Nejnovější

Ostravský festival Inverze roztančí i přivede k zamyšlení

Už podruhé se literáti z celé republiky shromáždí v industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě, aby svou tvorbu představili veřejnosti na třídenním festivalu, který přiblíží pojem umění v jeho nejrozličnějších variantách.

Inverze vznikla minulý rok jako projekt autorů kolem Provozu Hlubina. Slovy Ondřeje Hrabala, mladého spisovatele a jednoho z organizátorů, byl festival reakcí na poptávku, která v Ostravě dlouho existovala.

Letošní ročník cílí na to, aby byl program Inverze nabitý, ale zároveň divákovi dopřál taky oddechu. Sami organizátoři ji představují jako „pohodový víkendový svátek literatury“. Festival v pátek zahájí ostravský rodák, básník a literární historik Petr Hruška.

U kafe se nic špatného nemůže stát

Z oblasti literární se vám v průběhu víkendu představí několik jmen spjatých s cenou Magnesia Litera – Vendula Borůvková, Marie Iljašenko a Tereza Semotamová. Dále autorská čtení, debata o našem jazyce s Martinem Kavkou, autorem webu Čeština 2.0, nebo diskuze se scénáristou, publicistou a producentem Tomášem Baldýnským, který stojí za satirickým komiksem Zelený Raoul či scénářem satirického seriálu Kosmo.

Oproti minulému roku přibude také divadelní scéna, kde se můžete těšit na adaptaci Havlovy hry Moc bezmocných v provedení brněnského Divadla Feste či sobotní scénické čtení Čtení ke kafi, které zpracovalo divadlo MALÉhRy. Jak už název divadla napovídá, představení možná poruší axiom nastíněný v anotaci: „U kafe se nic špatného nemůže stát.“

Chybět nebudou ani audiovizuální počiny, ať už jde například o provokativní literární seanci Harakiri Czurakami, ještě provokativnější film Climax francouzského scénáristy Gaspara Noého, dojemný snímek o lidské vůli Free Solo, nebo nový islandský film Žena na válečné stezce.

V hudebním bloku se představí jak spousty DJů – laureát ceny Anděl za elektroniku Floexe, ostravský soubor AVB či Francois Svalise – tak i jazz-folková umělkyně Bára Zmeková nebo projekt Post-Hudba.

„Členové našeho týmu se věnují různým aktivitám, ale Inverze je takový náš lovebrand. Pro mě osobně to byla snad nejlepší akce minulého roku a jsem přesvědčený, že i letos půjde o unikátní záležitost, která stmelí lidi, kteří by na sebe jinde třeba nenarazili,“ říká o Inverzi Hrabal.

  1. Petr Kaminsky | 24.5.2019 v 9:21 | Odpovědět

    Takze muzu ocekavat 3-denni hluk od Vysokych peci?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*