Nejnovější

Vysmátá Kanada zlegalizovala marihuanu. Ale zase brzděte

Sen mnoha novodobých hipíků se stal 17. října skutečností. Tedy alespoň těch, co žijí v Kanadě. Právě ten den vešel v platnost zákon, který na kanadské půdě zlegalizoval rekreační užívání marihuany. Země javorového listu se tak stává po Uruguayi druhým státem, kde se můžete beztrestně zhulit. Tedy, skoro beztrestně.

Pro Kanaďany není užívání marihuany žádná velká novinka. Už od roku 2001 byla marihuana volně k sehnání, ovšem pouze pro medicínské účely. První krok pro ustanovení nové legální drogy už tedy liberální bratr Spojených států dávno udělal, a byla jen otázka času, kdy se od medicíny přejde k rekreaci, protože ta je přece taky důležitá.

A kdo má tedy tuhle změnu na svědomí? Nikdo jiný než premiér Justin Trudeau a jeho strana Liberal Party of Canada. Není to ostatně poprvé, co tato středová strana, která se pevně drží už víc než sedmdesát let u kormidla kanadské politiky, prosadila změnu, ze které by mohla americké konzervativce klepnout pepka.

Vedle legalizace marihuany povolili také sňatky homosexuálů, drží se mírové zahraniční politiky, zařídili všeobecné zdravotnictví, dva úřední jazyky a jejich systém studentských půjček není tak v háji jako ten americký. Žádný div, že se do Kanady emigruje po statisících.

Marihuana volně k dostání! Skoro…

Je samozřejmé, že tu existují nějaká pravidla, že se z Kanady rázem nestane ráj všech huličů. Marihuana je pořád droga, stejně jako třeba alkohol. Logicky se například nesmí prodávat nezletilým osobám, řízení pod jejím vlivem je také zakázáno.

To se však zřejmě ke všem nedoneslo, takže ještě neuběhl od legalizace ani den a policie už polapila prvního hříšníka, který kouřil za volantem.

Stejně tak nemůže cannabis prodávat kdejaký hejhula na rohu, dokonce ani v trafice. Podle zákona musí pro prodej existovat specializované obchody, které podle očekávání vyrostou jako houby po dešti.

I když si můžete trávu na území Kanady bez potíží koupit, nesmíte s ní ani vycestovat ani si ji přivézt z jiného státu, dokonce ani z Uruguaye. Nejspíš kvůli pocitu hanby, že je taková jihoamerická díra předběhla skoro o dva roky.

Naproti tomu jde nový zákon s legalizací tak daleko, že amnestuje všechny odsouzené za držení 30 a méně gramů marihuany. Z toho by se mohl poučit každý, kdo kupuje marihuanu v zemi, kde ještě legální není. Vždy kupujte kulatou hodnotu gramů – tedy ne 21 nebo 31 gramů. Protože když pak přijde legalizace, nemusíte se hádat o jediný gram, o který jste přesáhli limit. Přijměte tuhle radu od někoho, kdo ani neví, kde marihuanu splašit, ani kdyby chtěl.

My své sliby vesele plníme

Kanadští liberálové s legalizací nepřišli jen tak náhodou. Už během své kampaně v roce 2015 slibovali, že zařídí všeobecné uzákonění zeleného listu. A že jsou na splnění svého slibu náležitě hrdí, dokazuje také vyjádření premiéra Justina Trudeau na Twitteru: „Zisky z rukou kriminálníků. Ochrana našich dětí. Dnes je cannabis v Kanadě legalizován a regulován. #SplněnýSlib“

Zdroj: Twitter

Pravda je taková, že za legalizací nejsou ani tak ideály jako spíše pragmatismus. Středoví liberálové jsou v Kanadě velmi populární právě kvůli podobným rozhodnutím. Trudeau samotný má podporu 44 %, což je mnohem víc, než mají lídři ostatních stran.

Hlavním motivem liberálů v této oblasti byla především kontrola nad marihuanovým trhem, oslabení nezákonného obchodu s drogami a snaha zabránit nezletilým, aby se dostali k měkkým drogám.

Vedle pozitivních společenských dopadů si první země G7 s legální marihuanou slibuje také zisky v podobě až 4 miliard dolarů. A to nemluvě o přívalu turistů, který teď mohou Kanaďané očekávat.

Samozřejmě se ozývají poněkud skeptické hlasy, které zajímá, co tahle změna udělá s národním zdravím. Na potvrzení či vyvrácení oprávněnosti těchto obav si však budeme muset ještě chvíli počkat.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.
  1. Ruku v ruce s takovou legislativou by měla jít kampaň, vysvětlující proč se nesmí užívat canabinol současně s eltylalkoholem. Vědecké studie na toto téma zcela minuly mainstreem a hovoří jasnou řečí! Ani zbytkový alkohol ze včerejška!
    Jinak jsou následky delšího společného užívání pro nervové synapse nevratnou tragedíí, která vážně ohrozí kanadský důchodový systém v příštích 10-15 letech.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*