netýkají a zimní prázdniny si jistě velmi užili. Jenže toto respirační onemocnění zmáhá Turkmenistán stejně jako jiné státy ve střední Asii, ne-li víc. Nemocnice jsou přeplněné a zdravotnictví kolabuje. 

Jak už to u totalitních režimů bývá zvykem, prezident Berdymuhamedov se rozhodl problém vyřešit tím, že popřel jeho existenci. Již v březnu zakázaly místní úřady užívání slova „koronavirus”. Pokud by se někdo odvážil použít ho na veřejnosti, hrozí mu zatčení. Jenže jakási záhadná nemoc s příznaky totožnými s covid-19 se nadále v Turkmenistánu šíří. A tak prezident přišel s jedinečnou radou: občané mají své domácnosti vykouřit dýmem ze stepní rostliny harmala, čímž vymýtí neznámé onemocnění ze svých obydlí.

Nezbývá, než popřát Turkmenům, aby dostali epidemii pod kontrolu. Nebudou to mít jednoduché. Vláda totiž stále tvrdí, že Turkmenistán je jednou ze dvou zemí na světě s více než milionem obyvatel, kde se covid-19 nevyskytuje. Tou druhou je Severní Korea.

Rozšíření koronaviru ve světě. Turkmenistán má spolu se Severní Koreou béžové zabarvení, což značí, že nemá žádný zaznamenaný případ nákazy. Zdroj: Světová zdravotnická organizace (WHO), 6.1.2021
Adam Pešout (Články)
Student žurnalistiky na Univerzitě Palackého. Zajímám se o geopolitiku a mezinárodní vztahy, zejména v postsovětském prostoru. Píšu o tématech, která se vyhýbají hledáčkům domácích médií. 🌍

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*