Nejnovější

V jakých autech jezdil? S kým se stýkal? O Gottovi psali doslova všichni

KOMENTÁŘ. Hlavní zpráva minulého týdne – miláček národa a několikanásobný Zlatý slavík Karel Gott už není mezi námi. Vedle smutku a zármutku se strhla i mediální lavina, která teď bude mediální prostor nějakou chvíli obklopovat. Situaci vystihuje lehce poupravená hláška z Pelíšků: „A novináři budou mít co žrát.“

Na sociálních sítích ten den nebylo téměř nic jiného než Gottovy podobizny. Lidé sdíleli fotografie, které s Gottem mají, aby zavzpomínali a podělili se o zážitky, které s ním mají. Vzpomínali všichni, fanoušci i kolegové z branže.

Zpěvák Adam Mišík například vzpomenul, jak chtěl Božskému Kájovi věnovat své cédéčko, ale ten ho odmítl s tím, že si ho koupí sám, aby mladého začínajícího umělce podpořil. Moderátor Leoš Mareš zemřelému věnoval celou škálu příspěvků, vedle něj i záběr ze svého květnového koncertu v O2 aréně, kde byl Gott jako host.

Vypadá to, že politikou polarizovaný národ se zase na chvíli sjednotil. I mnoho umělců, kteří se všelijak vyjadřují k politice a aktuálnímu dění, nyní jednotně vyjadřují lítost nad odchodem člověka, který je symbolem české kultury po dobu šedesáti let.

Gott a zase jenom Gott

Česká média zase na zpěvákovu smrt zareagovala okamžitou změnou televizních programů a internetového obsahu. Server Seznam zprávy dokonce krátce po uveřejnění zprávy o zpěvákově úmrtí na chvíli spadl.

Další den bylo v trafikách velmi složité najít periodikum, kterému by na titulní straně nedominovala Gottova podobizna. Bulvární deníky Gottovi věnovaly hned celé číslo, jiná média aspoň pár stránek. Na internetu tomu nebylo jinak. Což je bezpochyby pochopitelné, když Česko ztratilo snad největší ikonu české moderní hudby. Kde je však hranice mezi poctou a parazitováním?

O smrti Gotta totiž psali doslova všichni. Zpěvákova smrt se stala tématem číslo jedna i v automobilové magazínu, který informoval o tom, v jakých autech Gott jezdil. Sportovní magazíny zase využily příležitosti, když fotbalová Slavie oznámila, že chce uctít zpěvákovu památku. Bulvár “pro změnu” udělal přehled všech žen, které se objevily po jeho boku. A nezahálela ani regionální média. Třeba Český rozhlas Zlín informoval o jeho poslední návštěvě města.

Jednotlivá média prostě tuto tragickou událost využila po svém a nelze se tomu divit. Informace o Karlu Gottovi se totiž v jednu chvíli staly podle Google Trends dokonce vyhledávanějšími než informace o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Články s touto tématikou pak patřily k nejčtenějším a českým webům vzrostla návštěvnost někdy i o více než 40 %. A nelze opomenout ani to, kolik se sešlo lidí na pražské Bertramce, kde Gott s rodinou bydlel, aby za něj zapálili svíčku.

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter
  1. Petr Kaminsky | 7.10.2019 v 20:49 | Odpovědět

    Symbol ceske kultury? To snad ne! Proc takova servilnost? Kolik vam je let? Jak Gottova smrt stmelila narod? Tady jsou lidi tak zblbli tou jeho kycovitou limonadou, ze by Slavika vyhraval i posmrtne. Aby se v tehle spolecnosti neco zacalo menit, museji krome Gotta zemrit i vsichni priznivci jeho hudby a normalizacnich poradku. Kolik je tak asi lidi, kteri si rikaji, ze uz je konecne pryc?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*