Nejnovější

Olomoucký střet kultur – deník Blesk nám pošlapal náměstí

Zdroj: parlamentnilisty.cz

Rozruch kolem kvót pro přijímání imigrantů z arabských zemí „přehlušila” nová aféra. Oni hrůzostrašní muslimové totiž napadli aktivistky hnutí Islám v ČR nechceme, dokonce prý vykřikovali, že si nás všechny koupí a že do patnácti let budeme jejich otroky. Něco takového se naší islamofobní skupince náramně hodí. Skoro až s podivem, že radikálové nevyhodili celé náměstí  do povětří trhavinami a na oněch ubohých slečnách netrénovali přípravu halalu. Dění v Olomouci jsme krátce popsali zde.

Pro islamofobii je příznivá doba. Islámský stát se takřka nerušeně přiživuje dál a jih Evorpy zahrnují tisíce imigrantů. Hnutí IVČRN si zkrátka mohlo zahrát na mučedníka, média se chytila. Já sám s jednáním zahraničních studentů spíše nesouhlasím. I když se zjevně takřka nic nestalo, jejich akce poškodila jméno Univerzity Palackého v Olomouci a dala eso všem extremistům, islamofobům, Konvičkům a dalším lidem, kteří mají z islámu obavy. Máme demokracii. Obě strany vyjádřily svůj názor. Studenti jej bohužel vyjádřili špatně, penalizace je oprávněná. Tím by se vše dalo uzavřít. Místo toho mají xenofobní hnutí pré, média o čem psát, Osel proč se houpat a tak dále. Vše, co momentálně o aféře koluje, směřuje k dalším nevolím vůči všemu arabskému. Ani já zde nechci náboženské fanatiky, ale nazývat zahraniční studenty fundamentály, kterých tu po navýšení imigračních kvót bude více než Afroameričanů v KFC, je hloupé. Hnutí pana Konvičky se přesně tyto incidenty hodí. Doufejme, že jich nebude více.

Nový vlajkonoš xenofobie – Blesk?

Zajímavým aspektem olomouckého incidentu a následné hysterie zůstává zdroj celého pozdvižení. Na sociálních sítích lidé sdíleli převážně článek z pera redaktorů Blesku. Myslím, že mnoho inteligentních jedinců se nechává ukolébat představou, že Blesk bude žít z Ivety Bartošové ještě deset let. Možné to je, ale pokud by neproložil mrtvou zpěvačku zprávami o Jágrovi v posteli s pěknou mickou a fanatickými muslimy, jeho čtenáři by časem upadli do letargie, a čtenost by tak spolu se zisky šla do kytek. Blesk je dokonalým příkladem bulváru, patří mezi nejčtenější periodikum a mnoho odběratelů jej dokonce považuje za věrohodný zdroj informací. Jak dokazují statistiky Unie vydavatelů, mezi čtvrtým kvartálem roku 2014 a prvním kvartálem roku 2015 prošel Blesk rukama více než milionu čtenářů, další sta tisíce využívají jeho internetovou verzi.

IVČRN je zatím stále ještě relativně malá platforma, ale její představitel, odborník na celý svět, Martin Konvička, se netají politickými ambicemi jak jednotlivců, tak celého hnutí. Ostatně část přívrženců IVČRN tvoří členové různých politických stran.. Zatím by volební úspěch takové strany nejspíše nebyl možný, avšak pokud se skrze Blesk dostane k nejširší mase, mohla by se situace radikálně změnit. Stačí, že rozpad Úsvitu Tomia Okamury dal vzniknout dvěma stranám, které nemají ke xenofobii daleko. Zde si troufám tvrdit, že hypotetickou šanci na získání minimálního počtu hlasů má pouze SPD Tomia Okamury, neboť jeho moravský obličej je mediálně provařený. Zda by se v politickém spektru uchytila další xenofobní a nacionální strana nebo hnutí, se v současné době dá jen velmi těžko předpovědět. S mírnou skepsí však musíme i s takovou možností počítat.

Panují velice silné obavy z toho, že se již dal do pohybu kolos, který nemá ruční brzdu. Největší hlupáci dvou kultur se razantně probíjejí do vedoucích pozic a vypouští všechny své komplexy do světa. Ano, skutečně můžeme říci, že muslimové jsou nebezpeční. Proč by zrovna oni nebyli, když my, kulturní Evropané, dokážeme vytvářet uskupení jako Národní fronta nebo IVČRN? Z tohoto pohledu jsou Evropané stejně nebezpeční jako muslimové. A když se potkají dva blbci, nikdy to nemůže dopadnout dobře.

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.
  1. slunicka sobe. studujici pisalkove, se spravnym konformnim svetonazorem, oteviraji oci dostatecne nehatefree obcanum. dost trapas.

    • Jakub Mikel Jakub Mikel | 1.6.2015 v 9:23 | Odpovědět

      Od hatefree se distancujeme, ale kdybyste jen tušil, kolik dolarů dostáváme z americké ambasády.

      • No moc asi ne. Co produkujete neni ani na urovni infotainmentu, protoze informaci to neobsahuje, a zabavne to v tuto chvili neni uz vubec.

        Predpokladam, ze psat se rok 1938, prisli byste s krutoprisne recesistickym clankem “Neberte nam Nugety” o protestu obyvatel Liberce proti SdP, a kterak to trapny prvorepublikovy tisk zvelicuje…

        Volove. (muselo to ven – copak nevidite, neslysite, nectete zpravy?)

        • Jakub Mikel Jakub Mikel | 1.6.2015 v 13:41 | Odpovědět

          Vidíme, slyšíme a čteme zprávy. A za sebe mohu říct toto: V katolické Brazílii jsou favely plné křesťanů, kteří by při pohledu na vás vytáhli penis a mačetu…nikdo je zde neodsuzuje. Policie do těch oblastí jezdí minimálně, většinou v doprovodu armády. Naše problémy s uprchlíky, islamisty a dalšími salámisty jsou aktuální a měly by se řešit, ale co nesmíme dělat, je generalizovat. Fanatikové se rekrutují z chudých oblastí, často jsou nevzdělaní a zoufalí, ať už pocházejí z Afriky, nebo jsou obětí špatné sociální politiky např. Francie. Mohou snad lidé v Africe za to, že žijí v rozvrácených regionech? Ano, určitá odnož islámu, kterou si vykládají fanatici po svém představuje bezpečnostní riziko, ovšem podle seriozních novin, tedy rozhodně ne Blesku celý incident v Olomouci působí jinak, než si jej hysterické matky upravily. A ano, budu věřit spíše studentům medicíny a očitým svědkům, než ženským, které trávily na mateřské moc času na internetu.
          Vaši poznámku o roce 38 komentovat nehodlám.

  2. Jenze mne zajima podstatne vice, co se odehrava v zemi, kde ziji, nebo v zemich sousednich. Penis a maceta krestana z brzilske favely je minoritni problem, protoze nejde o celosvetove se rozmahajici totalitni ideologii, ktera by dokonce zakladala fundamentalisticky stat s lidskymi pravy na urovni stredoveku, nabozenskou segregaci a otrokarskym systemem! Toto muze srovnavat bud naprosty idiot, nebo student zbytecneho humanitniho oboru, kteremu multikulturni relativismus z odzivanych prednasek zatemnil zakladni kognitivni schopnosti…

    Negeneralizovat problem, vychazejici z nereformovaneho totalitniho nesnasenliveho “takynabozenstvi” je jeste vetsi nesmysl – jak chcete resit dusledky, kdyz si odmitate pripustit byt jen pricinu? Navic jasne danou a samotnymi pachateli zverstev opakovane deklarovanou?

    Nastesti je zde spousta obcanu, kterym soucasny krizovy vyvoj jedno neni, a hodlaji sekularni charakter a svobody teto zeme udrzet co nejdele – o no-go zony, sharia soudy a dalsi ustupky postupne islamizaci, jako maji treba ve Velke Britanii, tady nestojim. Trvalo staleti, nez jsme se zbavili katolickeho utlaku a tmarstvi, a ted si sem kvuli par slunicovym pitomcum neminime nechat implantovat daleko horsi muslimskou totalitu.

    Hitler zrejme udelal chybu, ze nacismus nedostatecne nabozensky profiloval. Dutozem a Prozretelnost by mu dnes mohla v ocich volu, jako jste vy, vydobyt beztrestnost.

    • Jakub Mikel Jakub Mikel | 1.6.2015 v 21:47 | Odpovědět

      Skutečně mě baví váš přátelský postoj, vyvolávající ve mně zmatení, zda jsem idiot, nebo student zbytečného humanitního oboru. Mimochodem, humanitní obory jsou zbytečné proč? Pokud chápu vaši argumentaci, pak chcete zachránit právě onu humanitu, která je dílem evropských myslitelů a která se udržuje na univerzitách po celém světě. Rozumím dokonce tomu, že v Islámu vidíte nacismus. Zde bych si dovolil nesouhlasit. Nacisté žili pro svou ideologii, která nebyla, jak jste správně uvedl, založena na náboženství, ale spíše specifickém světonázoru, neexistoval umírněný nacismus, pouze němečtí a další občané, kteří žili ve strachu před fanatismem. Islám má celou řadu výkladů a věřte tomu, nebo ne, jsou lidé, pro které znamená morální oporu a pohled na svět, ať už hovoříme o asketických prvcích ramadánu, nebo almužnách…. Věřím, že zcela jistě patříte mezi lidi, kteří brojili proti smířlivému gestu brněnské radnice v souvislosti s odsunem, mýlím-li se, opravte mě. Proč to zmiňuji? Protože generalizace vám nejspíše není cizí. Víte, on i ten IS, který vážně považujeme za bezpečnostní hrozbu, již dávno nestojí na islámu. Jeho představitelé vedou dekadentní život odporující všem pilířům vámi nenáviděného náboženství. Ve jménu Krista bylo prolito přeci mnoho krve a přitom prelátům rostly pupky a desaterem si utírali zadek. Ano, Evropa se v jistém směru posunula dál a můžeme skutečně říci, že díky liberálnímu přístupu jsem morálně “nad muslimy”. Naší povinností je proto tyto lidi vzdělávat a humanitu jim vštěpovat. To, že je budeme házet do moře a vraždit ve velkém ničemu nepomůže. Není dobré, v tom bych s iniciativou broukologa Konvičky souhlasil, poddávat státní instituce zvyklostem jiných kultur. Každá kultura má právo být zachována a jejich mísení musí probíhat s rozumem. Pokud žije muslim v Evropě, nechť si opatří halal potraviny, navštíví mešitu a drží půst, ženy nechť nosí i šátky. Zároveň však musí dostat povědomí o naší kultuře a jejich principech, ať už hovoříme o lidských právech či kulturních zvyklostech. Sami máme máslo na hlavě, protože i u nás existují konzervativci, pro které je například nemanželský sex pohroma biblických rozměrů a naše máslo hlavě pěkně maže. Problém s “nepřizpůsobivým islámem” v Evropě je způsoben, ostatně jako již v jiných historických epochách, určitou ekonomickou nerovnováhou. Rodiče současných agresivních mladých muslimů dříve normálně pracovali, avšak jejich potomci touží po něčem více, než po podřadných profesích. Islám není nebezpečí, za tím si stojím a nikdy jej nemohu přirovnat k nacismu. I fanatický křesťan je nebezpečný. Chápu vaše obavy o budoucnost Starého kontinentu, avšak vězte, že napjatá situace na Ukrajině může eskalovat daleko dříve, než IS, který ztrácí oporu ve vlastních lidech. Uvědomuji si pak, že naše diskuze bude nekonečná, nebo´t se naše pohledy zásadně liší, já děkuji za váš příspěvek a prosím vás pouze o to, abyste polevil v nenávisti, neboť jedině tak udržíte humanismus na živu.

  3. Tak si radši věř té černé arabské špíně jak olomouckým maminkám.
    Doufám, že ti jeden z těch arabských bubáků znásilní matku nebo sestru, potom začneš mluvit jinak. Těchto sluníčkových idiotů mám v Olomouci plné zuby.

    • Daniel Galuszka Daniel Galuszka | 7.6.2015 v 16:20 | Odpovědět

      A vám už “arabský bubák znásilník matku nebo sestru”?

    • Jakub Mikel Jakub Mikel | 8.6.2015 v 9:20 | Odpovědět

      Podle Konvičkovy sexuální teorie se stejně všechny naše ženy těší na tmavší pindíky, takže tohle mi žíly netrhá. Pokud bych se na okamžik na svět podíval Vaší optikou, tak bych maminkám nemohl věřit už tuplem, neboť se stačí ovážit na e-mimino a další stránky, kde internetové matky ukájí své zvrhlé touhy a zjistím, že všechny rodičky mají totálně vyleptaný mozek. Jelikož má dnes internet téměř každý, pak mohu všechny matky dát do jednoho pytle (stejně, jak to děláte vy s muslimy) a říct, že se všechny současné matky definitivně zbláznily. Tak proč bych jim věřil?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*